用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教將軍澳band 2 中學
樓主: 永不悔
go

請教將軍澳band 2 中學  

永不悔 發表於 17-9-14 15:22

播道,真道,優材,還有哪些?呢d 都是band2 嗎?thanks

仲有羅氏!至於4間係咩banding就B1 同B2之間..

景領書院有冇考慮過?

回覆樓主

景嶺應該要band1 生先大機會,我仔得band2 成績,恐怕連羅氏都難入

永不悔 發表於 17-9-14 18:01
景嶺應該要band1 生先大機會,我仔得band2 成績,恐怕連羅氏都難入

試下羅氏,唔難!
其實也可以王華湘,唔使咁灰!
呂潤財都得。今年我們升中,見好多B2c都入到。
現在幫下囝囝考好呈分最為重要。

YmOra    發表於 17-9-14 21:22

anthony8899 發表於 17-9-14 21:16
試下羅氏,唔難!
其實也可以王華湘,唔使咁灰!
王潤財都得。今年我們升中,見好多B2c都入到。

對呢!樓主努力哩呈2先,甚至乎考好哩呈3有多DD"籌碼"才不會灰呢!仍然有時間追呢!努力呀!

回覆樓主

多謝你地既鼓勵,我好驚派得唔好,都唔知點算,我仔屬於容易信人,唔識分應做唔應做,驚佢學壞好擔心

bowling123 發表於 17-9-14 17:14
仲有羅氏!至於4間係咩banding就B1 同B2之間..

景領書院有冇考慮過?

優才b1喎⋯⋯

回覆 bowling123 的帖子

請問鄭裕彤是B2A嗎?

bb鼠 發表於 17-9-14 23:20
優才b1喎⋯⋯

b 1 ....咁我仔唔駛考lu

樓主你好! 雖然我個人意見不太認同羅氏唔難入(不喜勿插) https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3383242。 同埋因為今年係第一年陸小接龍升上羅氏的學生考DSE, 考出來的成績之前有JM講左有B1B水平, 我估可能會多左人報。不過,我覺得樓主都不仿一試,照報一下羅氏,羅氏校風個人意見是不錯,學生們都乖的。如果收得你,就算讀下去成績不太好,都唔會放棄你,會有拔尖補底形式去幫助學生。樓主不妨試報一下,試了都重有機會, 唔試就一定無機會。不要小看自己孩子的能力。加油!

bb鼠 發表於 17-9-14 23:20
優才b1喎⋯⋯

同意!不好意思,寫得較為籠統...

永不悔 發表於 17-9-14 15:22

播道,真道,優材,還有哪些?呢d 都是band2 嗎?thanks

計DSE 近年results, 播道係比較近B2.成績,但要注意佢地2006年由小學升上去既學生現在仍末考得DSE, 所以難保佢地一二年後DSE成績好似隻騰信咁爆上去呢!

回覆樓主:

羅氏係會收b2,不過大多數後備,但課程係深,尤其數理,如屋村小學b2,最好不好揀,因每年有成十幾人留班,當中亦有外校1c

TKO 幾間直資中學中, DSE成績能長期維持B1水平既, 只有GT.
羅氏一直徘徊係B2A-B1C之間, 不過上年進步好多
真道除第一屆D畢業生SE成績較理想外, 其餘幾年都只有B2水平
播道就一直在B2水平, 但由早年B2C-B2B, 提升到依家既B2A, 都算唔錯
啟思...... 如果目標係考DSE, 無謂入去了..... 過去多年每年考DSE既人數都係30人唔夠, 成績亦只係普普通通

其餘既匯知, 香島...... B2學生無需咁快考慮

HaYi    發表於 17-9-29 20:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bowling123 發表於 17-9-15 02:13
計DSE 近年results, 播道係比較近B2.成績,但要注意佢地2006年由小學升上去既學生現在仍末考得DSE, 所以難 ...

係呀! 我都睇好播道過多一兩年由小一親手培養升上去嘅學生考DSE成績可能會再升。同埋我家都好近播道書院,學校校風唔錯,眼見大部學生都係乖巧有禮。播道係德育方面做得幾好,之前都有報紙報導過佢D學生點樣幫係交通意外受傷嘅婆婆。我都幾鍾意播道。如果樓主真係TARGET BAND2中學,呢間要試下。我真心覺得播道書院整體都唔錯。(個人意見,不喜勿插,謝謝!)

永不悔 發表於 17-9-14 23:45
b 1 ....咁我仔唔駛考lu

我見優才叩門條件要主科2a1b, 仲有學費唔平(我個人覺得)要3000幾一個月

waiwaileung1 發表於 17-9-15 10:14
係呀! 我都睇好播道過多一兩年由小一親手培養升上去嘅學生考DSE成績可能會再升。同埋我家都好近播道書院, ...

請問播道難入嗎?要in 幾多次的?

bb鼠 發表於 17-9-15 10:19
我見優才叩門條件要主科2a1b, 仲有學費唔平(我個人覺得)要3000幾一個月
...

咁真係要band1 成續先得

hkpapa852 發表於 17-9-15 09:00
TKO 幾間直資中學中, DSE成績能長期維持B1水平既, 只有GT.
羅氏一直徘徊係B2A-B1C之間, 不過上年進步好多
...

真道校風都好嗎?

^曾小姐^ 發表於 17-9-15 07:47
羅氏係會收b2,不過大多數後備,但課程係深,尤其數理,如屋村小學b2,最好不好揀,因每年有成十幾人留班,當中亦 ...

咁如果band2 成續入左去,可能都跟得辛苦

永不悔 發表於 17-9-15 13:24
咁如果band2 成續入左去,可能都跟得辛苦

小朋友可以一日千里!不要看小他們。有同學考包尾段,一發力,呈分可追到全級十幾 名,好誇張,我都唔明。