用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小五迎呈一 (Share and Talk)
樓主: Minatabo03
go

升小五迎呈一 (Share and Talk)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

little_yolky 發表於 17-9-12 16:00
我就慘, 講咗都無用, 小四成績表居然迎接平生第一個唔合格, 雖然名次係暫時最好都無用。
好多人覺得,我揀KG時,要睇埋想入咩小學,係件好癲嘅事...而揀小學,又睇埋佢升咩中學...
咁揀中學,就當然要睇下升大學率啦!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Minatabo03 發表於 17-9-13 10:20
其實都想問下, 點樣可以改善小朋友既CARELESS? 其實成績一直都OK, 係男仔粗心大意, 呈分唔想佢失呢D分:funn ...
都係叫佢複卷咋~但我覺得無乜用,我仔玩鬥快咁,返到屋企話我知複咗幾多次卷!

另外,我知有好多人唔夠時間做,所以,我覺得教佢地睇鐘,分配各部份時間,可能幫快嘅人仔~做~慢~dd
就自然有機會,小心dd

其實,我已經放棄數學科,當一次有人>96分嘅考試裡面,阿數學校隊成員得嗰80分....佢都唔覺醜嘅,仲話係老師出題目有問題...

反而花好多時間處理作文失分問題
恐龍家

小曳人 發表於 17-9-13 11:15
好多人覺得,我揀KG時,要睇埋想入咩小學,係件好癲嘅事...而揀小學,又睇埋佢升咩中學...
咁揀中學,就當 ...
KG同小學就話無絕對關係啫, 但我當年揀小學, 真係睇埋中學網架, 我對依家個校網好滿意, 咁升中學, 睇埋學校個高中課程及升大率, 又有咩唔啱呢? 我唔相信叻既就去到邊間都咁讀架, 因為去到中學, 師資好重要, 因為我哋家長同佢哋補唔到底丫嘛。

BTW, 趣事一則。前排DSE放榜, 新聞不停報道。阿女同C6睇新聞時有以下對話:
女:爸爸, 入大學係咪好難架?
男:點解咁問?
女:新聞成日講丫嘛。
男:難架, 俾心機啦。
女:但係爸爸你又懶又蠢又唔勤力都入到大學, 其實都唔係咁難架係唔係?
(爸爸話當時想打佢一身)

小曳人    發表於 17-9-13 11:30

回覆樓主:

想問下視藝和音樂是否也要呈分呢?因為有些學校話不會呈?好疑惑,這樣未好不公平囉!

little_yolky 發表於 17-9-13 11:24
KG同小學就話無絕對關係啫, 但我當年揀小學, 真係睇埋中學網架, 我對依家個校網好滿意, 咁升中學, 睇埋學校 ...
如果係我, 我會咁答:

阿女, 阿爸以前好醒好勤力架, 不過鬼叫妳阿媽太叻, 所以我依家唔駛用腦兼可以懶D囉

啱唔岩聽?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sina60 發表於 17-9-13 11:42
想問下視藝和音樂是否也要呈分呢?因為有些學校話不會呈?好疑惑,這樣未好不公平囉!
...
視藝同音樂係一定要呈分, 如果係"學校"話你知唔駛, 擺明老點你
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-9-13 11:24
KG同小學就話無絕對關係啫, 但我當年揀小學, 真係睇埋中學網架, 我對依家個校網好滿意, 咁升中學, 睇埋學校 ...
係咪你成日響個女面前咁講

little_yolky    發表於 17-9-13 12:55

hkpapa852 發表於 17-9-13 11:47
如果係我, 我會咁答:

阿女, 阿爸以前好醒好勤力架, 不過鬼叫妳阿媽太叻, 所以我依家唔駛用腦兼可以懶D囉
如果佢個腦可以轉得咁快, 就唔會咁俾個女講啦。佢好老實架。

我家個固網電話整咗半個月都整唔好, 我叫佢打去1000鬧人, 點知佢打完俾對方耍一輪收咗線。我轉頭打去鬧咗對方15分鐘, 即刻有師傅打俾我約時間。我同C6講, 你真係唔識同人嘈交既。阿妹即刻話:爸爸講嘢係好溫柔既。潛台詞咪即係爸爸唔識同人嘈交囉。

...
教育局規定, 一定要呈的, 仲規定比重係視藝X3, 音樂X2添。

little_yolky 發表於 17-9-13 12:54
如果佢個腦可以轉得咁快, 就唔會咁俾個女講啦。佢好老實架。

我家個固網電話整咗半個月都整唔好,  ...
咁我只能話, 傻人有傻福

bobbob 發表於 17-9-13 11:51
係咪你成日響個女面前咁講
實在唔關我事, 阿女都睇到佢懶啫。話說論文就嚟deadline了, 佢晚晚都合眼瞓。前幾晚, 佢陪阿女瞓, 阿女真係諗住佢只係「陪」, 點知佢真係瞓, 阿女都忍唔住同佢講:爸爸你做乜瞓覺, 你仲唔快D做功課?

hkpapa852 發表於 17-9-13 12:56
咁我只能話, 傻人有傻福
咁佢娶到我, 緊係有福氣啦。

1998Ruby1998    發表於 17-9-16 10:09
Minatabo03    發表於 17-9-13 16:49
小曳人    發表於 17-9-13 14:46
hkpapa852    發表於 17-9-13 13:07

little_yolky 發表於 17-9-13 13:03
咁佢娶到我, 緊係有福氣啦。

路過

咁你老公係郭靖,你係黃蓉

MrBeast    發表於 17-9-18 12:43
little_yolky    發表於 17-9-13 14:15

小曳人 發表於 17-9-13 11:22
都係叫佢複卷咋~但我覺得無乜用,我仔玩鬥快咁,返到屋企話我知複咗幾多次卷!

另外,我知有好多人唔夠時 ...

我仔又係, 成日要快, 又話自己已經復左幾多次劵.........當然派返黎時, 嚇死媽媽啦

...

據我所知有學校會在音\體\視 選其中兩項,其實可以問老師,各間學校選的不同。

回覆樓主:

學校未開始洗腦, 但個仔仲係 holiday mood..sigh。諗緊 Easter 留港溫書好, 或出外玩幾日, 我自己都 struggle 中 (emoji)

dorchiu 發表於 17-9-14 11:40
學校未開始洗腦, 但個仔仲係 holiday mood..sigh。諗緊 Easter 留港溫書好, 或出外玩幾日, 我自己都 strugg ...

我囡老師都暫未同佢洗腦, 反而我就緊張D, 因為前年經歷亞哥呈分, 無咩準備好少課外活動, 攪到好“呢hea”, 不過亞哥果屆人少競爭少, 所以都入到第一志願

亞妹金豬年就吾同啦, 升中人數同banding派位已達飽和, 好在亞妹成績一直不錯, 課外活動又多, 所以keep住個狀態我已經滿意了! 上兩個星期亞囡同我講好想入某中學(區內四大之一), 問我有咩要求, 又問我呈分試點計, 我諗佢都開始有少少壓力, 我同佢講凡事盡力媽咪已經好滿足了

Minatabo03 發表於 17-9-11 15:05
可能我們學校緊張D啦, 咩原來其他小五生未比學生哦咁正架
我地四年班已有家長升中講座……四升五暑假学生已要補課~

hkpapa852 發表於 17-9-13 11:48
視藝同音樂係一定要呈分, 如果係"學校"話你知唔駛, 擺明老點你

我也聽過朋友話自己小學不計va music 。

有無可能呀?

ftmhappy 發表於 17-9-18 11:37
我也聽過朋友話自己小學不計va music 。

有無可能呀?
三個字: 無可能
‹ 上一主題|下一主題