用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學低中年級值得買的書
go

小學低中年級值得買的書

小朋友愛看書,多數去圖書館借. 不過好的書買回家方便多次返閱.

大家有冇推介,或者討論吓.

(update, 女3年級)
英文:
Roald Dahl set (睇了3次)
Wimpy Kid (睇了3次)
Harry Potter (睇了1次)
Percy Jackson (睇了1次)
Wonder (睇了2次)Horrible Science set (睇了2次)

中文:
修煉 (睇了1次)

可上此論壇的左下角,Others - 開卷有益的版面看看。

我都是借多,盡量借唔到的先買,又或者小朋友想要會買下作獎勵

醒目開學勳章 貢獻勳章

wimpy kid - 我仔嫌無聊
Roald Dahl  / Harry potter - 唔肯睇
修煉 - 鍾意,睇緊第2次

近期like~
射鵰英雄傳
恐龍家

修煉,齋字,又厚,低中級小學生肯看嗎?

小曳人 發表於 17-9-10 22:17
wimpy kid - 我仔嫌無聊
Roald Dahl  / Harry potter - 唔肯睇
修煉 - 鍾意,睇緊第2次
rd d 字好密,大字版都是

醒目開學勳章 貢獻勳章

LeeCC 發表於 17-9-10 22:36
我仔係小四睇,身邊鍾意睇嘅幾個都係小四仔
恐龍家

小曳人 發表於 17-9-11 09:53
我仔係小四睇,身邊鍾意睇嘅幾個都係小四仔

身邊有個女仔升小四暑假睇,佢本身都系小說迷,男仔可能要起碼小四先有耐性睇甘大本書了

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 17-9-11 08:30
rd d 字好密,大字版都是
我硬係覺得,佢係多人做嘅嘢,唔肯跟人做..
少人睇嘅書,攞响手型d!

(佢呢期唔係睇小說,就係攞住橋牌書)
恐龍家

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 17-9-10 22:36
一啲啲細路啦,阿仔有啲同學小2、3已經睇晒所有金庸同修煉,連咩詩魂、詞靈都睇埋,但我仔仲睇緊啲有圖嘅中文書(如果肯睇嘅話)

小曳人 發表於 17-9-11 10:02
有性格,我有時都是這樣,順手推舟比本the da vinci code 佢,有很多puzzle solving 情節,可能中意

小曳人    發表於 17-9-11 13:08

MrBeast 發表於 17-9-11 12:53
有性格,我有時都是這樣,順手推舟比本the da vinci code 佢,有很多puzzle solving 情節,可能中意 ...

我仔p4 時都爱da cv c. 重成曰上網找光明會嘢,另外percy jackson個D都多男仔like

HaYi 發表於 17-9-11 13:29
我仔p4 時都爱da cv c. 重成曰上網找光明會嘢,另外percy jackson個D都多男仔like
...
係ar,我自己之後都去借左本關於 crusader 的書

小曳人 發表於 17-9-11 10:02

攞上手型唔型,勁唔勁,會係我仔考慮嘅元素之一。佢會問我睇Sherlock Holmes 勁啲定係Oliver Twist 勁啲。

不過,呢招用喺中文書上唔work(emoji)

Certain encyclopedia is also good. e.g. dinosaurs encyclopedia, vehicles encyclopedia....
they are worth to buy

回覆樓主:

如果他喜歡數學科學,可考慮 Horrible Science 和 Murderous Math.

中意歷史地理的,可以買
手繪中國曆史地圖
手繪中國地理地圖

winya    發表於 18-8-15 17:16

Horrible History 小朋友會喜歡嗎?

winya 發表於 17-9-8 13:55
小朋友愛看書,多數去圖書館借. 不過好的書買回家方便多次返閱.

大家有冇推介,或者討論吓.

wonder 經常被reserved ,買得過。射鵰都幾多生字,most likely 會睇多(幾)次

ps 唔經唔覺又一年