用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港自行派位制度非常unfair !
樓主: teddy210ay
go

香港自行派位制度非常unfair !   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實父母制度真係不合logic, 不理幾多分,簡單邊個答到我,仔仔讀書跟父母學校有甚麼關連?小學校長,老師,甚至校董也己經不同,很多學校band 1 變band 3, band 3 變band 1, 同兄弟绝對同意,同宗教理解,但父母小學relationship 太remote 啦。

4eyesDad 發表於 17-9-8 12:15
同意你的意見,絕對unfair。

又係你呀!

當年你的女兒享有太太的畢業生分而申請B1小學自行成功喎⋯即係話:自己亨有10分冇問題,其他人就⋯

piyohk 發表於 17-9-9 10:14

又係你呀!

香港地大把呢啲自私友

Soundervolt 發表於 17-9-9 09:45

有錢嗰尐大陸人早就落咗嚟變成“新港人“。雙非衹係一班 ...

其實我重點唔係LS/SM, 我重點係双非學童,  只不過呢2間係有宗教名小我攞嚟諷刺吓。
双非兒佔任何地區一個學位都係絶對唔公平。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Forgetmenot999 發表於 17-9-9 10:28
香港地大把呢啲自私友

四眼爸爸覺得不公平,是因為細仔未能享有任何extra 分

gracelam 發表於 17-9-9 10:29
其實我重點唔係LS/SM, 我重點係双非學童,  只不過呢2間係有宗教名小我攞嚟諷刺吓。
双非兒佔任何地區一個 ...

您個觀點我十分認同,雙非要抽到LS/SM呢尐學校衹可以喺甲部發生,難度衹係比中六合彩好少少。其實唔少雙非人仕本身都開始自食其果,因為北區學額有限,宜家唔少雙非被派去屯門、青衣、天水圍甚至東涌等地區,唔少雙非唯有放棄嚟香港讀書,如意算盤打唔響,唔知係唔係被政府整蠱,定係自己攞嚟衰。

piyohk 發表於 17-9-9 10:32
四眼爸爸覺得不公平,是因為細仔未能享有任何extra 分

香港小一入學制度唔公平,除了香港人對事情理解唔靠成熟,亦有香港人經常東拉西扯,用不能接受的方法去討論。

如果香港這個入學制度在任何成熟的歐美地方企圖實行或者討論,這個小一入學制度,很大機會會被裁定為"非法的"。

回覆樓主:

每隔一段時間又有呢類派位不公平嘅帖,究竟反對現有制度嘅人有冇一尐實際可行又相對地“公平”嘅制度建議呢?

利申:當年得15分又唔係住名校區人仕

4eyesDad 發表於 17-9-9 10:45
香港小一入學制度唔公平,除了香港人對事情理解唔靠成熟,亦有香港人經常東拉西扯,用不能接受的方法去討 ...
外國? 應該係以地區分喇, 地方咁大仲誇區?

回覆樓主

香港根本就不是歐美國家,我們現在是中國的一部份,只是我們那代是接受英國植民教育。

理知的家長,才不會輸打贏要。古今中外的制度,從來都沒有一套是完美,永遠有改善的空間,但也要時宜制易。

回覆樓主:

樓主覺得現在的制度不公平,你覺得點先公平?

回覆樓主

「非法」⋯ 為什麼不申請司法覆核? 要知行合一啊!

回覆樓主:

點解乜都關外國事?美國可以擁有槍械合法,香港可否跟隨?外國唔少地方衹有就近上學,一個鎮得兩三間學校,跟本冇得揀。所有人冇得揀,隨機抽䊹大家會唔會接受?

teddy210ay 發表於 17-9-8 10:29
純粹個人意見……我認為香港教育出現自行派位制服其實好不公平!有關係人士,宗教信仰仔女一定可入其心儀小 ...

如果你認識國內環境,就知道佢哋講緊既“關係”,跟計分制度差天共地。

教育其中一部份係價值觀傳承,父母認同信仰教育,俾佢哋認為最好既價值觀佢哋細路好正常。

teddy210ay 發表於 17-9-8 10:29
純粹個人意見……我認為香港教育出現自行派位制服其實好不公平!有關係人士,宗教信仰仔女一定可入其心儀小 ...

如果你認識國內環境,就知道佢哋講緊既“關係”,跟計分制度差天共地。

教育其中一部份係價值觀傳承,父母認同信仰教育,俾佢哋認為最好既價值觀佢哋細路好正常。

4eyesDad 發表於 17-9-9 10:45
香港小一入學制度唔公平,除了香港人對事情理解唔靠成熟,亦有香港人經常東拉西扯,用不能接受的方法去討 ...

你對歐美的制度有咩認識? 我以前住美國,美國的公立小學剩收附近幾條街住的學生,結果好學校附近的屋超貴,窮的學生完全冇機會入呢D學校。如果從窮人向上流的機會來說,香港升小的機制比美國好好多。

MMVV 發表於 17-9-9 09:55
其實父母制度真係不合logic, 不理幾多分,簡單邊個答到我,仔仔讀書跟父母學校有甚麼關連?小學校長,老師 ...

好多好的小學得其舊生不少的幫助及支持,所以父母分有其合理的原因。

回覆樓主

不公平。但我相信自強不息。無分入唔到心儀,努力教好子女插班又好,升中靠自行面試入band one 中學又好,放長雙眼看靠關係(宗教、舊生)入好學校但又懶的家長,升中如何仲有著數

RunningPig 發表於 17-9-9 15:32
你對歐美的制度有咩認識? 我以前住美國,美國的公立小學剩收附近幾條街住的學生,結果好學校附近的屋超貴 ...

無錯!美國正正係咁。任何一個制度都無絕對公平,香港已算較好了。

回覆樓主:

個人意見,世上冇一個制度係完全公平,入教也不是容易,唔係去一兩次教會就搞掂。人地都有付出先拎到宗教分,都唔可以話唔公平嘅。
‹ 上一主題|下一主題