用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔女在外國讀完書之後該可以.....
樓主: STEM330
go

仔女在外國讀完書之後該可以.....   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 17-9-11 18:18
其實樓主想表達什麼

非常同意亮燈兄及各位的意見! 我覺得各行各業都被不同的科技去影響(interrupt), 所以有感而發,看看大家的意見。看來真的會有行多工作會被自動化,而且來得真的很快呢!

STEM330 發表於 17-9-12 11:53
非常同意亮燈兄及各位的意見! 我覺得各行各業都被不同的科技去影響(interrupt), 所以有感而發,看看大家的 ...

謝謝!其實如果做每樣事都要計算,咁做人好辛苦啫!何必呢?
其實香港既所謂搵食問題,重點係行業工種太少(相比我年少時),以前各行各業,百花齊放,依家只係向幾個行業、富豪傾斜,各位有冇諗過點解?我係呢度唔多講喇!明白既自然會知,唔明既就會話我攪事。好多野唔係睇表面。

亮燈 發表於 17-9-12 12:04
謝謝!其實如果做每樣事都要計算,咁做人好辛苦啫!何必呢?
其實香港既所謂搵食問題,重點係行業工種太少 ...

就是這樣,所以我更想新一代年輕人有 interrupt 的心去創造未來。

STEM330 發表於 17-9-12 14:29
就是這樣,所以我更想新一代年輕人有 interrupt 的心去創造未來。

而家香港的年輕一代的確比外國的,無咁aggressive. 一有比較就比下去了!

STEM330 發表於 17-9-12 14:51
而家香港的年輕一代的確比外國的,無咁aggressive. 一有比較就比下去了!

那各位對電競和賽車有何睇法呢?如果你的子女回來說這就是他們的工作,你能接受嗎?

STEM330 發表於 17-9-12 14:29

可惜香港已經唔容許年青人創造未來了。

亮燈 發表於 17-9-12 15:14

所以,我同個仔講,有機會有能力的話,不要回來香港了。

bbdou 發表於 17-9-12 15:25
所以,我同個仔講,有機會有能力的話,不要回來香港了。

全中,我都係咁同兩仔講,因香港已冇機會,所以應該放眼世界,做個負責任、有良心、知廉恥既地球人。

STEM330 發表於 17-9-12 14:57
那各位對電競和賽車有何睇法呢?如果你的子女回來說這就是他們的工作,你能接受嗎?
...

我唔覺得玩電競有問題,香港電競總會主席係我舊同事,而家嘅朋友,非常有為有理想嘅青年,值得尊重同敬佩,反而我唔想阿仔做個唯利是圖嘅專業人士。
賽車作職業都無問題,係擔心意外啫。

呀仔在英國實習已有三個月,最頂上司是華人,不懂普通話及看中文,呀仔有語言上優勝,因客人來自中國人開始多,亦會給呀仔看了很多公司管理上的報告,很願意教他。他亦見證很hea 做的英國人工作態度。

亮燈 發表於 17-9-12 15:14

又唔使咁灰,其實現在有 platform 讓人創新的,只時創完後,大多數人/公司都跑到别的地方/國家去繼續

STEM330 發表於 17-9-12 18:48
又唔使咁灰,其實現在有 platform 讓人創新的,只時創完後,大多數人/公司都跑到别的地方/國家去繼續
...

我唔係灰,而係睇到事實再分析後既結果,你睇下Uber就知。當然唔只呢一單啦!仲有好多事,呢度唔講喇!

宜家香港,已經唔係俾舊香港人玩,係新香港人既天下。
你睇下香港四大家族,宜家都俾北方既人壓到透唔到氣。
香港又唔鼓勵人搞start-up,要鞏固現有既得利益者。

STEM330 發表於 17-9-11 14:47
醫生、律師、會計師 定係......

你要求好高。

我沒有諗過她做什麼, 到今時今日我要求她照顧好自己, 盡能力讀書, 沒有壓力比她。  她將來做什麼由她決定。  不一定浸過咸水就升官發財。  

比佢去外國讀書就是頂唔順香港的變態制度。   - 完 -

回覆樓主:

朋友歐州工作,識五種方言,對工作好有幫且力,欧州國家工作每日做幾個鐘就收工,可彈性上班。。可hea著做

靜初 發表於 17-9-13 10:46
你要求好高。

我沒有諗過她做什麼, 到今時今日我要求她照顧好自己, 盡能力讀書, 沒有壓力比她。  她 ...

同意,一個變態政權自然會有一個變態制度。XD(又忍唔住衰多口喇!)

noel2010 發表於 17-9-12 18:43
呀仔在英國實習已有三個月,最頂上司是華人,不懂普通話及看中文,呀仔有語言上優勝,因客人來自中國人開始 ...

叻仔,前途無限,鼓勵佢俾心機做。

STEM330 發表於 17-9-12 14:57
...

我覺得冇問題,如果我仔咁同我講,我會鼓勵佢,只要唔係害人就得,一係唔做,一做就要盡力做好佢,自然會出人頭地。

亮燈 發表於 17-9-11 18:20
其實我之前已經有post講過,如果家長係以有咁多錢供子女去外國讀書,而將來既職業係搵唔到錢,就會好唔值 ...

Can't Agree more

亮燈 發表於 17-9-11 18:20
其實我之前已經有post講過,如果家長係以有咁多錢供子女去外國讀書,而將來既職業係搵唔到錢,就會好唔值 ...

agree
a :hammer: :yawn:
‹ 上一主題|下一主題