用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學分區傑出學生或卓越學生獎
樓主: yee8001
go

小學分區傑出學生或卓越學生獎   [複製鏈接]

YmOra 發表於 17-9-10 22:51
幾好喎!學校有鼓勵亦有公開,值得贊呢!我校就自決誰人可被提名,好多時jm們都不知有這些獎,往往到突然有頒獎 ...

我地學校又系咁

YmOra    發表於 17-9-10 23:16

Yanamami 發表於 17-9-10 23:06
有老師改禁好……其实改禁多次都面目全非了~

系啊,可能老師想學生拿奬,所以幫忙改下,又或者D題目真系不是個個學生可以學得好

Yanamami 發表於 17-9-10 22:58
其实佢地唔洗有負面情緒吖~学校睇到边位同学有咩potential而又勝算高先会推薦去,否則人人隨便參加得既就 ...

對,不過總有些家長自覺自己的孩子比人好應該才是最有資格被提名,其實可能只有一項球類運動得冠而已!!!人家一年的"金"足夠你三年用呢!!!這點又唔見他們看見.

Yanamami 發表於 17-9-10 23:05
為乜拒絕參加呢?贏唔贏攞下經驗都好呀~

他們認為地區的不夠代表性,但參加了也要花時間準備,影響其他學習進度,不值得。

asweetmom 發表於 17-9-10 23:11
他們認為地區的不夠代表性,但參加了也要花時間準備,影響其他學習進度,不值得。
...

如果攞分區最高分榮譽大獎會唔會比全港傑出學生獎較代表性? 不過我覺得如果係全港性應該好難攞到獎。

YmOra 發表於 17-9-10 21:47
是的,這條"運動路"入神校遠响自己中學時代已經有,只是現在比較多出路,大學數目多咗嘛!以前只得兩三所大學, ...

如果同學真的對運動有熱忱和天份,個人十分讚同,切忌家長為了面上貼金,就犧牲了小朋友的中學學習階段。曾經聽過一個資優講座,提及到14歲是資優兒學習的高峰期,錯過了就不回再回來,在此提出,是想家長和同學認真思考一下自己想追求啲咩?當然,答案各人不同。

Anniemun 發表於 17-9-10 17:45
皇仁不是全in, 但會比每區的尖子有面試機會,一般級三內,級三外又有面試機會一般是所謂特異功能隊,和傳統 ...

阿仔呢個暑假讀咗以下暑期課程 (證書), 請問可唔可以放Portfolio?  

跨範疇與跨學科課程(程度一):遊戲 X 數學(MATP1051) (讀緊)

Across Domains and Interdisciplinary Course(Level 1): Games X Maths

領導才能基礎工作坊:卓越的歷史領導者 (LEAP1151A)   (證書)

Introductory Workshop in Leadership:Distinguished Leaders in History

代數課程(程度一):中數學面面觀 - 代數 (MATP2211)   (證書)

Algebra Course (Level 1): Perspectives onJunior Secondary Mathematics-Algebra (MATP2211)

中文辯論基礎課程:思辯訓練入門 (CLLP1141)   (證書)

Introductory Course in Chinese Speaking:Chinese Debate

個人成長 Personal Growth and SocialDevelopment:

Let Us Shine! (PGSPWCC0063)   (證書)

資優天使服務學習計劃:授之以「予」  (證書)

Gifted Angels - Service Learning Project:Earn and Give

yee8001 發表於 17-9-11 09:23
阿仔呢個暑假讀咗以下暑期課程 (證書), 請問可唔可以放Portfolio?  
跨範疇與跨學科課程(程度一):遊戲 X ...
咁勤力

yee8001 發表於 17-9-11 09:23
跨範疇與跨學科課程(程度一):遊戲 X ...

坦白講,級十一自行QC真的近乎無可能,特異功能另計。好簡單,學校叻,前面實有男仔報,學校唔叻,更加唔使諗。

分數即使同級一差幾少都無意思的,因名次先係關鍵。

資優同傑出學生呢類課程或獎,我的認知係作用不大,因多數考生都有,一嚟唔容易比較,二嚟對參與少活動的基層學生唔公平。QC的作風係覺得人叻會係學業及面試反映出嚟的。

無心撥冷水,只是提醒要冷靜考慮機會。

王家爸爸 發表於 17-9-11 11:16
咁勤力

開咗學佢又走咗去報物理課程, 我叫佢學埋呢個等呈完分再報讀其他課程, 因為10月尾學校要評估10月尾第二次呈分, 仲有要參加咗校際朗誦&弦樂團比賽又要練, 時間好緊湊怕冇時間温書>.<

"Online Learning Programme: Introduction to Physics (SCIO1002)

網上學習課程:物理入門 (SCIO1002)"

YmOra    發表於 17-9-11 17:57
王家爸爸    發表於 17-9-11 11:39

BBKDWLAM 發表於 17-9-11 11:31

坦白講,級十一自行QC真的近乎無可能,特異功能另計。好簡 ...

其實知道係冇可能in 到QC , 所以佢一早轉咗九華 or華英 or迦密(其他未諗定) , 但今次攞咗獎又有前輩話如果keep成績到可以試QC, 如果阿仔可以追到級五的話我又妄想返可唔可以去試吓? (因為以前見D平均分只爭零點幾)

yee8001 發表於 17-9-11 12:13
其實知道係冇可能in 到QC , 所以佢一早轉咗九華 or華英 or迦密(其他未諗定) , 但今次攞咗獎(係榮譽卓越大獎 ...
如果是我,我會放阿仔在學苑上的course 在 portfolio, 因為反映了同學對學習的熱誠。另外想提提你,阿仔上次程分考11,今次如果追到第5的話,名次不是兩次除二,如果考前面同學唔同第一次嗰幾位,有機會比第五還前的,實際名次要問班主任。加油!

其實知道係冇可能in 到QC , 所以佢一早轉咗九華 or華英 or迦密(其他未諗定) , 但今次攞咗獎(係榮譽卓越大獎 ...

呈分試的表現也大約是級十一嗎?
要知道呈分試一次一次計,自行只計兩次,如已經輸咗一半,我估機會都係微乎其微。

香港或者講地球上每年有好多唔同的比賽的,邊一個比賽計,邊一個比賽唔計,真的不容易比較。況且公務員都係跟機制辦事的,好難用一個條件去蓋過另一啲條件。

經驗話比我知級三內、語文好,乖、斯文淡定同有禮貌的男仔機會先高。舊年加埋條件要有科學頭腦。

你仔仔好叻好勤力,可能好啱讀QC,只可惜現實好殘酷,要先睇呈一呈二成績。

值唔值得用一個自行搏,自己考慮吧!

Anniemun 發表於 17-9-11 13:04
如果是我,我會放阿仔在學苑上的course 在 portfolio, 因為反映了同學對學習的熱誠。另外想提提你,阿仔上 ...
希望阿仔可追到級五前, 如果追到就試吓(雖然機會好微). 如果唔得唯有選擇其他學校或小心統一派位排位, 到時又要請教各位前輩了.
謝謝回覆!

自-搏高-線,自二好穩打稳扎咪得~

BBKDWLAM 發表於 17-9-11 13:19
呈分試的表現也大約是級十一嗎?
要知道呈分試一次一次計,自行只計兩次,如已經輸咗一半,我估機會都係微 ...
阿仔呈分試的表現也大約是級十一, 佢都係語文好,乖、斯文淡定同有禮貌的男仔, 只係排名唔係級三內 (就係知道平均只差零點幾先覺唔底, 唯有接受現實盡力考好D, 一早已經要寄望其他學校. 萬一追到先諗返試唔試吓? 謝謝回覆

Anniemun 發表於 17-9-11 13:04
如果是我,我會放阿仔在學苑上的course 在 portfolio, 因為反映了同學對學習的熱誠。另外想提提你,阿仔上 ...

忠言逆耳,唔好介意。校內總排名係可以比第五名前,但是要搞清楚:
簡單咁講,第一次呈分只可以攞第十一名師兄的分,第二次呈分亦只可以攞第五名師兄的分。結果從來無攞過師姐師兄前三的PreS1成績,考QC嚟講,EDB次第真係好勉強。
(戴頭盔:神級小學可能例外)

Yanamami 發表於 17-9-11 14:03
自-搏高-線,自二好穩打稳扎咪得~
我哋有諗過真係追到級五會自行一博一博最多浪費咗個機會, 自二唔得就靠統一小心D選係九龍城區派到Band one 位機會多D. 統一派位時就要向你哋呢D好前輩請教!

BBKDWLAM 發表於 17-9-11 14:11

忠言逆耳,唔好介意。校內總排名係可以比第五名前,但是要 ...

QC阿仔學校少人報, 好似2012年先有一位讀QC, 呢幾年冇攞過師姐師兄前三的PreS1成績又真係好勉強 >.<  凈係知道舊年有師兄師組自行入到聖保羅男女,香港華仁, 女拔, 伊利沙伯唔級5內, 自行華英的其中一個級8.

BBKDWLAM 發表於 17-9-11 14:11

忠言逆耳,唔好介意。校內總排名係可以比第五名前,但是要 ...
自行計, QC 真係要三名內穩陣, 五名內有點勉強. 十名以外一定有其他嘢揸手.

資優生/STEM 強既 可以突圍.
‹ 上一主題|下一主題