用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請 boarding school 程序
go

申請 boarding school 程序

想請問大家 :

經 agency  報了幾間Boarding school, 但聽 agent 話暫時不用付報名費.
1) 他說 會先send 成績表給心儀學校睇睇先(agent 話: 成績唔達標可以慳番報名費) , 但如果OK 就進行面試, 然後筆試. 如有幸學校取錄, deposit +報名費先一齊交.  是否大部份Boarding school 都是這樣做?

2) 是否通常10月開始面試, 11月筆試, 12月出 offer ?

先多謝各位的解答.

其實係一家四口子

醒目開學勳章

回覆樓主:

個人經驗, 經AA報名:

1a) 先將學生成績交給agent過目, 考一份英文及數學卷, 根據成績及家長要求, agent會給你一張學校名單參考。之後在Top School week面試合格後, 要交報名費才可以筆試。

1b) 自行報考的學校, 在報名前先發成績單給學校過目, 學校認為程度相約, 才要求交報名費, 再安排日後面試及筆試

2) 在9月20幾號面試, 有些學校10月底或11月初考試, 結果在11月底12月頭公佈

3b 發表於 17-9-10 16:16
個人經驗, 經AA報名:

1a) 先將學生成績交給agent過目, 考一份英文及數學卷, 根據成績及家長要求, agen ...

Thx
其實係一家四口子

回覆樓主:

一般agent做法同上,但今次報幾間agents因心儀學校要經不同agents申請,俾咗成績先,9月頭番學順便去面試,不用考試,聽番agents會有offers。。。估越早申請,越容易因有D學校好似外地生位有限制的。。。

brother4 發表於 17-9-10 16:57
一般agent做法同上,但今次報幾間agents因心儀學校要經不同agents申請,俾咗成績先,9月頭番學順便去面試, ...

Thx.

AA 名校週 ,我也apply 了一間。
其實係一家四口子

學校睇過成績表,認為符合報讀要求,就會叫你交報名費(registration fee),之後再安排面試、筆試。經AA報,通常9/10月interview,10月底-11月週末筆試。個別學校有second interview。

etoile 發表於 17-9-10 17:31
學校睇過成績表,認為符合報讀要求,就會叫你交報名費(registration fee),之後再安排面試、筆試。經AA報 ...

Thx
其實係一家四口子

etoile 發表於 17-9-10 17:31
學校睇過成績表,認為符合報讀要求,就會叫你交報名費(registration fee),之後再安排面試、筆試。經AA報 ...

請問 經 AA 報名費幾多? 通常面試報幾多間? 筆試報幾多間好呢?

bbqueen 發表於 17-9-11 14:04

請問 經 AA 報名費幾多? 通常面試報幾多間? 筆試報幾多間 ...
你有否報AA 的名校週呀? 都有好多學校來港面試.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-9-11 14:23
你有否報AA 的名校週呀? 都有好多學校來港面試.

有報 吖, 冇問到收幾多錢, 係咪間間一樣?

bbqueen 發表於 17-9-11 14:40
有報 吖, 冇問到收幾多錢, 係咪間間一樣?
AA 應該唔收錢, 而每間學校的registration fee  都唔同, 有些收 100磅, 150磅....
其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-9-11 14:44
AA 應該唔收錢, 而每間學校的registration fee  都唔同, 有些收 100磅, 150磅....

thx

bbqueen 發表於 17-9-11 14:04

請問 經 AA 報名費幾多? 通常面試報幾多間? 筆試報幾多間 ...
一家三口答咗啦,正常agent係食學校commission ,所以唔收學生費用,你有文件要寄俾學校都可以叫佢幫你寄。唔太記得清楚,好似曾經收過考試埸地費(佢借出面地方俾學生考入學試)。報名費registration fee 係直接俾學校,唔經agent。
Agent教路,最多考5間,3:2,3間挑戰自己2間穩陣。我囡交咗5間registration fees,最後考4間,都好demanding,成個11月個個週末都考入學試!

唔係間間都面試,有一間要second in..,,筆試就間間都要。不過係兩年前報sixth form,又冇一間睇Ukiset...,最新情況都係問agent好D。

......

samsam123321 發表於 17-11-7 18:16
Ukiset 我越來越覺得無用

點解呢?有間agent 成日叫人考 Ukiset

ricenoodle 發表於 17-11-7 21:48

跟本del.。

ricenoodle 發表於 17-11-7 21:48

係未 B 字頭个間,老板係後生仔,呢 間又係成日叫人考 ukiset

入.....

bbqueen 發表於 17-11-7 21:59
係未 B 字頭个間,老板係後生仔,呢 間又係成日叫人考 ukiset

係呀,睇佢FB資料好似間間學校都要Ukiset。

ricenoodle 發表於 17-11-8 00:08
係呀,睇佢FB資料好似間間學校都要Ukiset。

肯定唔會間間都要考,所以要問多幾間agent比較下,自然就會做個精明既家長喇!XD