用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何記憶大量英文詞語
go

如何記憶大量英文詞語 [複製鏈接]

升中後有些科目變了以英文學習,短時間要掌握大量英文詞語,大家有方法幫助孩子記憶新詞嗎? 可以分享下嗎?  先謝謝!
   16    0    0    0

回覆樓主:

記憶法可圖書館借,家長學咗教番俾孩子事半功倍

pattison    發表於 17-9-13 12:56

我都有同樣的煩惱,尤其數學,雖然開學前我已經買左中英對照的數學重點術語詞典,再加上預習查字典,但係都覺得作用一般,好難記得住,凈系講加減乘除四則混合運算,用英文來表達都好吃力,英文文法邏輯同中文有出入,真係好難教,只能夠將勤補拙

回覆 momamy 的帖子

數學我可以幫一幫,因為阿女小學係英數,最初佢真係連成句講乜都唔知。我當時叫佢記keyword,例如加數會有add, total,減數會有minus, subtration,乘數會有multiple by,除數會有divided by/ division..... 等等。另外,多邊形既英文係有提示,例如triangle,tri 響英文係三的意思; hexagon,hex係六意思; octagon,oct係八意思(Octopus八爪魚都係Oct開始)

拆字,分音節會容易啲記。e.g. September, 將佢分三個音為sep-tem-ber,第時聽到個音都估到七八成個字點串(小朋友無學phonics)。另外,有啲字分開係可以聯繫其他字嚟記,e.g. butterfly,我個女成日記住"件牛油識飛"(butter-fly)。

pattison    發表於 17-9-13 12:58

leafun 發表於 17-9-13 11:01
回覆 momamy 的帖子

數學我可以幫一幫,因為阿女小學係英數,最初佢真係連成句講乜都唔知。我當時叫佢記ke ...

好有方法呢!..."件牛油識飛"(butter-fly)...

想問問,其實科科都有佢嘅科目專有名詞,"數學科"係咪咁多科之中最少生字要記嗎?

thx.thx.

回覆樓主:

數一般出得刁難,難取高分

leafun    發表於 17-9-13 14:37

brother4 發表於 17-9-13 13:26
數一般出得刁難,難取高分

thx.thx.

小學中數轉到而家中一英數,好多數學題目的英文表達都要死記硬背,暫時提唔到有咩其他好方法

YmOra 發表於 17-9-13 12:18
想問問,其實科科都有佢嘅科目專有名詞,"數學科"係咪咁多科之中最少生字要記嗎?

thx.thx. ...
Science会唔会多d?

Yanamami 發表於 17-9-13 15:30
Science会唔会多d?

我以為"世界歷史"會有最多英文專有名詞添!諗真D應該係"生物"呢!

YmOra 發表於 17-9-13 16:40
我以為"世界歷史"會有最多英文專有名詞添!諗真D應該係"生物"呢!
我估楼主小朋友係升中-?未有Bio讀住,唔洗煩~

回覆 YmOra 的帖子

個人覺得生物甘啲,無跡可尋,死背。世界史有時可以偷雞記咗中文先,用譯音幫手記英文。

回覆 Yanamami 的帖子

但中一有IS(integrated Science),一樣有生物響果科入面。

leafun 發表於 17-9-13 17:09
回覆 Yanamami 的帖子

但中一有IS(integrated Science),一樣有生物響果科入面。
IS小兒科啫~所以我以為Sci多字記过maths......

Yanamami 發表於 17-9-13 17:05
我估楼主小朋友係升中-?未有Bio讀住,唔洗煩~

你對諗得太遠添!

謝謝大家的意見。
網上發現了一個手機app - Quizlet可能幫到手,concept類似flashcards,這個周末裝來試試。

IS,剛S1,老師日日要佢地默5-8個生字,
佢日日都話唔識默就罸每個抄20次

回覆 kittypo 的帖子

我個女開學兩星期,IS都默咗三次,每次九個詞語,全部都係lab 入面要用既用具儀器名詞........

回覆樓主:

今天阿女Music科要Dictation, 大量樂器名稱, 有D冷門樂器我都唔識, 昨晚一路睇踩過界一路温, 大結局完就話温完, 都理唔到佢咁多!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題