用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學分區傑出學生或卓越學生獎
go

小學分區傑出學生或卓越學生獎  

請問攞咗小學分區傑出學生或卓越學生獎對升中幫助大唔大?

回覆樓主

作用一定大過8級鋼琴和普通奧数獎

siden 發表於 17-9-10 13:30
作用一定大過8級鋼琴和普通奧数獎
真係謝謝回覆

回覆樓主:

有幫助。 但最終係呈分試成績行先!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

呢個奬應該由校長推薦,獲獎生應該學業,操行同體/藝皆有傑出表現,升讀心儀中學冇難度,個傑出奬屬錦上添花。

kennyklt 發表於 17-9-10 13:43
呢個奬應該由校長推薦,獲獎生應該學業,操行同體/藝皆有傑出表現,升讀心儀中學冇難度,個傑出奬屬錦上添 ...
太好啦!咁要努力考好呈分試,希望keep住成績,謝謝回覆!阿仔五年級考全級第十一跌咗一名,但平均分同全級第三至五只爭零點幾,想自行時聽講有D勁嘅中學要級五或級三內先有機會面試,但中學又唔知平均只爭零點幾唔得面試>.<
希望咁攞到呢D獎面試機會會大D。因為自行想搵間進取D試吓,但希望起碼有機會面試唔好浪費其他面試機會。

gracelam 發表於 17-9-10 13:42
有幫助。 但最終係呈分試成績行先!!
真係要努力考好呈分試啦!謝謝回覆!

yee8001 發表於 17-9-10 14:28
太好啦!咁要努力考好呈分試,希望keep住成績,謝謝回覆!阿仔五年級考全級第十一跌咗一名,但平均 ...

如果呈二都keep到, 可以自行揀QC, LS之類, 個奬真係錦上添花!! 加油!!

gracelam 發表於 17-9-10 14:37
如果呈二都keep到, 可以自行揀QC, LS之類, 個奬真係錦上添花!! 加油!!
謝謝回覆
其實佢好仲意QC, 只係三年級考過一次級三,其他一直都係大約考得級十至十一到,唔敢諗QC, 今次攞咗大獎又想試吓面試機會會唔會大D? 當然會繼續努力考好呈分,但又驚考極都係果個名次,甚至會跌因為好多同學都開始發力了。

yee8001 發表於 17-9-10 14:52
謝謝回覆
其實佢好仲意QC, 只係三年級考過一次級三,其他一直都係大約考得級十至十一到,唔敢諗QC ...
男女校還是男校?男女校我覺得機會大D。因為通常小學女生成績好,男仔10名左右已經好好,可能前面冇幾個男同學,報QC機會大D。如果係男校,前面已經有近10個小朋友,當一半同學會報QC,咁呈分試排名後真係希望不大。

謝謝回覆
其實佢好仲意QC, 只係三年級考過一次級三,其他一直都係大約考得級十至十一到,唔敢諗QC ...

全級排名如果同頭3相差咁少分, 有可能一係一線小學, 個個top 5%同學D分都咬得好緊, 另一個可能係份卷出得易, 小學想大部份同學張成績表好睇D。 但反而考自行或直資就冇乜著數, 因為到時中學係睇全港排名次第。 不過呈二再考好D, 入到去機會又增加一大步, 鼓勵小朋友向住QC個目標進發!!

b3410 發表於 17-9-10 14:57
男女校還是男校?男女校我覺得機會大D。因為通常小學女生成績好,男仔10名左右已經好好,可能前面冇幾個男 ...
阿仔間係男女校,仲係11月尾細仔,原來中學都會睇呢D?想請問多小小,阿仔係中大資優計劃學員&香港資優教育學院學員,中學又會唔會考慮呢D學生?

yee8001 發表於 17-9-10 15:05
阿仔間係男女校,仲係11月尾細仔,原來中學都會睇呢D?想請問多小小,阿仔係中大資優計劃學員&香港資優教育 ...

操行有冇B+以上? 有就可以報埋。

因為都有資優生附加行為問題, 所以唔係間間中學接受。

gracelam 發表於 17-9-10 15:12
操行有冇B+以上? 有就可以報埋。

因為都有資優生附加行為問題, 所以唔係間間中學接受。
阿仔操行年年A- 又係風紀,行為冇問題,仲有童軍有金紫莉章,只係擔心全港呈分排名唔夠前冇得面試,希望呢幾個獎學校可以考慮俾機會面試。

yee8001 發表於 17-9-10 15:27
阿仔操行年年A- 又係風紀,行為冇問題,仲有童軍有金紫莉章,只係擔心全港呈分排名唔夠前冇得面試,希望呢 ...

咁叻仔, 應該都ok.

gracelam 發表於 17-9-10 15:29
咁叻仔, 應該都ok.
多謝回覆希望到時有面試機會已經好開心,(雖然知道成績可能唔夠名小叻!)

yee8001 發表於 17-9-10 15:05
阿仔間係男女校,仲係11月尾細仔,原來中學都會睇呢D?想請問多小小,阿仔係中大資優計劃學員&香港資優教育 ...

聽聞QC會睇資優的!

太好啦!話俾阿仔知要加油努力D入讀機會會大D,謝謝提供資訊

謝謝回覆
皇仁不是全in, 但會比每區的尖子有面試機會,一般級三內,級三外又有面試機會一般是所謂特異功能隊,和傳統計成績是兩條隊的,早兩年有7個特異功能位,現在不知有否改變。另外,是資優學苑和中大資優學員的話,如果是早幾年入讀和學校推薦的比較有公信力,自從學苑這兩年改制,差不多人人都收,應該有學員資格已有很多同學有了,反而同學上了某些course 的證書比較有用,和同學在校外比賽的獎項(不是豬肉獎那些),比較有幫助。

yee8001 發表於 17-9-10 14:28
太好啦!咁要努力考好呈分試,希望keep住成績,謝謝回覆!阿仔五年級考全級第十一跌咗一名,但平均 ...

好奇一問,"傑出學生獎"應該响小六學期中才頒發,為何你囝囝已獲這獎項,怕你誤會攪錯別的獎項呢?!另外,貴校為何不是推薦級1的學生去競逐該獎嗎?我校年年都係級1同學才有機會被提名競逐呢!!!