用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 hsbc禁唔到錢
go

hsbc禁唔到錢 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔提款卡係我名下戶口,佢話拎唔到錢。記得銀行職員係入saving ac, 係香港都拎到錢。點知下次去第二個職員話海外要入current ac, 所以將錢轉左落current.

有冇人有hsbc戶口?我唔係總行開,所以張卡只能係hsbc先唔收手續費。但都係拎唔到錢。究竟入saving定current.?

我知要去銀行問,但聽日先開門,我仔星期六,日先可以出去。
   0    0    0    0

係咪普通香港港紙戶口?如果係嘅就當去旅行咁,要在網上銀行啟動海外銀行提款指示才可用。

在登入後右手面看到名字,按下就可看到(海外自動櫃員機提款限額),然後輸入資料。

醒目開學勳章

cyhp 發表於 17-9-10 14:59
在登入後右手面看到名字,按下就可看到(海外自動櫃員機提款限額),然後輸入資料。 ...
張卡係寫呀仔名,我只能見戶口有錢,(海外自動櫃員機提款限額)係冇佢戶口.應該唔關事.因申請卡時講明外地用.

依家唯有兩個ac都入左錢,拎到錢就冇問題.係唔知邊個ac 拎到. 比職員玩死.

我同埋我個仔嗰張係debit card,要入Current先至可以攞錢同埋網上付款

入current.,Current是用來處理日常開支,DIRECT DEBIT(自動轉賬),同香港完全唔同。

英國櫃員機有設上限取現金,每部有不同。他看清楚每部指示。Debit card 就只可以在current account取款。

你是指香港EPS 提款咭?定debit card ?

醒目開學勳章

noel2010 發表於 17-9-10 21:43
英國櫃員機有設上限取現金,每部有不同。他看清楚每部指示。Debit card 就只可以在current account取款。

...

eps

如果是HSBC  EPS card, 你要在出發前開通海外提款功能,申請時雖然可以外地使用,但都要事前做設定。還有連續提款,張咭會鎖上,要致電回港取消,所以每次相間半小時才可再使用。

醒目開學勳章

noel2010 發表於 17-9-10 21:54
如果是HSBC  EPS card, 你要在出發前開通海外提款功能,申請時雖然可以外地使用,但都要事前做設定。還有連 ...

佢試左兩次。我唔太記得我自己張卡用櫃員機開通定係counter職員幫我。太耐唔記得。所以我冇係櫃員機幫佢攪。職員淨係話password要係櫃員機改。我以為出卡時已可以。可能我攪錯。但真係冇叫我係櫃員機開通。

HSBC EPS, 使用前要做海外提款設定,我仔冇申請網上銀行,試過出發前忘記設定,那就不可在外地使用了。另外英國HSBC 不是每部機可用此提款,還有提款上限每部設不同。

是收手續費,匯率mark up 1% 及HK$20。

kit2004 發表於 17-9-10 22:04
佢試左兩次。我唔太記得我自己張卡用櫃員機開通定係counter職員幫我。太耐唔記得。所以我冇係櫃員機幫佢攪 ...
你有網上戶口,可以上網做。銀行職員冇特別提亦不出奇,這個已經實施多年。如果設定了時間,記得到期又再設定才可用。

醒目開學勳章

noel2010 發表於 17-9-10 22:06
HSBC EPS, 使用前要做海外提款設定,我仔冇申請網上銀行,試過出發前忘記設定,那就不可在外地使用了。另外 ...

唔係啟動左就以後都唔使攪咩?

下!hsbc唔係張張卡都拎到錢! 職員冇講過會甘!限額我仔唔會拎多,佢係想試下部機。

醒目開學勳章

noel2010 發表於 17-9-10 22:13
你有網上戶口,可以上網做。銀行職員冇特別提亦不出奇,這個已經實施多年。如果設定了時間,記得到期又再設 ...

就係記得我好似網上職員幫我做。我上網就係開通唔到佢戶口。可能唔係我個名吧!

2個職員同我講唔收手續費。第3個職員初初話要收,但check左係唔使收。可能我張卡有豁免。

明天會叫銀行問,謝謝你回覆。

設定是每日HKD10000 or 20000及時間一個月,三個月....,但英國提款機只可取很少現金,要看每部指示。

香港的銀行在海外提款功能都要出發前做設定,銀行職員冇提是正常。
‹ 上一主題|下一主題