用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 4人房 3人已是香港人 大家有發生過嗎?
樓主: DindinChoi
go

4人房 3人已是香港人 大家有發生過嗎? [複製鏈接]

回覆 katrinafu 的帖子

俄羅斯人有d吾鐘意中國人 見你吾出聲就會繼續蝦你阿仔8月時參加左四個星期的的summer school
同俄羅斯和日本人一間房
俄覺得自己先到 乜都要話事
後來日+香 一齊同佢理論
佢先冇甘野蠻

DindinChoi 發表於 17-9-10 10:56

俄羅斯人有d吾鐘意中國人 見你吾出聲就會繼續蝦你阿仔8月時參加左四個星期的的summ ...

maybe 個別例子?我仔響英國三年boarding scool 同兩個俄羅斯仔好friend 喎

DindinChoi 發表於 17-9-10 10:56

俄羅斯人有d吾鐘意中國人 見你吾出聲就會繼續蝦你阿仔8月時參加左四個星期的的summ ...

阿仔同學曾經在half term,與俄國人同一接待家庭10日,俄國人好霸道,日日霸住部電視機 !

katrinafu 發表於 17-9-10 02:11
咁第一年過去, 自己一個一間房又好孤單 ,我都覺得 2-3人一間房會比較好 !

我女去年 Y7 過去時 ,初初 ...

好多俄羅斯人都睇唔起中國人。上年我朋友住 Warwick Hall 同幾個俄羅斯人 share flat,佢地小圈子,扮聽唔到睇唔到。我去到用俄文鬧佢地人頭豬腦,牛高馬大但係頭腦成個原始人咁。結果對我個 friend 好好,冇再偷食佢 d 雪糕。

不過都有俄羅斯人好好,唯獨係我學藝未精,佢地講得快我跟唔切。

所以我叫阿仔與同房的兩個香港人 吾好吾睬同房的英國人 人家會覺得好難受

DindinChoi 發表於 17-9-8 23:53
大家發生過以上情況?

其實我覺得同香港人又好、其他國籍又好冇所謂!最緊要係夾、同住得開心!平時上堂,大把機會講英文啦,不用太擔心!

db7mu23 發表於 17-9-10 11:22
阿仔同學曾經在half term,與俄國人同一接待家庭10日,俄國人好霸道,日日霸住部電視機 !
...

是呀 , 阿女上年第3個Term 與俄羅斯同學 同房 , 該同學 第一晚就發顛, 又話衣櫃 係她,叫她們 唔她用衣櫃 , 又發顛掉野 。  阿女 和另一英國、韓國同學向舍監投訴 ,但舍監 聽完就算 ,  沒有處理 ,之後幾次都投訴都係咁 。

有一天放學,只有阿女和俄羅斯同學,她又發顛 掉野 , 我女就離開房, 然後去了 Year 8 姐姐 (香港的) 房間, 阿女What's app 學校Sixth form 姐姐 ,隔一陣 幾個Sixth  form 姐姐搵我女 ,然後去房間找那個俄羅斯同學 傾, 叫她唔好再顛 和 蝦人 , 會直接找校長和 Year head 投訴你 ,自始那俄羅斯同學先冇咁顛呀 !

katrinafu 發表於 17-9-10 16:01
是呀 , 阿女上年第3個Term 與俄羅斯同學 同房 , 該同學 第一晚就發顛, 又話衣櫃 係她,叫她們 唔她用衣 ...

你女好醒目喎,俾同房蝦佢識得搵大姐姐幫佢!

真係豬一樣嘅室友!

阿女真醒目💪🏼

DKmum 發表於 17-9-10 16:11
你女好醒目喎,俾同房蝦佢識得搵大姐姐幫佢!

相信她也是忍無可忍先搵姐姐 ,同時我都唔知,是返香港才話比我知,她說話比我知作用不大 。

katrinafu 發表於 17-9-10 18:22
相信她也是忍無可忍先搵姐姐 ,同時我都唔知,是返香港才話比我知,她說話比我知作用不大 。

...

果然有正義感

Kai12345678 發表於 17-9-10 18:46
果然有正義感

可能冇幾耐我女 要找你女兒求助啦 !

katrinafu 發表於 17-9-10 18:49
可能冇幾耐我女 要找你女兒求助啦 !

我個女好有正義感!不過佢自己都處理梗啲種族問題!其實外國人唔難搞!最難係一啲過左去好多年的香港人!

Kai12345678 發表於 17-9-10 19:04
我個女好有正義感!不過佢自己都處理梗啲種族問題!其實外國人唔難搞!最難係一啲過左去好多年的香港人!
...

香港人一般有那些問題?可以分享一下嗎?

Kai12345678 發表於 17-9-10 19:04
...

你女 Sixth form 都有這問題?

Candice1128 發表於 17-9-10 19:31
香港人一般有那些問題?可以分享一下嗎?

就我女學校上年Sixth form 為例!她是第一年過去,同一起過去的香港人和外國人都相處融洽!但是一部份已經在學校多年,升上去的sixth form 香港人,她們一般覺得自己已經好幾年,她們會和外國人一起多!不想和新來的香港人接近,也故意地招呼都沒有!反而大陸人很好!

katrinafu 發表於 17-9-10 19:59
你女 Sixth form 都有這問題?

有!

Kai12345678 發表於 17-9-10 20:46
有!

相反大陸學生好勤力!我個女話她們很努力!早上5、6點起身讀書!
有些外國老師不懂分大陸人和香港人?!她們覺得妳們都是亞洲人!有時候可能有測驗失了小小分!係小小分!老師會問佢點解冇人地咁叻!
可想而知、英國老師已經看凖了大陸學生!香港學生真係要加倍努力!

Kai12345678 發表於 17-9-10 20:46
就我女學校上年Sixth form 為例!她是第一年過去,同一起過去的香港人和外國人都相處融洽!但是一部份已經 ...

明白的 !

與去年入讀的Year 8,9 傾開 ,她們都面對同一問題, 唔單是香港同學問題 ,融入當地同學都有點困難,相反 有兩位已入讀2年的國內同學對她們是比又 好 !。
‹ 上一主題|下一主題