用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 田徑特異功能入3大女校標準?
樓主: mackmcak
go

田徑特異功能入3大女校標準?

MrBeast 發表於 18-1-21 08:13
其實這類神校,若只靠成績入到,沒有一技旁身,會不會變invisible man/ woman?  

利申:有近親今年小6 ...
去到考試時,成績好就好難隱形了
去到中四之後,我估大部分都會調整策略,放更多時間去讀書。

nobody2018    發表於 18-1-21 15:18

其實這類神校,若只靠成績入到,沒有一技旁身,會不會變invisible man/ woman?  

乜都唔突出先会做隱形人~学霸有学霸江湖地位,音樂体育人亦有佢為校爭光既光环~不过话說回头,好多人樂於做隱形人,平平安安到畢業,自得其樂,無乜唔妥。

bettyay    發表於 18-1-21 10:23

點解只指三大女校,其實SPCS 也屬學界D1組別啊!因為大家都唔覺得佢會因體藝出色而收?

Yanamami 發表於 18-1-21 10:16
乜都唔突出先会做隱形人~学霸有学霸江湖地位,音樂体育人亦有佢為校爭光既光环~不过话說回头,好多人樂於做 ...
不過這assume 升中時的成績keep 到學霸地位,聽埋聽埋d小道消息,加埋自己的wan 想力,實在有些迷茫

MrBeast 發表於 18-1-21 10:37
不過這assume 升中時的成績keep 到學霸地位,聽埋聽埋d小道消息,加埋自己的wan 想力,實在有些迷茫 ...

應該係入到去,若乜學會都興趣不大,只醉心讀讀讀,補補補,就有機會成為隱型人,始終都有班學生係打拼成績既~~~

mcl203 發表於 18-1-21 10:47
應該係入到去,若乜學會都興趣不大,只醉心讀讀讀,補補補,就有機會成為隱型人,始終都有班學生係打拼成 ...
乜都唔玩咪好悶囉!

nobody2018    發表於 18-1-21 15:18

bettyay 發表於 18-1-21 10:22
點解只指三大女校,其實SPCS 也屬學界D1組別啊!因為大家都唔覺得佢會因體藝出色而收? ...

SPCS 都有收體藝生,但相對較少,亦似乎志不在爭霸,係田游,SPCS都幾好㗎,亦已原校生做主力,田徑約排第4啦,若計田徑4強咪計埋佢地囉~~~

bettyay 發表於 18-1-21 10:49
乜都唔玩咪好悶囉!

總有D學生志只在書本上既,我以前同小朋友講,若有運入左會所,就試用盡D設施,反正俾左會費,但一定有會員唔常用設施既~~~

MrBeast 發表於 18-1-21 10:37
不過這assume 升中時的成績keep 到學霸地位,聽埋聽埋d小道消息,加埋自己的wan 想力,實在有些迷茫 ...

心态健康迷網咩呢?小学係学霸,甚至音樂体育精英,但上到中学,总係天外有天。叻人多的是,总有人叻过自己,睇开d咪唔迷網……小学做开第-,上到中学同禁多个第-爭第-?算吧啦,盡力做好自己就足夠。係呢d学校,真係中上已算唔錯~

nobody2018    發表於 18-1-21 15:17

mcl203 發表於 18-1-21 02:02
S5 學生係 Grade B, 因為年齡無超齡...Grade 係睇年齡
年齡限制...可升Grade不可跌Grade
可以降Grade的,只是同一學年不可以調整,例如策略需要某中一生升Grade泳隊B/A組,也許是爭接力的18分,田徑項目同年不可降Grade,必須參加B/A組,但到中二時可降回C組。
如果是游得又田徑得,家長可能會有異議,6個獎牌有可能變1個,不是很多人放得開。

無知人 發表於 18-1-21 12:27
可以降Grade的,只是同一學年不可以調整,例如策略需要某中一生升Grade泳隊B/A組,也許是爭接力的18分,田 ...

哦,你指同年,當然係要一致,張出賽證係用於各項目~~~

mcl203 發表於 18-1-21 12:58
哦,你指同年,當然係要一致,張出賽證係用於各項目~~~

降grade係指15歳不可以係grade c出賽,就算係S1生~~~

回覆樓主:

印象中升grade就得,降grade唔得(否則中六去同中一生跑,咁就唔係幾fair 吧!) 。grade以學生年齡計算,唔係以就讀年級計算。至於Book灣仔/將軍澳場,除左因係當區學校之外,好似係睇埋該校學界成績黎決定。學界D1學校就可以book到呢啲場做運動會。至於D2甚至D3,會否成績前列果啲都可以book, 呢層我就唔清楚了。

mcl203 發表於 18-1-21 02:02
S5 學生係 Grade B, 因為年齡無超齡...Grade 係睇年齡
年齡限制...可升Grade不可跌Grade

印象HY好似游水真係攞到A grade冠軍,打破DGS既Grand Slam ,策略成功。

睇佢個人性格了。神校不只運動/音樂有得玩,仲有Debate/Speech /科研/VA等,仲有啲其他學校都有既啦啦隊/House/SU等,只要佢願意,總有地方發展。

mcl203 發表於 18-1-21 10:52
SPCS 都有收體藝生,但相對較少,亦似乎志不在爭霸,係田游,SPCS都幾好㗎,亦已原校生做主力,田徑約排第 ...
睇落都係

silvia_ng 發表於 18-1-21 13:17
睇佢個人性格了。神校不只運動/音樂有得玩,仲有Debate/Speech /科研/VA等,仲有啲其他學校都有既啦啦隊/H ...
係!想玩的一定揀到心水活動

silvia_ng 發表於 18-1-21 13:14
印象HY好似游水真係攞到A grade冠軍,打破DGS既Grand Slam ,策略成功。

我以為係C grade添......拯溺同X-country都係協恩贏。

silvia_ng 發表於 18-1-21 13:14

係,HYS游泳係Grade A係贏咗 DGS 令 DGS 未能大滿貫~~~

無知人 發表於 18-1-21 12:27
可以降Grade的,只是同一學年不可以調整,例如策略需要某中一生升Grade泳隊B/A組,也許是爭接力的18分,田 ...

游泳和跑步似乎鍛練既肌肉要求係有衝突,好難兩者都並存強競爭力。 PS,我係唔識既,聽小朋友前教練講的~~~