用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學分區傑出學生或卓越學生獎
樓主: yee8001
go

小學分區傑出學生或卓越學生獎   [複製鏈接]

kennyklt 發表於 17-9-12 12:05
如果阿仔有玩埋音樂,真係可以考慮一下直資,除咗SPCC,可以報埋DBS,YW,SPC之類,當攞面試機會,收咗先 ...

除咗音樂,阿仔朗誦都唔錯校際英詩獨誦冠,亞,季軍都攞過,優良獎都攞84分, 評判話如果係其他埸可能可以攞三甲. 仲有佢係公開大場合分享4分鐘得獎心得或分享做無國界義工心得都淡定. 不過唔係用英文分享. 仲有佢又仲意辯論又自己去報資優教育學院辯論課程, 佢話中學想參加校際辯論比賽喔! 如果有機會面試可能佰有小小幫助. 我會留意呢幾間直資. 你真好人, 謝謝你的提議!

b3410 發表於 17-9-12 12:19
係,儘管去試!試下試下可能會發現真係成功!SPCC的學費絕對物有所值(之前前輩的用詞) ...

會試試的, 返正要攞面試經驗,向高難度挑戰^.^ 謝謝鼓勵

yee8001 發表於 17-9-12 13:24
除咗音樂,阿仔朗誦都唔錯校際英詩獨誦冠,亞,季軍都攞過,優良獎都攞84分, 評判話如果係其他埸可能可以攞三 ...

明顯令郎除咗讀書之外有好多其他發展,咁直資中學可以俾到佢好多發揮機會。SPCC同DBS果幾千元學費的確物有所值。不妨同阿仔一齊留意一下。

kennyklt 發表於 17-9-12 13:41
明顯令郎除咗讀書之外有好多其他發展,咁直資中學可以俾到佢好多發揮機會。SPCC同DBS果幾千元學費的確物有 ...
agree..我覺得學校推薦得你仔仔去選, 一定都係品學兼優之輩. 雖然話中學都係睇成績, 但我覺得操行同其他發展都不容忽視. 所以佢應該可能試高一線既.

kennyklt 發表於 17-9-12 13:41
明顯令郎除咗讀書之外有好多其他發展,咁直資中學可以俾到佢好多發揮機會。SPCC同DBS果幾千元學費的確物有 ...

同意,若小朋友學術以外都強,應該一試直資既SPCC 和 DBS, 係絶對有機會既, 反為QC 呢類官校可能只按本旨辦事, 只睇成績表~

rayeu160 發表於 17-9-12 11:56
其實我覺得都係睇全校性排名遮. 又唔好講到一定輸晒咁! 講真, 在一間程度高小學考級11同一間程度低小學考級 ...

樓主有提及,所以估計微乎其微。
只是現實。

回覆 BBKDWLAM 的帖子

哦!

QC唔一定睇級排名咁簡單,佢會睇埋咩小學既級排名架。

我女小學三個入QC既,肯定唔係級三甲啦。唔試唔知時運高,我支持樓主準備好,同孩子一齊向目標進發!

見樓主個細路咁鐘意科學,我仔仔都係咁架! 不過當然佢小學時既成績就冇你呀仔咁好啦! 果陣呀仔小五都有被推薦去做教育局網上資優課程,完成左天文學(英文版)第三階段,我考中學時係放呢張証書做PORTFOLIO既第一版的。因為我睇過,呢個範疇果年可以完成到LEVEL 3既小學生只有大約3X人,當中可能仲有D係6年級,唔會同一年同我仔攞住去考中學。

之後到揀中學,我揀一D科學科資源較充足既學校,但又唔好太名校,我怕呀仔入到去都冇機會/太多人爭,從而多D機會等學校派佢出去,EXPLORE下外面既科學世界。讀書始終靠自己,唔係靠個名。若果佢透過呢D機會,建立到佢自信,加強佢學習興趣,先係我終極目標呀!

而家呀仔中三,學校真係比左好多機會佢,佢讀得好開心,亦知道自己高中揀咩科,有動力話大學要入咩學系。

預祝你仔仔順利入讀心儀中學!

keep-calm    發表於 17-9-18 16:11
YmOra    發表於 17-9-16 11:16

yee8001 發表於 17-9-12 13:26
會試試的, 返正要攞面試經驗,向高難度挑戰^.^ 謝謝鼓勵

小兒有面試SPCC DBS QC經驗, 感覺以上學校著重:

SPCC : 成績>面試>學術(除非超勁)
DBS:學術>成績>面試
QC:成績>學術=面試

Hellomimi112 發表於 17-9-16 11:23
小兒有面試SPCC DBS QC經驗, 感覺以上學校著重:

SPCC : 成績>面試>學術(除非超勁)
你仔仔肯定好叻!三間都有面試機會我阿仔要加陪努力希望有得面試就好啦😍

yee8001 發表於 17-9-16 11:40
你仔仔肯定好叻!三間都有面試機會我阿仔要加陪努力希望有得面試就好啦😍
...

我仔只是比較平均加運氣。另外,SPCC及QC面試都著重STEM知識,你仔科學叻,有利呀!

silvia_ng 發表於 17-9-16 10:50
見樓主個細路咁鐘意科學,我仔仔都係咁架! 不過當然佢小學時既成績就冇你呀仔咁好啦! 果陣呀仔小五都有被推 ...

謝謝你的意見和祝福!

你講得啱我都覺得讀D唔係太名校多D機會代表出去比賽,仲可以讀得輕鬆D唔駛考包尾,成績好第日選科都可以選先。

但又覺得阿仔記性好,領悟力高我覺得佢係遇强越强嘅人,好似自從入咗精英班後個個都係叻同學,佢自動自覺溫書,以前要人哋叫先溫。如果去咗好D嘅學校D同學勁D,可能適應得快又追得快,不過相反又或可能追唔到冇哂信心……到時可能要轉校。

阿仔係11月尾細仔當年連好小小嘅幼稚園都考唔到,結果讀咗一間默默無聞嘅屋邨幼稚園,到派小時又叩到一間二百幾個爭唔記得8個定12個位嘅小學(唔係好記得),小學雖然唔係名校但都收咗好多名稚學生,一年級上學期考級26(衰普通話科),到下學期適應咗考級9,跟住就係差唔多級9至11,最好係級3,補習老師話阿仔嘅資質讀宜家呢間小學哂咗佢,佢可以讀D程度較深嘅學校……   其實我唔知阿仔程度去係咪真係去到D好名校?可能係我太高估自己仔?試唔試好??

silvia_ng 發表於 17-9-16 10:50
見樓主個細路咁鐘意科學,我仔仔都係咁架! 不過當然佢小學時既成績就冇你呀仔咁好啦! 果陣呀仔小五都有被推 ...

請問有邊 D 中學系注重科學呢?

yee8001 發表於 17-9-16 17:01
謝謝你的意見和祝福!

你講得啱我都覺得讀D唔係太名校多D機會代表出去比賽,仲可以讀得輕鬆D唔駛考包尾,成 ...
不試白不試,名直资收得你而又唔係因体艺收,唔会讀唔到,差極有限~津校嘛,尤其係跨区自行收,唔係大抽獎碌入去,更加唔会讀唔到……过慮了~

Yanamami 發表於 17-9-16 18:23
不試白不試,名直资收得你而又唔係因体艺收,唔会讀唔到,差極有限~津校嘛,尤其係跨区自行收,唔係大抽獎 ...
咁盡管要試吓,希望有機會面試,謝謝意見

yee8001 發表於 17-9-16 17:01
謝謝你的意見和祝福!

你講得啱我都覺得讀D唔係太名校多D機會代表出去比賽,仲可以讀得輕鬆D唔駛考包尾,成 ...
我會試,頂多一攻一守,以你仔成績係自己網都一定入到BAND 1,所以試一試,了左個心願都好。
至於補習老師話留係呢間學校係「嘥」左佢,咁我又唔太認同。若果入左好勁既學校,萬一成日做中游/下游,又點會有自信,成就到今日既佢呢?

GOOD LUCK & ALL THE BEST!

simonwan 發表於 17-9-16 17:42
請問有邊 D 中學系注重科學呢?
睇校網就大約睇到,之後再去OPENDAY望下咁囉。

yee8001 發表於 17-9-11 09:23
阿仔呢個暑假讀咗以下暑期課程 (證書), 請問可唔可以放Portfolio?  
跨範疇與跨學科課程(程度一):遊戲 X ...
我囝也是這學校的會員,請問這麼多証書, 但見application form 只能寫三項,你會怎樣安排? 我在煩惱中

josewing 發表於 17-10-18 10:03
我囝也是這學校的會員,請問這麼多証書, 但見application form 只能寫三項,你會怎樣安排? 我在煩惱中 ...

我自己只會放merit或 distinction,其他不會放,我覺得太多人哋根本唔會睇!
‹ 上一主題|下一主題