用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 9/9 優才2nd in
樓主: mv_lee
go

9/9 優才2nd in   [複製鏈接]

hebe2010 發表於 17-9-11 12:03
下, 讀邊間幼稚園張表類寫左囉

我嗰吓都咁諗,尋日睇埋話主要都係睇1st in小朋友嘅表現,我諗我都係陪跑,所以係咁意事關我小朋友1st in有啲話唔識答

in 得好快, 我想大概5分鐘. 多數圍繞問對學校教學方法的意見. 還有問學校三個教育目標. 明明已經背咗, 但記性差又緊張, 答了兩個就是想不到第三個. dead air 了 約20秒, 我望望老公求救, 佢望番我
最後要老師提我.
現在還有點為那時的表現耿耿於懷中....

阿里媽媽 發表於 17-9-11 12:26
我嗰吓都咁諗,尋日睇埋話主要都係睇1st in小朋友嘅表現,我諗我都係陪跑,所以係咁意事關我小朋友1st in ...

我估老師係唔知小朋友first in 分數,亦無小朋友資料係手,我個老師問完小朋友幼稚園,對佢間學校有少少好奇,仲問多幾句,但我仔話first in 佢有好多唔識答架都

in 我地個老師好後生,感覺仲緊張過我地。最後問我地有無問題想問,我地問完佢話佢都要同學校了解左先

老師有問我地小朋友兩文三語程度如何,早知帶埋d證書去

回覆樓主:

請問今年係咪唔駛3rd in呀?

快諾正能量 發表於 17-9-11 14:03
請問今年係咪唔駛3rd in呀?
我都好想知.... 如果係30/9有好消息, 係咪要放棄自行及大抽獎呀?

In我地個老師都好young, 跟着個問題list逐條問,諗住第一條係背教學理念,點知問讀邊間幼稚園,我突然講唔出,望住老公,佢又冇反應,deadair咗5秒先講到,嚇死!跟住圍繞幼稚園生活都問咗幾條,先問學校d野,差d連之前背過d答案都忘記哂!

我果個一野就叫我介紹小朋友.
之後圍繞小朋友同學校的問題問...都講左好耐下...

回覆 Boprincess 的帖子

應該要家長上堂...之後先出OFFER LA

Boprincess 發表於 17-9-11 14:17
我都好想知.... 如果係30/9有好消息, 係咪要放棄自行及大抽獎呀?

自行應該可以繼續,因為就算最好都係conditional offer要上埋堂先作實。往年好似有3rd in,但睇學校網址今年好似無3rd in。

快諾正能量 發表於 17-9-11 14:30
自行應該可以繼續,因為就算最好都係conditional offer要上埋堂先作實。往年好似有3rd in,但睇學校網址今 ...

呢幾年個時間表都冇寫third in 但每年也有
在一月見,見完才出conditional offer

Minnie11 發表於 17-9-11 14:34
...

咁係咪即係30/9嘅結果係有無3rd in呀?(emoji)

...
即係上幾堂家長堂, 根住3rd in, 才出conditional offer, 就無得玩大抽獎...

eternalclara 發表於 17-9-11 12:53
in 得好快, 我想大概5分鐘. 多數圍繞問對學校教學方法的意見. 還有問學校三個教育目標. 明明已經背咗, 但記 ...

其實三大主題係咩?網頁都搵唔到。

kcfai2000 發表於 17-9-11 15:41
愛心, 創意, 勤奮

...

我以為2nd in完係出 conditional offer, 1st waiting, 2nd waiting, conditional offer 同 1st waiting 先上堂。conditonal offer 唔上堂就 1st waiting 上 conditional offer, 2nd waiting 上 1 st waiting...3rd in 好似係由1st waiting 爭 conditional offer咁。 我都唔係好理解。

kcfai2000 發表於 17-9-11 15:41

愛心、創意、勤奮,學校當眼位置亦有寫住,個日等in時都見到

Boprincess 發表於 17-9-11 14:44
即係上幾堂家長堂, 根住3rd in, 才出conditional offer, 就無得玩大抽獎...

係,十月開始上,一個月一堂,12月交第一份功課,中途會有一批家長放棄,餘下的一月頭third in, 一月尾出conditional offer 。繼續上堂及交第二份功課。完成後才是正式收。

fatchoibaby 發表於 17-9-11 15:45
我以為2nd in完係出 conditional offer, 1st waiting, 2nd waiting, conditional offer 同 1st waiting  ...

不是這樣
in了second round, 十月出result, 中的是叫first waiting, 可上堂;不中叫waiting。去年有六百個first waiting , 到一月上堂時有三百幾人。
舊年third in 只係叫了first waiting 的小朋友
出104個conditional offer, 繼續上堂交功課,中途有人quit, 學校會出conditional offer 俾first waiting 的小朋友。到六月最後一堂都仲有二百人左右。
Waiting 的去年四月有third in, 不過唔知呢一批有冇人最終有offer

Minnie11 發表於 17-9-11 15:58
不是這樣
in了second round, 十月出result, 中的是叫first waiting, 可上堂;不中叫waiting。去年有六百個 ...

In我嘅老師同我地講,今年接近2千人有2nd in.我問佢幾時3rd in,佢話d marginal case先要3rd in.可能改了玩法。
‹ 上一主題|下一主題