用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 田徑特異功能入3大女校標準?
樓主: mackmcak
go

田徑特異功能入3大女校標準?

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-1-21 18:30
游泳和跑步似乎鍛練既肌肉要求係有衝突,好難兩者都並存強競爭力。 PS,我係唔識既,聽小朋友前教練講的~ ...
睇下学界田徑,好多玩三鐵的都係中長跑贏晒。今年渣馬10k 第一二名都係玩三鐵

peggy 發表於 18-1-21 19:12
睇下学界田徑,好多玩三鐵的都係中長跑贏晒。今年渣馬10k 第一二名都係玩三鐵
我指短跑要既爆炸力...當年游泳/短跑都有同樣既睇法...兩項去擇一 ~~~

silvia_ng 發表於 18-1-21 13:11
印象中升grade就得,降grade唔得(否則中六去同中一生跑,咁就唔係幾fair 吧!) 。grade以學生年齡計算,唔 ...

Yes...bingo,這正正就是我想問的,我講一件超瘀皮的事比大家聽.....

阿女早前運動會,在灣仔運動場舉行,佢一早已約同學搭地鐵去......我無理佢,但係我要做家長義工,晏晝都要去幫手。時間到......出發,準時去到灣仔修頓運動場,咦......點解無人嘅?後來先知原來灣仔有兩個運動場,修頓運動場唔係灣仔運動場弊......衰咗添

初時諗住飛的,但驚比的士司機鬧路程近,最終行路...點知原來行到鬼死咁遠,趕到去當然遲哂大到

之後同朋友講起,我仲呻學校在九龍...近近地去九龍公園運動場咪算囉,做乜鬼山長水遠去到灣仔運動場咁鬼死遠(後來先知原來九龍公園無運動場,只得體育館,又瘀一次

)之後朋友話,你知唔知D學校唔係隨隨便便可以book到灣仔運動場架,要學界成績去到乜乜乜先可以book架?我話...吓...我真係唔知喎,但係我又唔見我哋學校响學界有D乜嘢成績,咁又可以book到灣仔嘅?所以我才問下大家係唔係真係咁樣?

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

我都想知點解我地學校可以 book 到咁勁嘅運動場,同其他學校比,我地運動唔太出色。

Eat_Sleep_Play    發表於 18-1-21 22:53

mcl203 發表於 18-1-21 18:30
游泳和跑步似乎鍛練既肌肉要求係有衝突,好難兩者都並存強競爭力。 PS,我係唔識既,聽小朋友前教練講的~ ...
唔止一個教練咁講,如果游水主項再玩其他運動,會有影響,周身刀無張利意義不太。
可能係真的,有隊友因為玩埋踢波,玩到變左甲組腳,由以前既主力份子變到回晒塘。
一般泳隊有會有跑步體能,但似乎唔係練快,每次只係均速跑2, 3千,唔會練短沖,唔會半馬,唔會10K。
如果中一被放在B/A組游水,被迫田徑都要讓賽,咁當然放棄田徑。
當然主項田徑升Grade放棄其他如游水打波無爭勝機會一樣。

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-21 20:50
Yes...bingo,這正正就是我想問的,我講一件超瘀皮的事比大家聽.....
阿女早前運動會,在灣仔運 ...

我估,本區場地由本區康民署負責,牌面上有空檔期就可以book,當然現實係可能出現回歸日book維園既情況,未必関D123事~

學校運動會係每年行貨,舉例,港島中學又未必要走去TKO個靚場,始終要関注幾百學生既交通問題~

灣仔場既好處係有電子計時,和據講,慣性風向係有利運動員做出靚PB,交通方便,和傳統思維偏向,而引申既勁D感覺~~~

mcl203 發表於 18-1-22 11:19
我估,本區場地由本區康民署負責,牌面上有空檔期就可以book,當然現實係可能出現回歸日book維園既情況, ...
唉......我哋學校體育又唔係勁,電子計時同手㩒都無乜分別,我情願近近哋去深水埗運動場或九龍仔算數