用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教科大既中學/大學雙修課程
go

請教科大既中學/大學雙修課程 [複製鏈接]

請問有冇人讀過? 學生會否覺得吃力? 要唔要做功課架? OVERALL值得參加嗎?
多謝賜教!
   0    0    0    0

回覆 silvia_ng 的帖子

Dual program主要係讀理科,有唔同嘅level。以數學為例,一個星期會上堂三個鐘頭,如果做功課就係一個星期大約係需要四五個鐘頭。平均一到兩個禮拜一份功課,一個level大約係八份功課左右,再加一個中期試和一個Final

深淺方面係level one數學就開始教教微積分、一般嚟講要求都幾高, level two 亦高過M2100個同學prestage去讀约四五個升level3 啦。近排就聽亞仔啲同學講話淺左少少。

如果你係對個科目好有興數而又鍾意向難度挑戰我覺得較合適。

3HBall 發表於 17-9-9 16:13
回覆 silvia_ng 的帖子

Dual program主要係讀理科,有唔同嘅level。以數學為例,一個星期會上堂三個鐘頭, ...

唔該哂,呀仔想揀物理,我睇佢pre stage都係計數為主咁。怕佢太深讀唔黎浪費時間,因佢而家星期六其實有野學緊,入到Dual program就要quit, 唔知值唔值得。
‹ 上一主題|下一主題