用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區 St. Louis
go

中西區 St. Louis

有冇人知校風 banding 等? 是否一半留比自己小學?

pypy405 發表於 17-9-10 00:47

b2b

回覆 晴晴小B 的帖子

有大半班係st peter學生

christy2011 發表於 17-9-10 06:44
回覆 晴晴小B 的帖子

有大半班係st peter學生

Ic 點解大半班去左既 有聯系?

回覆 pypy405 的帖子

不是

pypy405 發表於 17-9-10 00:47
校風好,Banding 既野,唔同標準有唔同結果,我估大約係B2A,唔少科目 DSE 成績好過香港平均值(B2B)。
如果無記錯,中學有四班,小學得兩班,唔係全部小學部學生會升返中學部,所以外來生既機會唔細。

王家爸爸 發表於 17-9-20 09:40
校風好,Banding 既野,唔同標準有唔同結果,我估大約係B2A,唔少科目 DSE 成績好過香港平均值(B2B)。
如 ...

入大學資料 網上搵吾到既 吾知王家爸爸你知道嗎

王家爸爸 發表於 17-9-20 09:40
如 ...

如果 港同書院 漢華 李國寶 同 st L 點睇呢 !? 請給意見 謝謝

pypy405 發表於 17-9-20 10:02

入大學資料 網上搵吾到既 吾知王家爸爸你知道嗎
我喺兩年前去聽佢哋既入學講座,我諗你最好今年自己去了解下。

pypy405 發表於 17-9-20 10:04
如果 港同書院 漢華 李國寶 同 st L 點睇呢 !? 請給意見 謝謝
先揀港同,如果港同唔收再諗:
SLS、漢華、李國寶辦學風格好唔同下,但係成績差別唔大。小朋友英文好李國寶;SLS唔駛錢、自由啲。

王家爸爸 發表於 17-9-20 10:13
SLS、漢華、李國寶辦學風格好唔同下,但係成績差別唔大。小朋友英文好李國寶 ...
SLS、漢華、李國寶

呢三間既成績差別其實幾大下........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-20 10:29
SLS、漢華、李國寶

呢三間既成績差別其實幾大下........
我既意思係三間都係B2,三間又各處一角,差別未大到足以令人值得花多一小時來回。

王家爸爸 發表於 17-9-20 10:40
我既意思係三間都係B2,三間又各處一角,差別未大到足以令人值得花多一小時來回。 ...
坦白講, 就算住漢華隔離, 我都寧願遠少少返SL

漢華既成績...... 唉!
http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/news/prize.htm
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-9-20 10:13
SLS、漢華、李國寶辦學風格好唔同下,但係成績差別唔大。小朋友英文好李國寶 ...

漢華是b2?

pypy405 發表於 17-9-20 10:54
漢華是b2?

主科(中/英/數/LS) 2+: 86.5%/?/?/87.6%
主科(中/英/數/LS) 4+: ?/?/26.1%/?

自己衡量吓係咩水平

hkpapa852 發表於 17-9-20 11:02
主科(中/英/數/LS) 2+: 86.5%/?/?/87.6%

hkpapa852 發表於 17-9-20 11:02

Thx

pypy405 發表於 17-9-20 10:54
漢華是b2?
應該唔係B1,亦都唔係B3

hkpapa852 發表於 17-9-20 10:43
坦白講, 就算住漢華隔離, 我都寧願遠少少返SL

漢華既成績...... 唉!
坐88X從小西灣去西環,單程成45~60分鐘,我反而建議同SLS同一辦學團體既慈幼。