用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學校 你地點解會揀蘇浙
go

你地點解會揀蘇浙 [複製鏈接]

(emoji)
   2    0    0    0

回覆樓主

語境好,本地班又多外國人,所以英文也很好。小學派位可算是東區no 1.值得讀。本身我有st Clare, 坑堅真,st Paul church, st peter都放棄了

有st Clare, 坑堅真都放棄了...好可惜

behd 發表於 17-9-14 12:46
語境好,本地班又多外國人,所以英文也很好。小學派位可算是東區no 1.值得讀。本身我有st Clare, 坑堅真,s ...

請問小朋友而家K幾?
係谷的學校嗎?
老師愛心如何?

maggie-tmK 發表於 18-5-10 15:14
請問小朋友而家K幾?
係谷的學校嗎?
老師愛心如何?

現在k3了,幼稚園不是太谷,沒有外間說咁淺,但我們有外補中文,始終母語不是普通話。學校語境是好好。我們班老師好好,家長會時也很了解小女弱強點,也有提供改善意見。不淸楚其他班老師也是一樣。

behd 發表於 18-5-10 16:48
現在k3了,幼稚園不是太谷,沒有外間說咁淺,但我們有外補中文,始終母語不是普通話。學校語境是好好。我 ...

謝謝分享呀
請問母語不是普通話,會影響學習進度/成績嗎?成績會比母語是普通話的小朋友差一點?
如不外補,可以嗎?
因打算叩門,所以擔心成績表不好。
謝謝

maggie-tmK 發表於 18-5-10 17:43
謝謝分享呀
請問母語不是普通話,會影響學習進度/成績嗎?成績會比母語是普通話的小朋友差一點?
如不外補 ...

小朋友扣小一?如果不是自小學普通話,而且不是從k1學起,我勸你唔好考慮佢地小一
,kcs小學都幾谷下,靠聽都追得好辛苦。外補好睇家長,我想小朋友普通話再好啲,所以我先出去學。其實如果唔學只靠學校基本日常溝通應該OK。因為kcs都幾多講國語同學。基本上你入學校不會聽到廣東話。只有國語同英語

behd 發表於 18-5-10 21:36
小朋友扣小一?如果不是自小學普通話,而且不是從k1學起,我勸你唔好考慮佢地小一
,kcs小學都幾谷下,靠 ...

唔好意思,我意思係讀KCS K1-3,
跟住出去叩門,唔係叩KCS小學

我怕小朋友講開廣東話,但讀KCS用普通話,會讀得差啲以致成績表唔靚,影響出去叩門,會嗎?

另外英文每日30-40分鐘,係1 NET對幾多位小朋友,基本溝通ok?

再次謝謝你呀

maggie-tmK 發表於 18-5-10 22:09
唔好意思,我意思係讀KCS K1-3,
跟住出去叩門,唔係叩KCS小學

英文基本上冇問題因為有1/3 係外國人。我女英文也很流利.扣門好看小朋友表現。身邊識得小朋友扣左去canosa, Marymount 都有,私校也有人入到st Stephen, st Paul boy,也有些入了esf etc.有冇外補不清楚。基本上讀得佢幼稚園好多上番佢小學。我班1net 1 assistant vs 28小朋友,我地係下午班。每日1小時

behd 發表於 18-5-10 23:04

英文基本上冇問題因為有1/3 係外國人。我女英文也很流利.扣門 ...

謝謝呀!
成日聽人講大班,其實即幾對幾?
對小朋友的照顧/耐性/愛心方面有無咩問題?我小朋友係9月細b

maggie-tmK 發表於 18-5-11 11:35
謝謝呀!
成日聽人講大班,其實即幾對幾?
對小朋友的照顧/耐性/愛心方面有無咩問題?我小朋友係9月細b

視乎你自己個班有幾多人,通常1個老師加二個assistant. 如我班, 大約1対10到。本人覺得老師有愛心。我小朋友返學好開心,回家成日講學校啲嘢。9月不算細,我b係12月細b都可以。

behd 發表於 18-5-11 12:58

視乎你自己個班有幾多人,通常1個老師加二個assistant. 如我班 ...

小朋友本身完全不懂普通話,會因為這樣害怕說話嗎?謝謝

ctammy 發表於 18-5-11 14:16
小朋友本身完全不懂普通話,會因為這樣害怕說話嗎?謝謝

我女pn時都一句唔識,讀左幾個月就適應。小朋友pick up得好快。返屋企仍然係講廣東話

behd 發表於 18-5-10 23:04

英文基本上冇問題因為有1/3 係外國人。我女英文也很流利.扣門 ...

想问如果家里主要说英语,进了苏浙幼稚园会否影响将来考本地优质小学?担心广东话会太弱

altl 發表於 19-1-13 03:20
想问如果家里主要说英语,进了苏浙幼稚园会否影响将来考本地优质小学?担心广东话会太弱
...

如果家中不是講廣東話,不建議入讀。因學校是冇機會講廣東話。對將來考粵教中小學面試有影響

behd 發表於 19-1-14 10:33
如果家中不是講廣東話,不建議入讀。因學校是冇機會講廣東話。對將來考粵教中小學面試有影響
...

明白,那么如果只是我跟小朋友说普通话的话,那么是不是多数他还是会用英语回复我,因为爸爸和工人都讲英语?那么pods 是不是对升直资私小比较好?

altl 發表於 19-1-14 12:43
明白,那么如果只是我跟小朋友说普通话的话,那么是不是多数他还是会用英语回复我,因为爸爸和工人都讲英 ...

是乎你家中母語是什麼,如果英文一定是英文回答,同學校無関。像我們家中是講粵語,我小朋友大多數講廣東話,対着同學或工人會說英語。pods不太清楚。我估所有英普學校大多數廣東話不會太好,除非你家中母語已是粤語。

behd 發表於 19-1-14 17:00
是乎你家中母語是什麼,如果英文一定是英文回答,同學校無関。像我們家中是講粵語,我小朋友大多數講廣東 ...

我母语是广东话,但没有人跟我说。。。pods 有local stream (trilingual), 大部分人进local primary

behd 發表於 19-1-14 17:00
是乎你家中母語是什麼,如果英文一定是英文回答,同學校無関。像我們家中是講粵語,我小朋友大多數講廣東 ...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2082252235146188&id=500422326662528
pods k3 2018 primary school offers
‹ 上一主題|下一主題