用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學低中年級值得買的書
樓主: winya
go

小學低中年級值得買的書

winya 發表於 18-8-15 18:02
Horrible History 小朋友會喜歡嗎?

我家小朋友喜歡,在學校看了一本,我就賣了一套回來

winya 發表於 17-9-8 13:55
小朋友愛看書,多數去圖書館借. 不過好的書買回家方便多次返閱.

大家有冇推介,或者討論吓.

這些英文書我家小朋友都沉迷過一段時間,最近沉迷warriors, 家裡斷斷續續買了40多本回來,甚至連(emoji)的書:a dog's way home,另外 A dogZ's journey,  A dogs purpose也買回來

Goddess Girls, 希臘羅馬神話故事,晨讀10分鐘(小學生)

winya 發表於 17-9-8 13:55
小朋友愛看書,多數去圖書館借. 不過好的書買回家方便多次返閱.

大家有冇推介,或者討論吓.
台灣既國家出版社, 六大古典愛情劇系列、六大古典悲劇系列、六大古典喜劇系列。大英百科全書漫畫版。仲有好多, 好多。三民書局既紅樓夢、西遊記、三國演義、水滸傳。少年讀史記。等等, 好多好多。

回覆 xilihoo 的帖子

睇吓先, 不過我都好節制,借多過買,唔知點放咁多書

little_yolky 發表於 18-8-16 14:21
台灣既國家出版社, 六大古典愛情劇系列、六大古典悲劇系列、六大古典喜劇系列。大英百科全書漫畫版。仲有好 ...
國家出版社的系列好少見,揾下先

winya 發表於 18-8-16 15:20
國家出版社的系列好少見,揾下先
勁好睇架。

MrBeast 發表於 17-9-11 08:30
rd d 字好密,大字版都是

我細路近呢年多睇左中文書,最近發現佢有D 回塘,睇返D 字疏隔行既英文書,類似WIMPY KIDS 果D。

S-Kwok 發表於 17-9-11 16:45
攞上手型唔型,勁唔勁,會係我仔考慮嘅元素之一。佢會問我睇Sherlock Holmes 勁啲定係Oliver Twist 勁啲。 ...
Sherlock Holmes 精呀!

retriever 發表於 18-8-16 19:44
我細路近呢年多睇左中文書,最近發現佢有D 回塘,睇返D 字疏隔行既英文書,類似WIMPY KIDS 果D。
...

我仔係咁。
去年為止,我仔睇到HP, Percy Jackson, warriors 等等, 今年仔主力睇中文漫畫,如科學漫畫、xx尋寶記等,今個暑假翻睇HP, 大鑊了,仔話佢專注唔到,一句重覆睇幾次,驚到我仔自己話唔睇漫畫,後來經過幾日嘅調適,總算回復正常。

我喺身邊睇佢都睇到我有啲擔心。

PS: 經過半年密集式睇中文(雖然只係漫畫),但中文係好咗嘅,至少唔再拒絕睇中文書,今年書展買咗風車出版嘅山海經、楊家將、三國演義……

S-Kwok 發表於 18-8-17 10:14
我仔係咁。
去年為止,我仔睇到HP, Percy Jackson, warriors 等等, 今年仔主力睇中文漫畫,如科學漫畫、x ...

請問小朋友幾多年級?

我仔係咁。
去年為止,我仔睇到HP, Percy Jackson, warriors 等等, 今年仔主力睇中文漫畫,如科學漫畫、x ...

我家舊年睇RD,K2睇WIMPY KIDS, XX STOREY TREEHOUSE,STITON。。。

今年P2佢睇大量中文書,由左羅力,成語故事到三國。最敝係佢而家睇科史都係睇中文。英文竟然仲係睇返STITON(雖然我今年有氹佢睇ANIMAL FARM。

我覺得整件事就係一個字,懶。

可能我諗得嚴重左。佢而家傾向唔用腦,有野抄先敢寫野,其實佢腦袋識好多野。

係咪睇中文書,腦袋唔駛翻譯,所以更懶用腦?

IloveJJ 發表於 18-8-17 10:55
邊間事架!我仔睇中文書,不知諗幾多野

你仔叻,AND 不懶。

我家係懶過條蛇。

hippoo 發表於 18-8-17 10:16
請問小朋友幾多年級?

升小五

醒目開學勳章

retriever 發表於 18-8-16 19:44
...
我仔近排去書局仲攞住本dog man嚟睇添,有乜所謂

bobbob 發表於 18-8-17 14:17
我仔近排去書局仲攞住本dog man嚟睇添,有乜所謂

主要係見佢最近唔多想“過” 腦。

我仔係咁。
山海經我也沒看過,你一定愛中

醒目開學勳章

retriever 發表於 18-8-17 14:37
主要係見佢最近唔多想“過” 腦。
有時都要俾個腦(同對眼)休息下,唔係好易腦便秘我個耐唔耐攞返啲『童年珍藏』出嚟睇,人都輕鬆啲