用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港自行派位制度非常unfair !
樓主: teddy210ay
go

香港自行派位制度非常unfair !   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-9-8 13:51
嗱,唔好咁講,人地有學費減免架! 如果你真係好窮,應該可以全免,只怕你唔夠窮。 ...
6XXK每年收入起跳...仲要唔計房屋支出...只怕你唔夠胆申請減免啫...

mcl203 發表於 17-9-8 14:00
6XXK每年收入起跳...仲要唔計房屋支出...只怕你唔夠胆申請減免啫...
4人家庭要全免,全年可動用收入不多於 315k, 既係每月扣除房屋支出,全家每月只有2萬6千左右可用。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-8 14:07
4人家庭要全免,全年可動用收入不多於 315k, 既係每月扣除房屋支出,全家每月只有2萬6千左右可用。 ...

起跳,我指最高收入仍然可以取得最小金額既減免呀~

teddy210ay 發表於 17-9-8 10:29
純粹個人意見……我認為香港教育出現自行派位制服其實好不公平!有關係人士,宗教信仰仔女一定可入其心儀小 ...

我覺得是公平的,這樣才能平衡各方面利益

hkpapa852 發表於 17-9-8 13:51
嗱,唔好咁講,人地有學費減免架! 如果你真係好窮,應該可以全免,只怕你唔夠窮。 ...
說出重點, 就係"唔夠窮",

個個制度都會有人不滿,何況又唔係第1年,如果唔滿意不如學范太

結論是如果你的仔女有運行,什麼問題都沒有

teddy210ay 發表於 17-9-8 10:29
純粹個人意見……我認為香港教育出現自行派位制服其實好不公平!有關係人士,宗教信仰仔女一定可入其心儀小 ...

Sorry,不敢苟同。有共同宗教信仰並非「入硬」,亦有大量教友子女被拒諸門外,反而借地址抽,機會大得多。(所以借地址嘅家長,梗有一個响左近,不過唔會高調話你知啫)

Felix223    發表於 17-9-8 15:59

kd107pc11 發表於 17-9-8 15:26
結論是如果你的仔女有運行,什麼問題都沒有

中咗獎更加唔得閒喺度呻

Forgetmenot999 發表於 17-9-8 16:13
中咗獎更加唔得閒喺度呻
通常會呻既, 都係無法係現有制度中得益, 但又想攞著數既人為主.

話說我老公婆既小學都已消失, 當年小朋友都係得15分, 又係要等到6月公佈大抽獎結果先有學位, 即使制度對我係不利/不公平, 但我從來無怨過制度不公平.

你有N個方法去攞多D分提升機會, 你要個道德高人唔去做(攞多D分), 咁唔該繼續有道德D, 唔好攞唔到著數就不斷投訴.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢D帖, 年年都見. 最後都係變咗 "既得利益者" 同 "非既得利益者" 嘅角力場

回覆樓主:

請問如果樓主自己係出自名校,仲會唔會出呢個post?

申利:我母校都係啲村校

大頭旻 發表於 17-9-8 21:56
請問如果樓主自己係出自名校,仲會唔會出呢個post?

申利:我母校都係啲村校

excuse me, 我是讀名校的!我嘅年代,學生與學生之間已會比較!阿媽迫學好多嘢!阿媽同其他家長去shopping, high tea 等放學!我细佬也是讀名校!我嘅年代,住九龍塘!入名校話咁易!而家,你住九龍塘是否可容易入老牌名校呢?讀名校也不等於你前途一片光明,出嚟工作會睇你大學讀邊科,人格attitude, 熱诚, point of view ...我绝對不覺得讀名校小學對將來揾工有幫助!我的post 只是specify 自行派位制度對於x無support 嘅小朋友好唔公平!自己本區唔夠學位比晒自行攪到又要跨區!我母校係九龍塘但我唔會比自己仔女跨區囉,就係咁簡單!

teddy210ay 發表於 17-9-8 22:22
excuse me, 我是讀名校的!我嘅年代,學生與學生之間已會比較!阿媽迫學好多嘢!阿媽同其他家長去shopping ...

我都係名校畢業,但當年是被大人捉去學校,自己懵盛盛考入去的。當年5歲幾人仔一個人走入個hall,淨得一張檯幾位唔笑的女人in,都唔知乜野係interview,人地問,我咪答囉,但心裡其實好驚。我覺得依家個官津校制度ok啊,唔洗考,睇下運仔,大人唔講,細路其實唔會知,無咁得人驚。其實就算舊生加埋宗教分,都大把人入唔到母校,都係要靠抽或考直私。都係平常心啦,香港唔會無書讀,緣份遊戲。好多時機關算盡入名校,出到來做野同其他人分別不大呢~

teddy210ay 發表於 17-9-8 22:22
excuse me, 我是讀名校的!我嘅年代,學生與學生之間已會比較!阿媽迫學好多嘢!阿媽同其他家長去shopping ...

最簡單既解決方法就係搬

回覆樓主:

雙非兒童, 父母冇响香港交過税, 一個唔該就抽中LS/ST. MARY, 呢D先最唔公平。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

只想講一句,有宗教分同舊校友都唔係一定收。

gracelam 發表於 17-9-9 08:56
雙非兒童, 父母冇响香港交過税, 一個唔該就抽中LS/ST. MARY, 呢D先最唔公平。
...

如果雙非人仕抽到LS或SM呢尐離邊境咁遠嘅學校,例如LS七點九打鐘上堂,真係唔知好唔好恭喜佢,定係覺得政府有心整蠱佢呢?

Soundervolt 發表於 17-9-9 09:24

如果雙非人仕抽到LS或SM呢尐離邊境咁遠嘅學校,例如LS七 ...

佢地有錢, 可租可買。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-9-9 09:34
佢地有錢, 可租可買。

有錢嗰尐大陸人早就落咗嚟變成“新港人“。雙非衹係一班剛夠錢落嚟生仔嘅一群,衹係諗住揀北區學校返學。而且老實講,讀得LS/SM呢類學校需要一家人嘅team work配合,唔係小朋友返學放學就搞得掂。雙非人仕圈中最受歡迎始終係上水鳳溪而並非LS/SM呢尐學校。
‹ 上一主題|下一主題