用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔女在外國讀完書之後該可以.....
樓主: STEM330
go

仔女在外國讀完書之後該可以.....   [複製鏈接]

好讚同樓上幾位既意見!自己讀得書少,字都唔識多個,但是非黑白,我仲識分!我對香港已經死心!比個囡禁細就去到禁遠,唔捨得,但都要放手!希望佢細,可以早d適應外國生活,大開眼界,唔好做隻香港既井底之蛙!雖然漫漫長路,但我都係想佢他日畢業可以留係外國發展,唔好再返黎!至於自己,如果夠靠佢可以到外國安享晚年,當然好!但只要佢活得開心快樂!能夠享受自由生活,我已經心滿意足!

.......

以我仔現了解英國普通商業機構,第一年約£1700/月,第三年約£2100/月,但倫敦生活指數及稅貴過香港。

亮燈 發表於 17-9-11 18:20
其實我之前已經有post講過,如果家長係以有咁多錢供子女去外國讀書,而將來既職業係搵唔到錢,就會好唔值 ...

講得好好,我仔今年剛到英國讀第一年art , 我當然亦聽過n次搵唔到錢嘅說話
朋友個女明年想去英國讀u, 最近日日問我㨂咩科好,我只會答,㨂佢鐘意的就自然會好
朋友往往都會答:咁第日搵幾錢做咩工
我真係好想用樓主嘅說話答佢(emoji)

cheimama 發表於 17-9-23 18:04
講得好好,我仔今年剛到英國讀第一年art , 我當然亦聽過n次搵唔到錢嘅說話
朋友個女明年想去英國讀u, 最近 ...

簡單一句:咁鍾意錢就唔應該生啦!XD

cheimama 發表於 17-9-23 18:04
朋友個女明年想去英國讀u, 最近 ...
例子: 麥小姐和林生的高材生讀完法律都不是一定做律師。

noel2010 發表於 17-9-23 23:19
例子: 麥小姐和林生的高材生讀完法律都不是一定做律師。

之前新聞都有一個例子:讀完大學去揸巴士,因為佢自細就鍾意巴士,而讀大學只不過係完成父母心願。
所以我亦同兩仔講:你地自己揀有興趣、有能力既科目嚟讀,讀完大學後,你地揀乜野工作、要做啲乜野,都係你地自己決定。
其實阿大由Y10揀科開始,我都已經100%俾佢自由選擇。之後要drop邊科,都係佢決定,佢只係問我意見。XD

亮燈 發表於 17-9-23 19:50
簡單一句:咁鍾意錢就唔應該生啦!XD

咪係,計清計楚又要計埋回報,不如吾好生仔,所以好憎d人説三道四,最緊要父母比得甘心同開心,我見個仔開心已経係最大滿足啦!

^--^ 發表於 17-9-24 07:26
咪係,計清計楚又要計埋回報,不如吾好生仔,所以好憎d人説三道四,最緊要父母比得甘心同開心,我見個仔開 ...

完全同意,只要孩子健康成長,憑良心做事,做父母已經滿足、開心,而佢肯努力讀書的話,用幾多錢,自己節衣縮食都係開心、值得既!

ACE2126 發表於 17-10-7 17:25
哪裡好發展,哪裡生活好,就留在那裡

除此之外,我仲同兩仔講:那裡有法治、民主、自由、人權,那裡就家。

ACE2126 發表於 17-10-7 17:25
哪裡好發展,哪裡生活好,就留在那裡
哈哈!你D中文好好依家吾係個個識用[哪裡同那裡]架。  

香港人講来講去都係個幾様職業、好悶!就算做到律師又如何、其身不正、不用挙例 仲衰過文盲啦!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 17-10-8 09:57
哈哈!你D中文好好依家吾係個個識用[哪裡同那裡]架。  

香港人講来講去都係個幾様職業、好悶!就算 ...

此乃屎片律師XD

亮燈 發表於 17-9-11 18:20
其實我之前已經有post講過,如果家長係以有咁多錢供子女去外國讀書,而將來既職業係搵唔到錢,就會好唔值 ...

當然每一個家長都希望仔女有成就,但並非回報!但我又眼見好多细路問題: 例如我公司有一個28歲的PHD 澳洲太陽能畢業生,入我公司做graduation trainee兩年,現在$15000人工,但問題係我公司完会冇關太陽能科研工作,係咪浪費了前途! 佢由中學到PHD 畢業都係奬學金,不用家人一分一亳,前幾個月结緍先主動同我哋講,他的人工只可租一間房,緍禮全數父母比。有時太自由由得小朋友去選佢哋的喜愛,又係香港發展,係咪又有其他問題!

BK999 發表於 17-10-8 15:17
當然每一個家長都希望仔女有成就,但並非回報!但我又眼見好多细路問題: 例如我公司有一個28歲的PHD 澳洲 ...

返香港係一個大錯,香港根本冇太陽能既發展機會。
我意思係讀任何科目都冇所謂,讀完就要揀適合既地方發展,如果想返香港發展,就應該揀適合香港既科目。

亮燈 發表於 17-10-8 15:25

我明你意思,但現在D细路,讀得成書,又唔明佢哋点諗,一句回HK發展,父母又可以点! 始終香港是“我”家! 所以我都鄧佢可惜!父母有去責任去書教學,但要幫佢養老婆和將來仔女就麻煩了! 有時我有打探來年計劃,佢話開心現在的工作,無言

BK999 發表於 17-10-8 15:35
我明你意思,但現在D细路,讀得成書,又唔明佢哋点諗,一句回HK發展,父母又可以点! 始終香港是“我”家 ...

佢開心就得,冇所謂XD

亮燈 發表於 17-9-13 11:35
同意,一個變態政權自然會有一個變態制度。XD(又忍唔住衰多口喇!)

世上根本冇完美嘅制度

亮燈 發表於 17-10-8 15:25

有頭髮邊個想做‘辣喱’?!如果呢個後生仔喺澳洲搵到自己嘅一片天空,我唔信佢會返嚟搵$15000一個月囉!換個角度睇,佢肯放下身段實事求事地搵生活,已經算唔錯喇

20020116 發表於 17-10-8 15:43
世上根本冇完美嘅制度

事實的確係冇完美制度,但依家呢個一定唔係好既制度,世上有較現有好得多既制度點解唔用或參考?點解我地既仔女要去外國讀書?點解年青人冇一個適合既居所?點解街上有咁多阿伯阿婆執紙皮?點解合資格升讀大學既學生唔夠學位?……等等好多既問題都係因為呢個制度做成。
一個壞既制度,會令好人統治者去做壞事,一個好既制度,會令壞人統治者唔敢做更壞既事。
‹ 上一主題|下一主題