用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問中六Sport & Physical Education 及 Music 意見 ! ...
go

請問中六Sport & Physical Education 及 Music 意見 ! [複製鏈接]

請問中六 A Level :

Sport & Physical Education

Music

此兩科難讀嗎 ?
   1    0    0    0

db7mu23 發表於 17-9-9 11:37

好奇一問,開左學仲未揀好科?

DKmum 發表於 17-9-9 12:35
好奇一問,開左學仲未揀好科?

仍在香港
今晚夜機 !

db7mu23 發表於 17-9-9 12:37
仍在香港
今晚夜機 !

因為我女在yr 11, 大概4/5月已揀科,開學第一週要測驗來分set, 所以好奇一問!

醒目開學勳章

db7mu23 發表於 17-9-9 11:37

選Music是打算大學修音樂嗎?本身的音樂底是什麼級數, 學那一種樂器?

3b 發表於 17-9-9 13:26

選Music是打算大學修音樂嗎?本身的音樂底是什麼級數, 學那一種 ...

冇音樂底

祗是GCSE 有考呢科 !

DKmum 發表於 17-9-9 12:53
因為我女在yr 11, 大概4/5月已揀科,開學第一週要測驗來分set, 所以好奇一問!
...

學校已經安排阿仔修 :

數學
化學
Business Studies

香港Agent 話如果讀唔掂,要快快通知學校,要求轉科,所以問定先 !

回覆 db7mu23 的帖子

沒有音樂底讀 GCSE 已經不容易,讀 A level 就更加困難。據知考 A level 要頗為全面 - 演奏,作曲,音樂分析,及樂理都要達到一定的水準。至於 physical education ,理論佔六成分數,而 practical 則佔四成。Practical 其實也不容易,要選擇以運動員,球證,或教練的身份(可以選擇同一身份做兩項運動,或是同一運動但以兩個不同身份)接受評估,所要求的水準也頗高。
另外如果不是報音樂或運動作為大學學科的話,這兩科均會被視為 soft subject。這一點也不能不考慮。

peter_pan 發表於 17-9-9 20:37

沒有音樂底讀 GCSE 已經不容易,讀 A level 就更加困難。據知考 A level 要頗為全面  ...

多謝你 Peter Pan !
多謝你的解答

我們準備出發往機場了 !

讀 Sports 同 Music 唔容易。萬一讀得唔好,想係暑假返香港補底搵個老師補習都難。如果唔係想大學讀呢兩科的話(尤其 Music),就唔好選呢兩科做 A Levels。

數學、化學、Business Studies 的話,仔仔數底 OK 嗎?呢類科目,就算天聰不夠,都可以將勤補拙,做多 d 練習。

1998Ruby1998 發表於 17-9-9 23:29
讀 Sports 同 Music 唔容易。萬一讀得唔好,想係暑假返香港補底搵個老師補習都難。如果唔係想大學讀呢兩科 ...

阿仔整個人都係普普通通,呢3科都麻麻地 !

寄望他自己努力 !

醒目開學勳章

peter_pan 發表於 17-9-9 20:37

沒有音樂底讀 GCSE 已經不容易,讀 A level 就更加困難。據知考 A level 要頗為全面  ...

請問如果A level無報music, 只考了GCSE及本身是演奏級, 可否在大學時修音樂呢?

回覆 3b 的帖子

這一點我並不清楚,不過如果有讀 GCSE music 而又考得好的話也不是沒有可能的。我有朋友兒子沒有讀 A level 地理也被大學地理系取錄,因為他的 GCSE 地理考得十分好。但如果連 GCSE  也沒有考的話則可能較困難。最好還是直接向心儀大學問清楚。

醒目開學勳章

peter_pan 發表於 17-9-12 17:03
回覆 3b 的帖子

這一點我並不清楚,不過如果有讀 GCSE music 而又考得好的話也不是沒有可能的。我有朋友兒 ...

其實阿仔沒有打算大學時修音樂, 不過我想知不同的方案有個譜, 謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題