用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 9/9 優才2nd in
樓主: mv_lee
go

9/9 優才2nd in   [複製鏈接]

Duffy814 發表於 17-9-11 18:01
最慘係問完幼稚園野,繼續問怎樣認識優才,學校教學理念,三大價值,專科導教,資優教育,多元智能,三文兩 ...

Oh..

講開又講,大家覺得課室係隨機定係分配好呢?

hebe2010 發表於 17-9-11 18:26
Oh..

講開又講,大家覺得課室係隨機定係分配好呢?

係隨機ga,副校順住家長排隊次序比房號

Boprincess 發表於 17-9-11 15:44
愛心, 創意, 勤奮

學校有掛banner。我等見時對住

課室係隨機嘅,但睇唔睇到小朋友first in分數就唔知了,因為有學生編號,要睇一睇個list亦唔難, 始終嗰段時間估計都係嗰50個學生。

hebe2010 發表於 17-9-11 17:09
我都係, 一緊張乜都唔記得晒, 但我個老師冇提我.

依家叫我答我又鬼死咁流利答到囉.......

係咪因爲晏就overrun,所以要in 快的,我早上見in 左成20分鐘

Cherrycho 發表於 17-9-11 20:57
係咪因爲晏就overrun,所以要in 快的,我早上見in 左成20分鐘
20 mins , 應該係我聽既最耐一個了.

回覆樓主

我地都差不多時間,可能早in, 老師仲有精神。問的問題比我想像中多,主要圍繞我地對每個學校特色的看法,但幸好唔太難答。
我估家長呢part應佔一部份分數,如果唔係,又何需等成個月再公佈呢。
我都希望今年無需third in, 得就得,唔得就無謂花咁多時間喺度

回覆樓主

我地9:30見都見左15分鐘左右,問完我(可能我答得簡單一兩句),又問下老公有冇補充,老師一點也不求其,好深入好認真好仔細

回覆樓主

今年有無3nd in啊?

hebe2010 發表於 17-9-12 10:20
20 mins , 應該係我聽既最耐一個了.

可能因為早,老師仲好有心機聽同問

minori_kate 發表於 17-9-12 10:47
我地9:30見都見左15分鐘左右,問完我(可能我答得簡單一兩句),又問下老公有冇補充,老師一點也不求其,好 ...

老師每次都會問另一方有無補充,就算答得好詳細都會,我諗佢係想爸爸媽媽都表達意見

回覆樓主

我地in左約30分鐘,早上in

mv_lee 發表於 17-9-9 12:12
一早巳經好多人,唔知幾多人入左2nd in。。。之後又簡幾多人?

老師其中一條問題是,二年級開始普教中,問我有什麼意見。 我想知大家是否就算反對都會答贊成?

Skyhouse 發表於 17-9-12 14:34
老師其中一條問題是,二年級開始普教中,問我有什麼意見。 我想知大家是否就算反對都會答贊成?
...

其實揀得gt,知道佢既安排,我個人認為普教中對小朋友唔會有負面影響,因為幼稚園已是普教,睇到小朋友唔會因此唔識廣東話,或廣東話因此差左,但普通話就可以講得好好

如果真心唔認同,咁你當時點答呀?

今年first interview 大約2800 人,second interview 的大約1200人。

9/30 公佈first waiting list(優先備取生),以前大約是600 人,今年不知道有沒有改變。我估計應該也差不多,因爲這些優先備取生的家長很快就要上課,要把禮堂塞滿,600 人已經差不多是極限。另外,waiting list 會不會同時公佈,不知道。以往也是在9/30 公佈。

我相信一定會有third interview。以前的做法是繼收到first waiting list之後,學校會再出一封信邀請third interview。大概在11月-12月吧。

nostradamus 發表於 17-9-12 16:05
今年first interview 大約2800 人,second interview 的大約1200人。

9/30 公佈first waiting list(優先 ...

Thanks for the info, 請問知入third in 的計分,first in 定second in 的分數邊part 較重呢?

nostradamus 發表於 17-9-12 16:05

9/30 公佈first waiting list(優先 ...

之前有人分享老師說second in 大約2000人?

回覆 anpanman_baby 的帖子

First Interview 一定是最重要的,基本已經差不多定了收生的先後次序。
Second interview 可能有兩個作用,其一是想知道家長們對優才有多少認識,理念是否相同(將來家校合作也容易一點)。其二是篩選一些怪獸家長。我想佔的分數不會太多。

Third Interview 是全英語對答,我估計佔的分數也不多,至在看看小朋友的英語能力如何,起碼不會有太大的落差吧。

nostradamus 發表於 17-9-12 16:41
回覆 anpanman_baby 的帖子

First Interview 一定是最重要的,基本已經差不多定了收生的先後次序。

Thank you very much

回覆 hebe2010 的帖子

我未聼過任何一間小學Second interview 會有2000 人這麽多。
陳守仁前年first interview 有7000 多人,second interview 就只有700 人。

港同今年first interview 有 5772 人,second interview 也只有1000 人。

‹ 上一主題|下一主題