用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港自行派位制度非常unfair !
go

香港自行派位制度非常unfair !   [複製鏈接]

純粹個人意見……我認為香港教育出現自行派位制服其實好不公平!有關係人士,宗教信仰仔女一定可入其心儀小學,學校预留學位给他們!突然想起國內常常說的"關係"! 校長就算講到怎樣公平收生,也會預留學位给有關人士仔女!我在想……如我是天主教徒是否代表自己兒女也願意成為天主教徒呢?可能佢想皈依佛教呢?為什麼要在小孩未懂宗教分別而幫他們洗禮呢?對他們也不公平!但大部分學校也加宗教分!導致其實唔係教徒父母也為了入學成為假教徒!父母在母校讀過仔女一定入番!sounds like 你一輩子是貧窮連你後裔也要貧窮!父母是藍血仔女後代全藍血!因為社會學校也只會接收有關係人士!貧窮家庭想仔女入名校?可能是0.01%啦!anyway....HK public schools system is really unfair ! 也就做了很多怪獸家長出來……這是society 變態問題!
   3    0    0    0

teddy210ay 發表於 17-9-8 10:29
純粹個人意見……我認為香港教育出現自行派位制服其實好不公平!有關係人士,宗教信仰仔女一定可入其心儀小 ...

其實我今朝都在諗
如果自行只考慮兄弟姊妹好似岩D, 剩下來的, 比人自己考入去都唔錯呀, 學校又可以揀到自己想要既學生, WINWIN

有兄姊在讀, 為左方便照顧, 比細路妹入都合理
但宗教分, 可能是教會覺得要照顧自己教友啦
有D人覺得我係呢個教既點解自己仔女要一個位都咁難?
但就會出現"假教徒"囉

純粹個人意見……我認為香港教育出現自行派位制服其實好不公平!有關係人士,宗教信仰仔女一定可入其心儀小 ...
對制度不滿都要認清制度吧!

如果你以為以下係必然發生既事:

有關係人士,宗教信仰仔女一定可入其心儀小學
父母在母校讀過仔女一定入番

代表你根本唔瞭解派位制度 (其實你有冇睇過點計分?)

怪獸家家無論點催谷小朋友學術, 根本無助小朋友去"派入"心儀官津小學, 叩門或者有少少著數

lojo11    發表於 17-9-9 15:33
poodlema    發表於 17-9-9 14:06
Binlojai    發表於 17-9-8 18:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

世上沒有一個制度係100% fair,沒有一個完全沒有反對聲音的政策。與其埋怨,不滿,憤怒,不如努力裝備自己和小朋友!
利申 我也有一個今年參加大抽獎,但沒有宗教信仰的龍年中b

Penipony 發表於 17-9-8 10:57
世上沒有一個制度係100% fair,沒有一個完全沒有反對聲音的政策。與其埋怨,不滿,憤怒,不如努力裝備自己 ...

自行派位已預留差唔多一半比有關人士啦!自己有D朋友老牌名校出身仔女全順利入番母校!到大抽獎得番咁少學位,全港仲要加埋雙非咁多學生點爭呢!大抽獎入唔到心儀學校要去叩門……家長無奈地要做怪獸因為希望仔女outstanding 可有機會入讀!龍年出生太多……18/19年度學位都不夠!

回覆 Penipony 的帖子

每年9月初必定會出現這類帖...

lojo11    發表於 17-9-9 15:33
Binlojai    發表於 17-9-8 18:16

chiliwu 發表於 17-9-8 11:15
回覆 Penipony 的帖子

每年9月初必定會出現這類帖...

發洩一下,但都係冇補於事⋯⋯

回覆樓主

講來講去 - 又是貪戀「人地傳統名校」的光環,教會教友前人努力多年出來的成績,咁而家計宗教分有咩問題?你無了解派位制度?已經抽出一半學額在大抽獎之用,咁仲唔公平?

出面有咁多冇宗教學校,冇得㨂咩?人地入返自己母校,你都可以選自己母校?

Binlojai    發表於 17-9-8 18:17

Felix223 發表於 17-9-8 11:26
講來講去 - 又是貪戀「人地傳統名校」的光環,教會教友前人努力多年出來的成績,咁而家計宗教分有咩問題? ...

有D學校已經執左, 我果間就係囉...

宗教分,父母或兄弟姐妹係舊生呢D分應該廢咗佢啦,兄弟姊妹仍就讀,為方便接送,加分比細佬妹入,算合理

醒目開學勳章 王國長老

teddy210ay 發表於 17-9-8 11:14
自行派位已預留差唔多一半比有關人士啦!自己有D朋友老牌名校出身仔女全順利入番母校!到大抽獎得番咁少學 ...

自行唔公平
抽獎我都覺得分區好唔公平wor (利申住名校網)
叩門又話怪獸

咁你建議下點至好?

Felix223 發表於 17-9-8 11:26
講來講去 - 又是貪戀「人地傳統名校」的光環,教會教友前人努力多年出來的成績,咁而家計宗教分有咩問題? ...

奈何住嗰區大部份也是宗教學校呢!我唔會貪名校而希望自己子女入讀……自己也要衡量有冇時間跟功課!只諗屋企附近學校as 1st priority. 唔會因為中西區學校好但自己住新界都報囉!我都想報我母校……但距離自己現住地區太遠了!父母跟子女也隔了幾個generation..以前入學要求同而家都不同啦, 父母曾讀有分唔make senses !兄弟姐妹在就讀分就make senses !

回覆:香港自行派位制度非常unfair !

其實收返自己教友,某程度是合理的。因為學校的價值觀是按其宗教執行。如果父母不明白,會產生矛盾和誤會。

而且教友一直有為教會努力,包括捐獻。才令教會辦學更出色。這些都不能抹殺。

或者換個角度,自己小朋友出色,但學校收唔到佢,係學校走寶呢

焦糖媽    發表於 17-9-12 16:05

Charlotte_mom 發表於 17-9-8 11:38
自行唔公平
抽獎我都覺得分區好唔公平wor (利申住名校網)
叩門又話怪獸

呢個post 纯粹是個人意見,你也可話分區唔fair 㗎!不過我唔會比自己仔女去到咁遠返學囉!

Wonderlady 發表於 17-9-8 11:41
其實收返自己教友,某程度是合理的。因為學校的價值觀是按其宗教執行。如果父母不明白,會產生矛盾和誤會。 ...

我媽是教友, 我唔係
佢幫教會做了很多野, 但我個女即係佢個孫就受惠唔到
如是幫教會出力, 我隔代出力丫...

其實同飲茶一樣
熟客比台先, 可以就咁行入去
生客就去攞number 啦唔該
但呢個世界無生客何來熟客?

回覆樓主

P2 打後插班咪得囉,不過,你可能又再出post話香港教育超級怪獸,連插班試張入場券都咁難囉。咁,若P1 無咗個統一派位機制,全由學校自主收生, 結果是否容易入到心儀小學?~

hohoho888 發表於 17-9-8 11:47
其實同飲茶一樣
熟客比台先, 可以就咁行入去
生客就去攞number 啦唔該

咁政府醫院是否次緊急但同醫護人員有關係的病人也比佢睇先呢?不可撈埋一碟來講!

mcl203 發表於 17-9-8 11:48
P2 打後插班咪得囉,不過,你可能又再出post話香港教育超級怪獸,連插班試張入場券都咁難囉。咁,若P1 無咗 ...

我覺得政府统一派位制是合理公平的!但只是學位已有差不多一半去了自行!

遊戲規則一早講明, 大家可按自己立場決定是否去"爭取"額外分數.

你唔爭取, 其實可以唔玩, 但唔好一面玩遊戲一面投訴.

令人覺得呢, 只係輸打嬴要
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題