用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 4人房 3人已是香港人 大家有發生過嗎?
go

4人房 3人已是香港人 大家有發生過嗎? [複製鏈接]

大家發生過以上情況?
   0    0    0    0

回覆樓主

大學or 細校?

學校寄宿生是多少?

回覆樓主:

不是壞事,第一個學期多數咁安排,如同声同氣,方便照應,思鄉病少機會D。。好過同房外國人Trademark dreadlocks 頭髮一個月唔洗頭,全房人都頭痕

brother4 發表於 17-9-9 00:19
不是壞事,第一個學期多數咁安排,如同声同氣,方便照應,思鄉病少機會D。。好過同房外國人Trademark dread ...

認同, 我女昨日下午都鬼殺咁嘈話同兩個黑人同房 , 其中一個舊年同過房, 幾日沖一次涼 ,衫又懶攞去洗 ,D襪 今日著完 明天繼續著,臭到死喎 ,去廁所記得沖廁已經叫好 !

全校約600人 約30%寄宿生 第一日陪開學見到一架大旅遊車載住起碼30個香港學生回校

阿仔第一年Y9
其餘三個Y10
二個香港 一個英國
我提阿仔吾可以成日三個香港人傾中文
英國人會覺得無聊

DindinChoi 發表於 17-9-9 00:27
全校約600人 約30%寄宿生 第一日陪開學見到一架大旅遊車載住起碼30個香港學生回校 ...

咁寄宿人數唔算多 !

學校有分年級同一個宿舍 ?

你有冇其他同校同學家長 What's app ,可以問問了解一下 。

唔洗太擔心 ,今個term 當係適應 , 下個term 又會唔同房唔同人 !

即日同housemaster反影
佢話用年齡分 每年吾換喎
唯有十月half team後 再睇下阿仔點 先再唸

仔同房係兩個英國人,全house Y9 只有兩個香港人,1個黑皮膚,其他全部白人。

DindinChoi 發表於 17-9-8 23:53
大家發生過以上情況?

阿大Y10-Y11都係同香港人同房,到Y12-Y13就係單人房。
阿細舊年同香港人同房,今年主動提出就調左五人房,得一個香港人,其他都係外國人。

回覆樓主:

阿仔首年 :
1個英國本地人〈half boarding〉
1個大陸

結果 : 英語和國語都學到 !

etoile    發表於 17-9-10 17:33

住宿係香港人我覺得反而先好,生活習慣相似,有咩問題三口六面講清楚。我個法國朋友上年同兩個 Nigerian 住,其中一個係咁日日用佢 d 廚具煮家鄉菜又唔洗乾淨,仲要整定多 d 擺落雪櫃,陣味非常濃烈

而家英美加澳都好多黑人留學生。
和香港人甚至東南亞人同房其實未必差。

回覆 DindinChoi 的帖子

30個香港生全部同班?同年級?打散晒是不須要擔心呀!

yfchanMa 發表於 17-9-9 14:13
回覆 DindinChoi 的帖子

30個香港生全部同班?同年級?打散晒是不須要擔心呀! ...

同香港人同房一d問題都無,當重新認識一班新朋友一樣,同聲同氣,有講有笑,開開心心生活。

正確

回覆 dizidizi 的帖子

始終第一年 一開始見到要同二位Y10香港同學 怕阿仔先入為主 吾肯去結識其他國籍同學阿仔Y9 上堂冇香港人 回house同聲同氣其實都好😄
多謝大家的分享🙏🏼

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 17-9-9 00:24
認同, 我女昨日下午都鬼殺咁嘈話同兩個黑人同房 , 其中一個舊年同過房, 幾日沖一次涼 ,衫又懶攞去洗  ...
污糟得甘恐怖,.真係難為你個女.

我女仲攪笑..今年第一年過去yrs10學校安排左佢自己住一間房,間房仲有洗使盆,有鏡有書枱仲有二個衣櫃。我同爸爸入到房心諗正,比yrs10的價錢有six form 的享受;但我女入到間房,佢個樣有d想喊。...結果晚上佢同boarding master講頂,要求入間4人房住要同人一切訓,有係比佢激死。

caerion 發表於 17-9-10 01:43
我女仲攪笑..今年第一年過去yrs10學校安排左佢自己住一間房,間房仲有洗使盆,有鏡有書枱仲有二個衣櫃。我 ...

咁第一年過去, 自己一個一間房又好孤單 ,我都覺得 2-3人一間房會比較好 !

我女去年 Y7 過去時 ,初初安排3個英國人同房 (weekly ) ,點知第一日  ,其中一個媽咪唔捨得個女,執執下行李 突然喊唔捨得個女 ,結果收番所有行李帶埋個女離開學校回家了 。

剩下兩個英國同學,可能唔慣啦 ,由weekly 住 4-5 晚 改住 一星期兩晚 , 我女說很享往 一個人一間房的時間 。

後來 有個黑人第一個Term 的 Half term 後 才正式入學 ,安排了我女同房, 結果就成日打來嘈 , 黑人同學污穢都算 ,在我女 床上食野蘋果 、汽水 (校規是不可在房內飲食) , 自己垃圾桶不用,把食物的垃圾 掉到阿女 度 ,我女 好驚 ,怕舍監巡房 見她垃圾桶有食物 會鬧她罰她 , 放學總打電話來問我點算!

我女 比較抗拒與黑人 、俄羅斯人同房,因為她們都比較污穢 , 幾日唔沖涼、唔洗頭,自己張床 唔夠擺門,會 霸埋你張床去放東西 。
‹ 上一主題|下一主題