用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港自行派位制度非常unfair !
樓主: teddy210ay
go

香港自行派位制度非常unfair !  

teddy210ay 發表於 17-9-8 11:55
我覺得政府统一派位制是合理公平的!但只是學位已有差不多一半去了自行!
...

個人認為,抽獎已經係並非公平,若是對自己有好處就應保留,似乎係輸打贏要~

hkpapa852 發表於 17-9-8 11:57
遊戲規則一早講明, 大家可按自己立場決定是否去"爭取"額外分數.

你唔爭取, 其實可以唔玩, 但唔好一面玩遊 ...

E, 我仲驚我用錯輸打贏要呢4個字添~

如果所有小學都 33% band1, 冇聯繫, 冇龍校, 咁結果會點? 可能大家就咁咁在意派邊間.

teddy210ay 發表於 17-9-8 11:50
咁政府醫院是否次緊急但同醫護人員有關係的病人也比佢睇先呢?不可撈埋一碟來講!
...
可能你唔同意呢個例子, 但你果個例子,
正面唔敢講, 但事實就...
佢地有好多方法可以令D野合理的

teddy210ay 發表於 17-9-8 11:50
咁政府醫院是否次緊急但同醫護人員有關係的病人也比佢睇先呢?不可撈埋一碟來講!
...

"政府醫護人員有關係的病人也比佢睇先呢..."實際上真係有咁既情況,只係唔會大鑼大鼓

朝中有人好辦事 <-- 呢樣野係香港算係比較無咁嚴重
但講真是真係依然存在的..

出生係邊年其實都可以話唔公平。2003/04年出生年自行15也入到的學校,現在20分也要抽了。。

回覆 mcl203 的帖子

同感...

回覆 mcl203 的帖子

以前我都好希望可以去12區抽獎

teddy210ay 發表於 17-9-8 10:29
純粹個人意見……我認為香港教育出現自行派位制服其實好不公平!有關係人士,宗教信仰仔女一定可入其心儀小 ...

同意你的意見,絕對unfair。

回覆樓主:

作為過來人,我都覺唔fair但鬼叫我冇錢只可讀官津,玩得呢個遊戲就要預最差結果,玩叩門唔一定叫怪獸,怪唔怪獸視乎家長行為既

幾乎每年到派發自行申請表便會出現這爭論。
我也覺得有不公平的地方,但各人有自己利益關連,與其花時間發洩和爭論,不如在局限下做好自己,努力爭取。官津小學派位沒優勢,亦沒有花功夫令自己有多一點優勢,便努力走直私那條線吧。

純粹個人意見……我認為香港教育出現自行派位制服其實好不公平!有關係人士,宗教信仰仔女一定可入其心儀小 ...

直資學校亦都有收取政府資源,某神級直資基督教學校, 直頭擺明車馬話佢收返 70%「有關係人士」,又唔見你話佢唔公平?

Binlojai    發表於 17-9-8 18:20

機會是留比有準備的人,無論有米定貧窮
just curious,咁你覺得直g公平or not?

MrBeast 發表於 17-9-8 13:00
機會是留比有準備的人,無論有米定貧窮
just curious,咁你覺得直g公平or not?
...

不公平!收70%「有關係人士」,比政府學校的50%。更誇張

MrsSunshine 發表於 17-9-8 13:05
不公平!收70%「有關係人士」,比政府學校的50%。更誇張

仲要係個30%唔可以貧窮tim wor
c 校仲慘,han han 地6-7k 一個月,邊度付擔得起

MrBeast 發表於 17-9-8 13:09
c 校仲慘,han han 地6-7k 一個月,邊度付擔得起
...

好鍾意你第一段

MrsSunshine 發表於 17-9-8 13:22
私校唔同,冇攞政府資源,考不入只可以怪自己技不如人。
但直資,跟政府津貼學校差不多,是有政府津貼的, ...
拿拿拿,你地又冇做功課la,你估C校塊地係幾$租

MrBeast 發表於 17-9-8 13:48
拿拿拿,你地又冇做功課la,你估C校塊地係幾$租

明白曬

MrBeast 發表於 17-9-8 13:09
...
嗱,唔好咁講,人地有學費減免架! 如果你真係好窮,應該可以全免,只怕你唔夠窮。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。