用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教各資優兒家長
go

請教各資優兒家長 [複製鏈接]

我個仔岩岩7歲, 近來覺得佢情緒起伏大, 不嬲都愛駁咀, 但宜家變到唔願意聽我地講道理, 一開始講佢就不停 'blah blah blah blah blah 咁', 似一個反叛期青少年多過個7歲小孩.  
只愛玩, 對其他野乜興趣都冇, 連出街都唔鐘意, 最鐘意留0係屋企.  我一直懷疑個仔係資優, 本來唔諗住同佢去做評估, 但宜家令我好困擾, 因為唔知點同佢相處.  我自問都係一個聰明人, 但有時都唔知點回應佢, 佢同工人相處更差, 工人姐姐唔明佢想點, 佢就即刻大發脾氣. 至於智力上, 因為讀國際學校, 冇成績冇排名, 所以有確實數據可以分享, 只知佢4歲就識除數, 負數加減 (唔知佢點解會識), 5歲就識分數, 比其他人理解力同洞察力高.   

宜家我打算帶佢做評估, 但諗唔通的係, 評估左之後又點?  係咪真係有人教到我點幫佢?  其實佢20個月時做過評估, 口個時係佢學校校長覺得佢同其他小朋友唔同, 懷疑佢自閉, 但做完結果係冇自閉冇亞氏, 只係各方面能力都係95 percentile, 即20個月有24個月能力等等.  口個時又係, 做完評估都冇 next step, 所以好 struggle, 希望你地可以分享一下評估完後有咩確實的野可以做到, 同小孩相處及生活上有冇改進?

謝謝
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得~ 做咗評估,可以幫你下決心去學做火星人家長!
學用佢嘅角度看世界...
改變自己容易過改變佢地...

無人可以教你點幫佢,因為家長永遠係最了解孩子嘅人
但有時他人嘅分享,可能你會有所得著
有機會的話,俾阿仔去參加中大嘅資優課程,一方面俾d野佢玩(學),另一方面中大好似有搞家長小組

我有跟HKAGE嘅家長小組,但近年變咗只歡迎學員家長,變咗要小四以上,但其實好多問題初小已經見到,所以呢個安排有d可惜...
恐龍家

小曳人 發表於 17-9-14 14:17
我覺得~ 做咗評估,可以幫你下決心去學做火星人家長!
學用佢嘅角度看世界...
改變自己容易過改變佢地...
你講得好有道理呀!
我最頂唔順個仔自我中心太強 而且愈來愈大,愈來愈難攪

醒目開學勳章 貢獻勳章

vvvccc 發表於 17-9-14 14:20
你講得好有道理呀!
我最頂唔順個仔自我中心太強 而且愈來愈大,愈來愈難攪
...

我仲努力緊,嘔咗好多血先講得出呢d嘢...希望最壞嘅已經過去...

恐龍家

小曳人 發表於 17-9-14 14:24
我仲努力緊,嘔咗好多血先講得出呢d嘢...希望最壞嘅已經過去...
佢提早青春期嘅情況愈來愈嚴重,我真係頂唔順!我自己本身係神經緊張嘅人,好驚佢再大會同佢爆鑊勁
睇唔過眼嘅事實在太多,講起都

醒目開學勳章 貢獻勳章

vvvccc 發表於 17-9-14 15:25
佢提早青春期嘅情況愈來愈嚴重,我真係頂唔順!我自己本身係神經緊張嘅人,好驚佢再大會同佢爆鑊勁
睇唔過 ...
我唔想佢青春期唔要阿媽,而且佢地d stubborn 野係不能改變,只能接受...唯有自己練下EQ,好言相勸,唔管咁多小事
恐龍家

小曳人 發表於 17-9-15 11:10
我唔想佢青春期唔要阿媽,而且佢地d stubborn 野係不能改變,只能接受...唯有自己練下EQ,好言相勸,唔管咁 ...
我都係度諗,佢大少少會唔會好D呢?!睇怕都係要自己睇開D
佢句句都搏咀,真係人都癲

醒目開學勳章 貢獻勳章

vvvccc 發表於 17-9-17 15:27
...
我估....大d唔答咀,唔出聲多
恐龍家

小曳人 發表於 17-9-17 21:43
我估....大d唔答咀,唔出聲多
成日唔出聲的話我仲驚,有咩事都收收埋埋 我生得一個咋
男仔係咪通常係咁呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

vvvccc 發表於 17-9-18 10:46
成日唔出聲的話我仲驚,有咩事都收收埋埋 我生得一個咋
男仔係咪通常係咁呢?
...
我識得個阿媽,佢話阿仔由中一開始就唔同屋企人溝通,掛住打機... 到中五左右先多返d溝通,聽聞青春期係咁,唔單只資優仔,當然,個別本身關係好嘅可能會好少少...
所以我叫自己少d 哦佢,不停同佢講我愛佢,哈哈~
恐龍家

vvvccc 發表於 17-9-17 15:27
...

小曳人 發表於 17-9-18 10:59
我識得個阿媽,佢話阿仔由中一開始就唔同屋企人溝通,掛住打機... 到中五左右先多返d溝通,聽聞青春期係咁 ...
暫時我地關係都算係好,佢都知道我好錫佢,有時講講吓佢都會感動落淚,不過大少少就唔敢諗

Activehealth 發表於 17-9-18 23:11
我個仔都係咁,細個(七至十一歲)乜都頂咀,成日同我炒大鑊。

卒之我頂唔順,揾咗個私家臨床心理學家(CP ...
多謝你分享,不過的確駛唔少錢
暫時,我地都未走到去呢一步 (touch wood),我同老公都係同一陣線,不過我老公 EQ 比我高,成日叫我唔好動真火同埋佢細個時都同阿仔差唔多,會有用「過來人」嘅心態去對付阿仔,就唔會爆得太大鑊有時我認真頂唔順時會交俾佢處理。

由於阿仔好聽爸爸話,同爸爸一齊玩programming又好開心,所以話「暫時」都仲可以嘅,再大少少,上埋中學就

vvvccc 發表於 17-9-19 10:45
多謝你分享,不過的確駛唔少錢
暫時,我地都未走到去呢一步 (touch wood),我同老公都係同一陣 ...

回覆樓主

我都好困擾呀!我仔七歲,好多野收埋唔講。比如佢係房内畫野,我一入去就立刻收起所有野,唔比我睇。我知道佢都係畫地圖之類,因為成屋都係。

我問過佢腦袋裏想到十樣野,會話幾樣比我聽?佢話得一樣咋

情緒又好似個炸彈,唔知幾時爆!最近有個老師第一次領教過,嚇死佢!

EQ班上了很久。有幫助佢掩蓋真正的自己,但無助表達自己!

小曳人 發表於 17-9-18 10:59
我識得個阿媽,佢話阿仔由中一開始就唔同屋企人溝通,掛住打機... 到中五左右先多返d溝通,聽聞青春期係咁 ...

我個女依家十五歲,出街拖住我,我有野食張大囗「呀」,要俾佢食,我口話佢,心在甜。但有時唔采我,十問几回應,攪到我精神分裂

Activehealth 發表於 17-9-20 18:43
其實因為阿仔嘅問題,見臨床心理學家(CP)的最大得著,就係發現原來阿仔、我、老公,都係好以自我為中心嘅 ...

Mindfulness 是很管用,我和細女也有上。讓他們對人對身邊事多點感受,可改善自己情緒。

Activehealth 發表於 17-9-20 18:43
其實因為阿仔嘅問題,見臨床心理學家(CP)的最大得著,就係發現原來阿仔、我、老公,都係好以自我為中心嘅 ...
多謝你分享呀!!
睇完係嘅分享,諗諗吓,原本我仔自我中心,相信都極有可能受我同老公影響

希望資優教育學院收左阿仔,之後我都有機參聽下 seminar 或者 join 吓 workshop 學吓嘢啦!自己睇有關嘅書同 articles 都睇唔少,不過理論同實踐有時都係有一定分別。

我都不停同自己講,唔好太執著於一時一刻嘅情況,要睇闊D,睇遠D

前輩嘅意見同分享,好多時都會引發唔同嘅反思!好多謝前輩們嘅分享!

‹ 上一主題|下一主題