用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 田徑特異功能入3大女校標準?
樓主: mackmcak
go

田徑特異功能入3大女校標準?

咩ranking緊要個咩時間, 遇著果屆D人勁就冇運行

回覆樓主

我覺得最好是落場跑,選頭幾名,PB要靠天時地利人和!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

NeoMom 發表於 17-9-12 15:47
咩ranking緊要個咩時間, 遇著果屆D人勁就冇運行

當屆排位同時間似乎對於想憑體藝考入3女直資都有影響,始終,時間是否已達學校要求係有數據支持,例如,樓主可以多睇幾屆成績去評估自身機會率。況且,學界每一級係包括咗兩個歳數,例如,Grade C係S1 & S2,仲要學生唔好超齡 ~~~

ANChan59 發表於 17-9-12 15:59
我覺得最好是落場跑,選頭幾名,PB要靠天時地利人和!

若係循體藝之路升學,雖則有測試,但都係搵定個有聯繫既教練好D~

回覆樓主:

當你去見中學時,一定會有體育測試,到時學校就會知小朋友跑出時間,冇話收跑幾多鈔,只要也要看那年自己學校嘅運動員人數,能力,有問題就pm我,我女兒今年中一,

學界體育好似唔係全部都C組要係中一、中二,B組中三中四。
我地身邊個案同對手,中一可以係B組,有學校中五學生係B組。係看能力同學校點分配。

學生報邊組比賽,似乎係學校決定,但係當年唔可以轉組。

而標準會唔會每年變呢,有機會的。例如某年適齡升中整體成績比較弱,咁用同一標準唔收,會形成斷層。

無知人 發表於 17-9-13 10:00
我地身邊個案同對手,中一可以係B組,有學校中五 ...

升grade去比賽當然係存在,完全斷層就應該唔會,但可以收外援補救嘛~

mcl203 發表於 17-9-13 10:22
升grade去比賽當然係存在,完全斷層就應該唔會,但可以收外援補救嘛~

外援當然可以。
我的想法是當年S1某體藝成績不達預設標準(假設有預設標準),如果不收而收外援,這便要說外援是S1或是S2,S3...,如果外援是S1,哪便是其他學校收了當年不達某校標的,某校去拔他,哪跟不設死一個標有何分別 ?
如外援是S2, S3的,哪當S2,S3數年後升大學時候要離開,而當年沒收特異功能生S1級別到了S4的時候,因S4整級沒有神生,便斷層了,要依靠S1-S3, S5-S6。要知學界體育是每人參加的項目數量有限制的,一級沒了神生,團體分便是少了,即使有1個奧運級別的神生也沒用吧。

無知人 發表於 17-9-13 11:07
外援當然可以。
我的想法是當年S1某體藝成績不達預設標準(假設有預設標準),如果不收而收外援,這便要說外 ...

外援仲可以有變化既,斷咗層或未達標,所以咪有空間拔援囉,亦有例子係P6得,升中後沉左,反之,越來越有表現亦有,或轉項。個人觀察,亦有體藝好既S1唔收,可能學術唔得。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

有樣嘢想請教大家,中學嘅運動會是不是有錢,而場地又許可...鐘意book邊個場就邊個場架?點解我聽人講唔係間間學校都可以book到灣仔運動場來攪運動會呢?

P.S. 我對運動全無認識,真心唔知道

簽名被屏蔽

樓主私訊  勁! 隔離有講,在公開相薄仲有得睇

好似唔係有錢就得,就唔知係乜規距。
用錢黎衡量唔公道,公家場係公共資源。有錢可以各間學校私人投地起運動場,咪一千幾百億。
公家場唔係用錢計的。

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-20 23:58
有樣嘢想請教大家,中學嘅運動會是不是有錢,而場地又許可...鐘意book邊個場就邊個場架?點解我聽人講唔係 ...
應該係灣仔區中/小學優先使用...跟住係有期就他區或其他使用者去book ~~~

Eat_Sleep_Play    發表於 18-1-21 19:33

mcl203 發表於 18-1-21 01:38
應該係灣仔區中/小學優先使用...跟住係有期就他區或其他使用者去book ~~~
所以...可以參考番各區學界...佢地慣常都係book本區場地
亦所以...因灣仔及TKO有電子計時...時間準得多...已其他各區可以做出飛快時間...因時間計得未必準 ~~~

無知人 發表於 17-9-13 10:00
我地身邊個案同對手,中一可以係B組,有學校中五 ...
S5 學生係 Grade B, 因為年齡無超齡...Grade 係睇年齡
年齡限制...可升Grade不可跌Grade

唔少學校升學生Grade出場...就係戰術須要...Grade A S5/S6因應付DSE...唔少中學缺人要升學生Grade出戰
游水今年HYS就係將部份低年級學生升上Grade A...目標ko DGS既 Grade A...破DGS 既 Grand Slam ~~~

jli008 發表於 18-1-21 00:02
若是體育咁突出就應去讀體藝中學啦~~

女仔田徑...体藝唔係突出...男子應該都係

樓主account封左...可以唔使跟進 ~~~

其實這類神校,若只靠成績入到,沒有一技旁身,會不會變invisible man/ woman?  

利申:有近親今年小6

MrBeast 發表於 18-1-21 08:13
其實這類神校,若只靠成績入到,沒有一技旁身,會不會變invisible man/ woman?  

利申:有近親今年小6 ...

神校有讀書人、運動員、音樂人, 集其中兩項的神人都不少, 當然齋讀又成績好的都係中流砥柱, 是否隱形, 睇性格的。