用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Harrogate Ladies College & Truro High School
go

Harrogate Ladies College & Truro High School [複製鏈接]

有無家長女女或帥姐讀呢兩間中學, 好唔好? 學生有無欺凌事件. 我個女鍾意HARROGATE LADIES COLLEGE, 因為佢鍾意讀數學同SCIENCE.
   0    0    0    0

up up up

up up up

回覆 unchu 的帖子

我女兒現HLC Y11, 佢讀得好開心, 冇聽佢話有欺凌事件.

學校 2017年A level results:  Bio     100% A*
                                        Chem  100% A*-B

學校教學成績有明顯進步

學校11月來香港面試, 唔知佢地收生用咩準則. 我個女下星期約咗AGENT做ENTRY TEST. 我個女抯心入唔到呢間學校, 佢以家係學校成績中等, 佢鍾意呢間學校因為佢鍾意讀MATHS同SCIENCE, 同時知道HLC Bio & Chem 好好, 所以亞女想呢2科可以更加進步

我囡囡係喺agent度做paper, paper ok 之後, 校長同佢用skype interview, 當時校長話佢英文好流暢, 叫佢等消息.  跟住校長問囡囡家長有冇嘢想問, 我即刻問佢, 係咪即係收我個女, 佢估唔到我會咁樣問佢, 呆咗一陣之後,佢笑咗, 話會收  

阿女話數學老師真係好好人, 有乜嘢唔識問佢, 佢成個大男人跪咗喺我女隔離, 然後一個step一個step咁教, 直至佢明為止. 阿女第一次見到佢跪喺度, 即刻企起身, 話唔慣俾人跪, 我聽到笑咗

香港嘅老師好難做到咁嘅地步

babysharen 發表於 17-9-28 18:03
回覆 unchu 的帖子

我女兒現HLC Y11, 佢讀得好開心, 冇聽佢話有欺凌事件.
食住好嗎?

回覆 babysharen 的帖子

份entrance paper難唔難做,數學係咪計數定做堆理. 香港真係好難遇到個有heart既老師,我個女想問老師嘢都好似好想快d講完打發佢走.

truro 好似排名好後。

unchu 發表於 17-9-29 10:18
學校11月來香港面試, 唔知佢地收生用咩準則. 我個女下星期約咗AGENT做ENTRY TEST. 我個女抯心入唔到呢間學 ...

請問你經邊間 agent? Harrogate 係 agent 介紹比你?

回覆 bbqueen 的帖子

我搵咗英識, 我自己SEARCH既. 不過聽說有好多中國人讀

Dear Babysharon,
I'll be visiting HLC soon. I wasn't considering HLC at first because the ranking is very low. May I know the latest ranking for GCSE?
But the school admission is really helpful and friendly (compared to Concord). And I also hear the Science is strong?
Just concerned if it is only good for singing and broadcasting that they advertise.
Because my daughter would like a school with strong academic support.
We're late and so we do not have many choices.:(
Thanks in advance!
‹ 上一主題|下一主題