用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港自行派位制度非常unfair !
樓主: teddy210ay
go

香港自行派位制度非常unfair !   [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

u meant 小學部定中學部? 如果小學部我best friend 個女今年考入左, 除左唔知佢女係咪130之外,其他項目全部唔係, 半張cert 也沒有, 都入到哦

回覆樓主

香港變得富裕,受高等教育的人多了。但同時,人的質素卻沒有與時並進,人變得自大,只會貶低別人,羨慕外面的月光;坐在一旁說三道四,煽風點火,卻說而不行。

相反,欣賞當年那位為了自己的見解,付于行動,改變了升中的男女分隊(只是欣賞他的知行,至於結果⋯唉)

simonwan 發表於 17-9-10 09:17
小一升學制度系公共政策,關全香港人事,點解唔可以討論?點解要話人輸打贏要?仲要話制度系甘,接受佢啦! ...

係, 我都覺得EK 比以少左人討論 同比意見

1998Ruby1998 發表於 17-9-9 23:22
回覆 murako 的帖子

我父母中學小學都殺曬,我都係冇分靠抽獎。但係我覺得父母舊生 10 分唔算唔公平。就好 ...
但十年人事幾番新
可能我遲生啦, 小學已是二十幾年前既事了, 就算無殺校
轉換多次校長, 老師, 年代又變了, 教學理念可能都唔同了...

4eyesDad 發表於 17-9-10 17:58
除消世襲制的舊生分(10分)是一個開始!然後減低或取消宗教分,增加大抽獎的比例。減少或取消"直資"的支援 ...

曾經有人說香港可考慮小學行學券, 其實如果係又真係唔錯既
而家私校一個月, 一般當5000啦
如果有兩個小孩就一萬了
之前統計處話hk 個人入息中位是1.5萬, 比夠2萬丫, 雙職家長當總入息4萬
兩個小孩又要番工都要請工人吧, 入息扣定4千幾, 仲要比自己父母呢, 供樓/租樓呢, 保險呢, 衣食住行呢,
學費真係好貴
即係如果你唔想大抽獎咁唔safe, 而 貴子女又咁叻考到, 真係"愛有千斤重" 囉...

又或者, 只生一個囉
但政府又成日叫人生多d wor...

我諗全世界政府既教育部門, 主要可做到既事就係:

盡量為相關城市裡面既小朋友, 安排免費教育, 至於安排既學校是否小朋友家長心儀目標, 唔係教育部門既責任範圍.

家長好多時都放大咗自己既"需要", 認為自己既"需要", 都關人地事, 人地仲一定要幫佢達到, 否則就係佢既問題.

要求子女一定要派入家長心儀既學校, 真係關EDB事? 我都想知道有邊個國家既教育部門可以做到呢種包生仔既承諾?

Binlojai    發表於 17-9-11 12:04
blueaqua    發表於 17-9-11 10:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

suki.ywk 發表於 17-9-11 09:01
係, 我都覺得EK 比以少左人討論 同比意見

參與討論嘅內容及人嘅質量,遠比數量更重要。

HK-MAN    發表於 17-9-11 10:08

piyohk 發表於 17-9-11 08:45
香港變得富裕,受高等教育的人多了。但同時,人的質素卻沒有與時並進,人變得自大,只會貶低別人,羨慕外面 ...
可惜, 可能就係更多人受過更高級既教育, 永遠只係覺得人地諗既嘢係有問題.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

piyohk 發表於 17-9-11 08:45
香港變得富裕,受高等教育的人多了。但同時,人的質素卻沒有與時並進,人變得自大,只會貶低別人,羨慕外面 ...

聽返d資料講,當時好似係先向平機會投訴,同時又涉及男女平等既問題,有法可依,所以平機會向教育局了解過後,教育局就改變做法,最後唔洗上法庭解決。今次小一派位既情況複雜好多,我用左兩年時間奔波於部門之間都未有結果,法援又批比我,花了時間,花了精力,徒勞無功。

hkpapa852 發表於 17-9-11 09:48

盡量為相關城市裡面既小朋友, 安排免費教育, 至於安排既 ...

我個人就實事求事,靠運氣及努力去為子女找心 儀學校,少埋怨,多做事才是上策。

KikiDaddy    發表於 17-9-11 10:27

karen55407 發表於 17-9-11 10:19
我個人就實事求事,靠運氣及努力去為子女找心 儀學校,少埋怨,多做事才是上策。
...

講得好聽叫實事求事,唔好聽叫逆來順受。

hkpapa852 發表於 17-9-11 09:48

盡量為相關城市裡面既小朋友, 安排免費教育, 至於安排既 ...
EDB其中一個主要責任, 係負責出錢, 聯同辦學團體去為全港合資格小朋友提供免費教育.

至於受EDB資助既學校, 所提供教育既模式和學術水平要求, 其實都有一定要求同監管

香港既資助小學, 由政府同府學團體出錢, 所以收生方式, 由佢地嚟制定亦好正常.

小一收生既計分既方式, 由198X年已開始, 當年香港仲係英國殖民地, 所以如果有人話, 香港小一入學計分方式係外國係"非法", 咁我只能話, 至少係英國一定唔係"非法".

最近一次檢討小一收生, 係回歸時1997年發佈的"9年免費強迫教育檢討報告":
http://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/publications-stat/major-reports/consultancy-reports/9-year-compulsory-edu-review-report/ch9.html

當時已將"最講關係"既計分方式 --- 由小學校長自行定奪的分數 取消.....

點解當年仲要保留"舊生分"? 當中有提過, 而且如果取消, 對學校的文化和傳統的重要性將可能被忽略, 檢討時EDB同辦學團體未達共識, 所以繼續保留.

至於"假教徒問題", "舊生有幾多人有幫過母校", 你估辦學團體會唔知咩? 但點解有辦學團體唔介意要保留呢D分數呢?

不過最終問題係, 點解家長覺得自己子女一定要入讀某某學校先得呢? 有呢一個想法, 係邊個既問題呢? 又係咪真係需要由EDB去滿足你呢?

hkpapa852 發表於 17-9-11 10:29
EDB其中一個主要責任, 係負責出錢, 聯同辦學團體去為全港合資格小朋友提供免費教育.

至於受EDB資助既學校, ...

如果無記錯,2002年好似都檢討過一次。

se6b03 發表於 17-9-11 10:32
如果無記錯,2002年好似都檢討過一次。
2000年9月公佈咗2002年之後既安排, 都係按照1997年發佈既9年強迫教育檢討報告去執行.

有興趣可以睇吓呢份嘢:
http://www.e-c.edu.hk/doc/tc/publications_and_related_documents/education_reform/Edu-reform-chi.pdf

同時, 加入咗TSA做評估學校教學水平既建議

再之後既教改檢討, 主要係集中係"母語教學", "開辦英中要求", "一條龍學校", "升中派位制度變化"呢幾方面

醒目開學勳章 王國長老

同意你講,政府責任係滿足教育「需要」,唔係個別市民「想要」
點派先派後,無論制度係點一定有不公平因素呀

醒目開學勳章 王國長老

4eyesDad 發表於 17-9-10 17:58
除消世襲制的舊生分(10分)是一個開始!然後減低或取消宗教分,增加大抽獎的比例。減少或取消"直資"的支援 ...

「減少或取消"直資"的支援(除非明確公開"支援低收入家庭"的實際情況)」
唔明白

同意。呢個制度雖則有不公平,但公道。

Soundervolt 發表於 17-9-10 12:34
而且女生比男生語文能力比較强,以前AL年代申請大學可以skip中文,宜家就走唔甩,所以以現時制度,女生升 ...
我想個女入喇沙, 但喇沙唔收女生, 咁係咪叫唔公平呢? 唔知係咪可以去投訴喇沙性別歧視呢? 同埋告上國際法庭話喇沙收生方式係"非法"呢?

我都明白無制度是絕對公平同公道
見到呢幾年都多左學校想轉私校, 其中一個原因就是想收生自主,
而又有家長會希望入到官津以外既學校,.
在政府九年免費教育前題下, 是否都可以檢討下學券既可行性呢?
因為就好似其他jm 話齋, 唔滿意大抽獎可以自己去考, 但考到之後開支真係好大呀, 唔係一個月既錢, 是未來起碼六年既錢..

而家制度是行左好多年, 以前無咁多私立直資, 制度上是否仲要係咁? 幼稚園講學券都講左咁耐, 終於行到, 幾時到小學? 比唔足, 幫補下都好丫

hohoho888 發表於 17-9-11 10:53
我都明白無制度是絕對公平同公道
見到呢幾年都多左學校想轉私校, 其中一個原因就是想收生自主,
而又有家長 ...
有幾多間學券幼稚園, 真係完全"免費"呢?

其實大家係咪想, EDB取消晒所官津小學, 只係俾所有家長每個小朋友每年一筆過既資助, 由家長自己去考心儀小學 (資助額以外既額外學費, 同幼稚園一樣, 由家長自己攪掂).

如果考唔到, EDB先幫你同"所有小學收晒學生後仲有位剩"既小學協調, 俾個位你呢?

‹ 上一主題|下一主題