用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學分區傑出學生或卓越學生獎
樓主: yee8001
go

小學分區傑出學生或卓越學生獎   [複製鏈接]

yee8001 發表於 17-9-11 15:08
QC阿仔學校少人報, 好似2012年先有一位讀QC, 呢幾年冇攞過師姐師兄前三的PreS1成績又真係好勉強 >.<  凈係 ...

唔熟區同學校唔敢亂估,等EK高手幫你。
不過見有SPCC同DGS,頭頭兩三名的水準一定唔低

yee8001 發表於 17-9-11 14:04
阿仔呈分試的表現也大約是級十一, 佢都係語文好,乖、斯文淡定同有禮貌的男仔, 只係排名唔係級三內 (就係知 ...
級三同級十一差8名, 平均分差0.X分係正常現象, 唔需要覺得唔抵。我哋學校都差唔多, 一分大概差10個名次。

yee8001 發表於 17-9-11 09:23
阿仔呢個暑假讀咗以下暑期課程 (證書), 請問可唔可以放Portfolio?  
跨範疇與跨學科課程(程度一):遊戲 X ...

好豐富的裝備呢!

BBKDWLAM 發表於 17-9-11 14:11

忠言逆耳,唔好介意。校內總排名係可以比第五名前,但是要 ...

唔會介意,大家都係討論下,況且我仔小學呈分都是級一,已考入心儀中學。作為過來人,深深明白前面同學的分數咬得緊,家長想幫小朋友選擇最好(合適)學校的心情。

rayeu160    發表於 17-9-12 12:01

yee8001 發表於 17-9-10 23:22
如果攞分區最高分榮譽大獎會唔會比全港傑出學生獎較代表性? 不過我覺得如果係全港性應該好難攞到獎。 ...

這麼說吧,他們的原話 : 參賽的都是品學兼優,又多才多藝,或者熱心公益,這些已經在成績表和其他証書/獎狀表達了,傑出學生獎並沒有實際多出甚麼。

asweetmom 發表於 17-9-11 19:58
這麼說吧,他們的原話 : 參賽的都是品學兼優,又多才多藝,或者熱心公益,這些已經在成績表和其他証書/獎 ...

自行始終好睇成績,獎項同活動係配菜,中學用計分方法收人,通常無得一剎那衝動因為個獎而收你。

好似香島中學每年頒的傑出小學生獎咁,基本上學校一提名就有七八成機會有獎,全港有成百幾個。呢啲獎現實真係錦上添花,亦只係讓中學容易確認這小孩係某小學的最優秀代表,就好似一封校長信一樣,叩門我估都唔錯。因為通常每間小學都會搵最好果個去比賽的,所以保證品學兼優,唔使In都知。

BBKDWLAM 發表於 17-9-11 21:04
自行始終好睇成績,獎項同活動係配菜,中學用計分方法收人,通常無得一剎那衝動因為個獎而收你。

好似香 ...

真正精英的學生已經開始不玩這個遊戲

yee8001 發表於 17-9-11 11:38
開咗學佢又走咗去報物理課程, 我叫佢學埋呢個等呈完分再報讀其他課程, 因為10月尾學校要評估10月尾第二次呈 ...

為何他那麼熱衷報讀這些課程

asweetmom 發表於 17-9-11 23:42
為何他那麼熱衷報讀這些課程

佢有興趣學科學,物理喔, 因為學校冇得學,資優教育學院學又唔駛錢,即使課程係全英佢都照學, 不過要查字典.

yee8001 發表於 17-9-12 08:50
佢有興趣學科學,物理喔, 因為學校冇得學,資優教育學院學又唔駛錢,即使課程係全英佢都照學, 不過要查字典. ...
小朋友好叻,品學皆優,又熱愛學習,有有興趣科學物理。點解唔順便報埋SPCC?雖然要教學費,不過有面試,入讀機會大D,而且一定讀的開心。

b3410 發表於 17-9-12 09:01
小朋友好叻,品學皆優,又熱愛學習,有有興趣科學物理。點解唔順便報埋SPCC?雖然要教學費,不過有面試,入 ...
試吓都好喔! 攞吓面對面試經驗都好^.^ 如果好彩取錄就諗吓讀唔讀? 謝謝提議!

yee8001 發表於 17-9-12 09:41
試吓都好喔! 攞吓面對面試經驗都好^.^ 如果好彩取錄就諗吓讀唔讀? 謝謝提議!  ...

SPCC取錄再諗下讀唔讀 建議睇返以前小學同令朗差不多成績嘅學生通常入咩中學。

Anniemun 發表於 17-9-10 18:32
我仔學校都會推薦級1,2,另外還會再推薦b1成績內有運動和音樂等獎項的同學的。 ...
厘d獎, 唔係一間學校推薦一個咋咩? 我地區, 只可每間學校推薦一個學生.

kennyklt 發表於 17-9-12 10:52
SPCC取錄再諗下讀唔讀 建議睇返以前小學同令朗差不多成績嘅學生通常入咩中學。
...

唔好誤會我諗住仔實得呀, 可能連面試機會都冇架.  我有諗過報幾間直資攞面試經驗但冇之前唔敢諗SPCC.  其實弦樂團老師同有D家長有提議過攞大獎加埋其他不如試試埋XX師兄間SPCC 佢哋程度差多, 不過因為之前唔諗過試呢間神校. 宜家多咗人提議試IN 咁不如試吓. (如果第二次呈分考得好的話)
我只係話萬一收話先諗讀唔讀? (可能太高估阿仔能力)  因為我之前冇諗過要讀直資,只係想攞面試經驗或者睇吓阿仔夠唔夠程度?

Anniemun 發表於 17-9-11 13:04
如果是我,我會放阿仔在學苑上的course 在 portfolio, 因為反映了同學對學習的熱誠。另外想提提你,阿仔上 ...
請問不是三次/二次呈分相加再除3/2而得到佢平均位置?
聽過有人係咁
A) 呈一: 70      呈二: 4X    呈三: 4X
B) 呈一: 60      呈二: 5X     呈三: 5X

自行時, A的排位是比B落後, 點解?

大件仔 發表於 17-9-12 11:28
請問不是三次/二次呈分相加再除3/2而得到佢平均位置?
聽過有人係咁
A) 呈一: 70      呈二: 4X    呈三: 4X ...

你意思指,自行時A同學的"全港成績次弟"比B同學低嗎?

BBKDWLAM 發表於 17-9-11 13:19
呈分試的表現也大約是級十一嗎?
要知道呈分試一次一次計,自行只計兩次,如已經輸咗一半,我估機會都係微 ...
其實我覺得都係睇全校性排名遮. 又唔好講到一定輸晒咁! 講真, 在一間程度高小學考級11同一間程度低小學考級1, 可能級11的全港性排名比級1的高都唔定. 詳情可以問下自己小學老師. 通常過往師兄師姐的派位, 都可以參考一下的.

yee8001 發表於 17-9-12 11:24
唔好誤會我諗住仔實得呀, 可能連面試機會都冇架.  我有諗過報幾間直資攞面試經驗但冇之前唔敢諗SPCC.  其 ...

如果阿仔有玩埋音樂,真係可以考慮一下直資,除咗SPCC,可以報埋DBS,YW,SPC之類,當攞面試機會,收咗先再諗讀唔讀。

yee8001 發表於 17-9-12 11:24
唔好誤會我諗住仔實得呀, 可能連面試機會都冇架.  我有諗過報幾間直資攞面試經驗但冇之前唔敢諗SPCC.  其 ...
係,儘管去試!試下試下可能會發現真係成功!SPCC的學費絕對物有所值(之前前輩的用詞

rayeu160 發表於 17-9-12 11:10
厘d獎, 唔係一間學校推薦一個咋咩? 我地區, 只可每間學校推薦一個學生.
我仔小學有4個推薦位,5和6年級同學如果老師認為達標的也會揀選出來提名,不過是早幾年前的事,現在是否改制就不知了。
‹ 上一主題|下一主題