用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會面試2017
樓主: langnui1225
go

港大同學會面試2017  

回覆樓主:

唔明文靜有咩問題?其實好多文靜嘅人心思細密,觀察力強。

相反好多嘢講嗰啲細路,好多都冇乜內容,做事又唔深思熟慮。

小學同中學考試都係筆試,唔覺講嘢叻就等於讀書叻。

唔係好明港同嘅簡人方法。

Nateric 發表於 17-9-19 21:53
學校永遠都有辦法睇到自己需要嘅叻人,問一條簡單問題,唔同學生就有唔同嘅答法,一聽就知高低,portfolio ...

嘩~咁咪勁過睇相佬

Got  2nd in, 咁多人爭都唔抱咁大期望。輕鬆面對,無參加interview班,無特訓,覺得成6000千人去,真心覺得靠運氣多d.

回覆樓主:

我又唔太認為港同專收啲非文靜既小朋友
我個女係成年人面前都十分怕羞
對同齡既小朋友亦比較慢熱
係玩耐左先熱情啲
面試當然戰戰兢兢
但都收左

但我認為齋讀書叻佢地又未必收是真的

醒目開學勳章 王國長老

TigerOne 發表於 17-9-19 22:08
嘩~咁咪勁過睇相佬

我頭先正想講,睇相都無可能咁準啦!三日睇5700人就知龍與鳳,無可能吧....一定有走漏眼.....

Charlotte_mom 發表於 17-9-19 22:18
我頭先正想講,睇相都無可能咁準啦!三日睇5700人就知龍與鳳,無可能吧....一定有走漏眼.....
...

非常同意,一定有走漏眼

有冇9月後出世的龍仔龍女有2nd in?
識幾個有2nd in的都係大仔

麥子仲肥 發表於 17-9-19 22:38

有!十月女(emoji)
亦識一位十月男仔有2nd in

Nateric 發表於 17-9-19 21:49
非常同意,港同係好清楚自己要收啲乜嘢嘅人。叻都有好多種,文靜絕對唔係佢哋杯茶
...

我認識的兩位小朋友收了的是文靜,今年入到2no 的也是文靜的!

LinusYip 發表於 17-9-19 22:17
我又唔太認為港同專收啲非文靜既小朋友
我個女係成年人面前都十分怕羞
對同齡既小朋友亦比較慢熱

但乜都唔使交,就可以在咁短的時間知道小朋友係成績叻而唔收?性格和運氣重要D,同組小朋友的性格特點亦好重要,太agressive都應該唔收

babeggma 發表於 17-9-19 22:52
但乜都唔使交,就可以在咁短的時間知道小朋友係成績叻而唔收?性格和運氣重要D,同組小朋友的性格特點亦好 ...

唔係成績叻就唔收
只不過成績好壞是次要
2nd in 其實都有考常識、普通話等
太aggressive 而對其他人有可能有傷害性,知道就當然唔收喇

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

個人覺得文唔文靜唔係重點,而係面試時有無表現到「有用腦仔」(唔係話考唔到就無腦,係話果一刻表唔表現到肯用腦)。呢樣我都幾肯定港同會重點考慮,因學校要求自主學習,如果學生肯常常花腦筋,事半功倍呀
咁正常黎講,反應快多野講在表達方面會著數d,但文靜嘅小朋友亦可以有自己一套表達方式呀

lui 發表於 17-9-19 22:49
我認識的兩位小朋友收了的是文靜,今年入到2no 的也是文靜的!

我認識嘅就係坐唔定嗰隻,可能咁啱

麥子仲肥 發表於 17-9-19 22:38

識兩個十月細b 都有2nd in, 一男一女

舊年識有一個港同收既男仔, 把咀超多, 學術勁. 但啲髀氣衰到無人有

hippoo 發表於 17-9-19 21:58
唔明文靜有咩問題?其實好多文靜嘅人心思細密,觀察力強。

相反好多嘢講嗰啲細路,好多都冇乜內容,做事又 ...

我仔屬文靜性格, 有2nd int...佢細心,專心,合羣...1st int當日, 佢話見到枱底仲有玩具未執,佢走去執,可能咁有分加

回覆樓主:

港同2nd in有幾多日呢? 同埋係咪都係小組?

Charlotte_mom 發表於 17-9-19 22:55
個人覺得文唔文靜唔係重點,而係面試時有無表現到「有用腦仔」(唔係話考唔到就無腦,係話果一刻表唔表現到 ...

想問second in 次序同first in 分數有冇關係?

引用:Quote:Nateric+發表於+17-9-19+21:49+ 非常

原帖由 lui 於 17-09-19 發表
可能不同老師有不同看法,有D老師都buy 文靜思考型。

Charlotte_mom 發表於 17-9-19 22:55
個人覺得文唔文靜唔係重點,而係面試時有無表現到「有用腦仔」(唔係話考唔到就無腦,係話果一刻表唔表現到 ...

我女也是文靜的,感恩她有機會second in, 不過其實都真係好大競爭,平常心。啊女first in完講話玩得好開心,可能佢唔知其實自己被reviewing, 我相信到second in時,就更加分高下,大家加油!

沒有second in 的小朋友,我其實好buy 當天校長所講,只是interview 當天未被老師見到小朋友適合港同的一面,不須要否定自己的小朋友,因為每位小朋友都是獨特的,這個遊戲最令人苦惱係時間太長,不過,機會還多呢!我們做父母的,要更加強,更正面陪小朋友行這一個階段(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)