用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港自行派位制度非常unfair !
樓主: teddy210ay
go

香港自行派位制度非常unfair !  

hk 勝在還有言論自由,無話唔可以討論,同時都要respect 別人的論點。這話題一年討論幾次,爬下文會發現更多in depth discussion,家長frustrated vent 下 no prob,真有正義感的就好似一網友告上平機會,c 法復刻,在這只是空談

4eyesDad 發表於 17-9-9 21:43
不能以偏概全,不如嘗試這樣去思考:如果香港小一入學制度"咁好"(例如比美國或英國或澳洲或加拿大的好 ...
講開又講,佐敦某女校來說,以下邊樣最殺食呢:
冇按揭豪宅地契
iq 130+
特異功能
正苦高層 或上市公司ceo biz card
e生父母
cckg rpt card

simonwan 發表於 17-9-10 09:19
2000年 升中男女隊分開派位制度比平機會告,仲打贏埋。

告制度有嘜出奇?

題外話,這個改變的效果是令B1中學收生女多男少,從而令大學收生男女失衡。

回覆樓主:

有d父母每人信ㄧ個教,
又有d人ㄧ人信兩個教。
乜人都有。

simonwan 發表於 17-9-10 09:37
宗教分、校友分、地區派位全部都有值得討論之處。
唔講公唔公平,衹講政策效果。

我贊成你説的有理據,我也每點説説。

宗教分及舊生分,是鼓勵教友及舊生貢獻學校,而有很多的名校亦是因為教友及舊生的支持而得以維持質素。如果要改,你有甚麼建議?

至於分區大抽獎,譬如 LS 在九龍塘區,抽得入的窮極有限,這個我贊成。分區大抽獎的原意是屋企附近就讀,其中一個可行建議是全港抽出十間八間的名官津在第二階段不分全港或區域而全港大抽獎。但延伸的問題是學校如 LS 會學生遍佈全港,校車安排會係一大難題。

我的主要觀點是香港的升小制度有其原因,不算太唔公平。當然可以討論如何改善,但也不用拿美國等不是更好的制度來跟。

blueaqua    發表於 17-9-11 11:28

回覆樓主:

根本沒有一個制度係会公平、公正的!
有人嘅地方就有人事同關係!吾好咁天真!
識人好過識字!

simonwan 發表於 17-9-10 09:37
宗教分、校友分、地區派位全部都有值得討論之處。
唔講公唔公平,衹講政策效果。

其實香港校網分區都好吊詭,好似成日俾人形容為富貴校網,當中11網包括中半山、山頂,亦包括觀龍樓、西營盤,12網包括跑馬地、勵德村、駱克道,41網包括九龍塘亦包括賈炳達道、美東村,每個區都會有唔同社會階層人仕可以參加統一派位。雖然有錢人可以為咗怞學校去租或買區內物業,但唔一定抽中。而且真正有錢人選擇會好多,津校未必係佢地杯茶。我做過41網男校PTA,所以比較清楚校內學生背景,學生真係來自五湖四海,學校當然會有有錢人,但大部份都係嚟自普通過普通家庭背景嘅人。阿仔有老友同學住美東村、深水埗保安道、衙前圍道…… 所以唔係一定住豪宅嘅人先至可以讀呢啲學校。

Binlojai    發表於 17-9-11 12:01
blueaqua    發表於 17-9-11 11:29

RunningPig 發表於 17-9-10 11:17
題外話,這個改變的效果是令B1中學收生女多男少,從而令大學收生男女失衡。
...

呢個咪仲唔公平!一向女生係比男生早熟有優勢⋯⋯

Binlojai    發表於 17-9-11 12:01

Felix223 發表於 17-9-10 12:25
呢個咪仲唔公平!一向女生係比男生早熟有優勢⋯⋯

而且女生比男生語文能力比較强,以前AL年代申請大學可以skip中文,宜家就走唔甩,所以以現時制度,女生升本地大學係有優勢。

Soundervolt 發表於 17-9-10 12:34
而且女生比男生語文能力比較强,以前AL年代申請大學可以skip中文,宜家就走唔甩,所以以現時制度,女生升 ...

真係阿茂整餅!

回覆樓主

不fair都要接受
邊個叫自己冇宗教冇舊生分
我間小學仲已經摺左

Soundervolt 發表於 17-9-10 12:34
而且女生比男生語文能力比較强,以前AL年代申請大學可以skip中文,宜家就走唔甩,所以以現時制度,女生升 ...
中學時有天英文老師問我們弟時出來做時會用什麼skill 多,她指出就算technical 工種,都會寫report等等,幾十年後,之前所學的technical skill 全部冇用,language 和溝通才是重點,時實上有朋友指出佢不會請不懂中文的人,當然入U語文requirement可微調下,但不能忽略。在美國,U仲看leadership, cummunity service etc.,咪仲難玩

MrBeast 發表於 17-9-10 13:19
中學時有天英文老師問我們弟時出來做時會用什麼skill 多,她指出就算technical 工種,都會寫report等等,幾 ...

宜家中國市場對世界經濟十分重要,當然中文比以前歐美市場主導時代重要。不過我都認為男女喺能力上有分別,大學收生應該要考慮性別間既差異,做到兩方面都可以做到平衡。

Soundervolt 發表於 17-9-10 13:34
宜家中國市場對世界經濟十分重要,當然中文比以前歐美市場主導時代重要。不過我都認為男女喺能力上有分別 ...
我覺得咁反而會引起更多爭議,倒不如eg engine 科目,可以lower 中文的入閘要求(4 everyone),更為實際

Soundervolt 發表於 17-9-10 12:23

其實香港校網分區都好吊詭,好似成日俾人形容為富貴校 ...

好奇一問,以你觀察及估計,一班有多少攞綜援或書薄半或全津貼?

RunningPig 發表於 17-9-10 13:54
好奇一問,以你觀察及估計,一班有多少攞綜援或書薄半或全津貼?

阿仔讀嗰間係界限街男津校,唔使交學費(衹有每年堂費),究竟有幾多人攞綜緩就真係無從稽考,如果攞綜緩更加唔需要書簿減免(因綜緩會包埋)。不過好肯定大部份同學都係來自普羅大眾既家庭,並冇被有錢香港人或大陸人佔據嘅情況。

講左咁多頁,有無好建議

Soundervolt 發表於 17-9-10 14:15

阿仔讀嗰間係界限街男津校,唔使交學費(衹有每年堂費) ...

我咁問的原因: 如果大家關注的是向上流動的問題,全港名津的拿綜援*或*書簿津貼的入讀率是一個客觀的指標。

RunningPig 發表於 17-9-10 11:36

我贊成你説的有理據,我也每點説説。

除消世襲制的舊生分(10分)是一個開始!然後減低或取消宗教分,增加大抽獎的比例。減少或取消"直資"的支援(除非明確公開"支援低收入家庭"的實際情況),増加津貼學校的支援。提供一個更公平的學習環境。

參考國外入學制度的目的之一,是令井底下的人,考慮其他地方而已。以我所知,香港小一入學制度,例如舊生分,是明顯違反"平等"原則,香港執法者,有視覺障礙?

4eyesDad 發表於 17-9-10 17:58
除消世襲制的舊生分(10分)是一個開始!然後減低或取消宗教分,增加大抽獎的比例。減少或取消"直資"的支援 ...

如果咁講取消宗教分,要不要有宗教辦學團體的學校取消埋宗教/聖經科?