用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港自行派位制度非常unfair !
樓主: teddy210ay
go

香港自行派位制度非常unfair !   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-9-11 11:00
有幾多間學券幼稚園, 真係完全"免費"呢?

其實大家係咪想, EDB取消晒所官津小學, 只係俾所有家長每個小朋友 ...
就係話唔係要免哂囉, 幫補下都好丫
一個學生政府資助幾多有數計, 佢唔去官津, 比番同等既學券金額佢去讀私,
又唔係話非黑即白, 要取消哂既
而家大家想討論下優化丫麻
又或者咁講, 推行學劵比人申請又會有乜問題...

hohoho888 發表於 17-9-11 11:11
就係話唔係要免哂囉, 幫補下都好丫
一個學生政府資助幾多有數計, 佢唔去官津, 比番同等既學券金額佢去讀私 ...
直資學校其實已經收咗同官津小學同等資助額啦 (斷學生人頭計既資助), 不過EDB容許佢地再額外收學費啫.

咁係咪要全港學校轉晒做直資大家先開心?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-11 11:28
直資學校其實已經收咗同官津小學同等資助額啦 (斷學生人頭計既資助), 不過EDB容許佢地再額外收學費啫.

咁 ...

其實我都講左唔係非黑即白
有直資同私校某程度上是將學生預先分流
有家長想比自己仔女去讀私立, 唔去官津要比錢呢個當然明白

就好似政府而家話全港市民每人每日可以免費去食一個50蚊既午飯,
咁我想食好d食牛排要100蚊咪自己補錢囉
呢個大家都明同接受
唔係講緊話有人要食牛排就全部要轉哂牛排就開心呢樣野
而家咁多唔同類既學校都係想比大家有得選je

hohoho888 發表於 17-9-11 11:39
有直資同私校某程度上是將學生預先分流 ...
因為你話要參考學券方式嘛, 學券方式係EDB定額提供資助, 根本唔會有官津學校 (因為幼稚根本沒有官津校).

所以, 沒有制度是完美, 大家所謂為制度上既不足, 到底係制度上既問題, 定係自己既"要求"有問題呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-11 11:44
因為你話要參考學券方式嘛, 學券方式係EDB定額提供資助, 根本唔會有官津學校 (因為幼稚根本沒有官津校).

...

可能我一開始用左幼稚園既concept 去講唔岩吧
但我覺得學費呢樣野其實真係可以諗下
就是前題話齋, 有人認為制度不公或有所求
而家社會是否要你硬食?
其實唔係, 如不滿, 我地仲有直資同私立可以走,
好啦, 咁我咁不滿就靠自己啦, 去考啦, 又考到wor, 但阿仔阿女考到時sorry 阿爸阿媽比唔起
咁去到最尾, 是否又去番, "無錢就乖乖的接受吧"?

但我講緊既唔係要政府比錢d人去讀私校
其實呢班入左私校既人佢地唔去入私都係會入番去官津抽的, 條數都係一樣..
除非你話, 其實錯了, 私立理念本來就係要付得起, 用咁樣來"西"走一d人..
'

hohoho888 發表於 17-9-11 11:54
可能我一開始用左幼稚園既concept 去講唔岩吧
但我覺得學費呢樣野其實真係可以諗下
就是前題話齋, 有人認 ...
私立學校同直資學校係唔同, 私立學校除地租有政府資助外, 學生學費, 營運費全部自己攪掂 (即係學費).

所以成本一定唔會低, 學費平極有個譜.

官津小學, 除EDB資助, 辦學團體自己都會俾錢, 資源其實相對係會比私立學校多

直資學校, 除每個學生可按人頭收取與官津小學同等資助, 亦有其它資助可繼續同EDB申請, 辦學團體一樣會放水, 加上又可收學費 (上限仲係每年10萬多少少), 理論上資源係(收入)唔會少過官津, 但直資學校既學費, 點解有咁大差異呢? (由千多元一個月, 幾千/近一萬都有)

中學仲有一種叫派位直資, 學費只係幾佰一年, 點解人地可以收咁平呢?

收費高低, 是否反映了學校既收生取向呢?

hkpapa852 發表於 17-9-11 12:03
私立學校同直資學校係唔同, 私立學校除地租有政府資助外, 學生學費, 營運費全部自己攪掂 (即係學費).

所以 ...

中學仲有一種叫派位直資, 學費只係幾佰一年, 點解人地可以收咁平呢?
噢, 乜有d咁野..

hohoho888 發表於 17-9-11 12:05
噢, 乜有d咁野..

派位直資, 一樣係直資中學, 但學校會撥1/3至50%學位俾EDB係升中派位俾大家抽(包括自行同中一大抽獎), 家長填表時如不選係不會派到(所謂不選不派既方式)

但如果派咗, 家長一樣要俾學費.

不過, 全部稍有名氣既直資學校, 都唔願將自己部份學位攞番出嚟俾人抽..... 其實, 你話又係咩原因呢?

印像中, 協恩第一年轉直資時有將部份學位撥出嚟俾人抽, 之後就收番了.

hkpapa852真係對整個教育政策好熟悉,講左好多有用資料,連EDB入面既人都未必有咁

hkpapa852 發表於 17-9-11 12:09
派位直資, 一樣係直資中學, 但學校會撥1/3至50%學位俾EDB去統一派位俾大家抽, 家長填表時如不選係不會派到( ...

就係囉
愈來愈多學校想收生自主
中華基金會中學都係咁..

hkpapa852 發表於 17-9-11 11:28

咁 ...

我贊成轉晒直資,到時真係識人好過識字。通常係呢到叫不公嘅,通常唔會識人。

hohoho888 發表於 17-9-11 11:39
有直資同私校某程度上是將學生預先分流 ...

當有咗午飯卷派,可能,原來$100蚊會加到$150, 問題並非係成本問題,而係閣下並非餐廳既目標客戶群。可以參考下現行部分私立小學,為何中學部又變番津貼,目標係可能係要小學擁有自主收生權,作為中學部學生既主力,坑真,高主教,聖心私,聖嘉勒都係現行如此~

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 17-9-11 10:53
我都明白無制度是絕對公平同公道
見到呢幾年都多左學校想轉私校, 其中一個原因就是想收生自主,
而又有家長 ...

有家長揀左「優質幼稚園」,滿心歡喜以為扣左政府資助唔駛點交,點知臨開學發現幼稚園狂加學費,你有無留意有關討論?
學券係拎政府錢益左私人機構,最終受益未必係家長,呢樣野,在「優質計劃」未推時已有人講,而家咪發生緊
而且優質計劃推出,學校要受監管條件更多,有學校如蘇浙、真光,寧願唔要政府資助都要自由(例如拎左政府資助要老師減人工至合格),對現有/想入家長一樣唔公平。點解我讀xx有資助,讀yy就無

講到尾,咩制度都有人歡笑有人愁架

Charlotte_mom 發表於 17-9-11 12:44

有家長揀左「優質幼稚園」,滿心歡喜以為扣左政府資 ...

老人家攞張醫療卷去睇醫生嘅價錢都比你就咁walk in收得貴啦。

Soundervolt 發表於 17-9-11 12:52
老人家攞張醫療卷去睇醫生嘅價錢都比你就咁walk in收得貴啦。
入私家醫院, 有買醫保同無買醫保, 都會有少少差別待遇啦!

hohoho888 發表於 17-9-11 12:05
噢, 乜有d咁野..
我估理論上小學都得,但咁可能同津校分別不大,家長又未必有興趣

se6b03 發表於 17-9-11 10:26
講得好聽叫實事求事,唔好聽叫逆來順受。
又或者叫識者生存,係識得個遊戲規則的識

MrBeast 發表於 17-9-11 13:02
我估理論上小學都得,但咁可能同津校分別不大,家長又未必有興趣
我相信派位直資中小學都可以有, 只係有邊間學校願意攞D位出嚟呢?

如果SPCC, DBS, DGS, YW, 港同等每間抽10個位出嚟俾大家抽, 大家會唔會開心D?

不過問吓人地學校肯唔肯先啦!

而且, 咁人地考2/3輪先入到, 點解你唔駛考呀? 公平咩!

所以, 不如統一派位, 改為統一由EDB編配學位, 大家表都唔駛填, 門又唔可以叩, 舊生無著數, 識人都無用, 住南區派你去粉嶺都要返學, 唔係EDB馬上告你, 係咪好好呢?.

SPCC小一申請表,寫明140個位之中不多於70%可留比有關聯人士,即不少於30%位比N無人士,咁又算唔算公平呢?

但人地係直資學校,收生自主,咁我們這些升斗小民有何奈何呢?!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我係一早"摺埋"嗰批:我自己母校响我嗰個年代都已經收生不足,返全日! 我老公母校係私校,地點較遠,無報
宗教就... 我老公係天主教,但佢大學時已經無返教會...
我地亦無打算做任何嘢去攞呢5分

結果,咪放棄自行囉!有乜大不了?又唔會無書讀嘅!全HK大把人陪!

我從來唔會話制度公唔公平,因為無可能做到完全公平,只係我地作為父母,可以响有限嘅資源低下,俾到幾多/幾好嘅嘢我地嘅下一代

盡力而為,無論如何我堅信家教比學校重要!入唔入到心儀學校,並唔會改變某d價值,要入到好學校,唔一定要有運行,唔一定要靠關係

當然,我亦承認,自行制度亦幫到我,等我兩個小朋友可以一齊返學 (原本已決定兩個分開讀)
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題