用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港自行派位制度非常unfair !
樓主: teddy210ay
go

香港自行派位制度非常unfair !   [複製鏈接]

不如叫EDB好似D大商場管理公司咁, 要求全港官津學校, 每隔幾年要搬學校去其它區, 可為其它區家長提供機會, 又可促進地產同基建發展

話時話, 有間(兩間合併做一間)寶校就係咁搬咗去隔離網用個靚靚新校舍, 就嚟咗個華麗轉身, 依家話乙2都入唔到添!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-9-11 15:06
其實好似又唔係咁, 我搵番一份"歷史文獻":

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-seco ...

岩呀,「大型」嘛。年檢年修一百幾十萬,以我所知唔係大型.....無verify過實際幾大叫大型,但我知好多數係要自己俾

hkpapa852 發表於 17-9-11 15:10
最可笑/可怕既係, 連人地外國制度係點都唔知, 就盲目話人地制度更好

某些外國,咪一樣嘈到拆天,D樓俾新移民炒貴晒,樓貴時租亦貴,仲可以一屋拾幾伙,伙伙唔同姓,咪又係D偏遠學校即報即有,仲算唔算公平~

mcl203 發表於 17-9-11 16:30
某些外國,咪一樣嘈到拆天,D樓俾新移民炒貴晒,樓貴時租亦貴,仲可以一屋拾幾伙,伙伙唔同姓,咪又係D偏 ...
學美國其實幾好嫁, 因為市政府唔會俾你揀有咩學校可以入, 佢只會話你知入到邊間, 你一係要一係唔要.

甚麼計分, 諗吓點抽? 去平行時空個美國問吓有冇吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-11 16:12
不如叫EDB好似D大商場管理公司咁, 要求全港官津學校, 每隔幾年要搬學校去其它區, 可為其它區家長提供機會,  ...
間寶校我估係34網

hkpapa852 發表於 17-9-11 14:46
直資學校原意, 係要政府資助愛國學校, 之後點解變到咁呢..... 要問吓我地任期最短既前財爺了!
...

咪就係偷步買車嗰位亞松伯,佢最推崇直資,身體力行唔係個個官員做得到,可能任期短得制,無乜機會比佢再深入深討直資將會遇到嘅問題咁就躹咗躬走人啦!

hohoho888 發表於 17-9-11 09:46
曾經有人說香港可考慮小學行學券, 其實如果係又真係唔錯既
而家私校一個月, 一般當5000啦
如果有兩個小孩 ...

我相信"小學學卷制度"對香港的大多數人冇乜幫助,最重要的原因是香港的貧窮與富裕家庭的收入差距太大,以"堅尼係數"(Gini Coefficient ratio) 來計算,香港目前是世界上160多個地區中最壞的十名以內。

住在遠離市區的家庭,平均收入通常是中位數以下,他們收到"學卷",會提供什麼機會?

目前,取消世襲制舊生的10分,是最直接及最快及有效的方法去減少現時的"不公"。

Charlotte_mom 發表於 17-9-11 16:13
岩呀,「大型」嘛。年檢年修一百幾十萬,以我所知唔係大型.....無verify過實際幾大叫大型,但我知好多數係 ...

好似我記得前排有間火柴盒小學,無錢做維修

hkpapa852 發表於 17-9-11 13:41
全港統一升小考試?

升一中想做呢樣嘢都俾人投訴到爆, 升小一講呢D?
但若果將不同能力的學生lo 暈,又幾有趣

hkpapa852 發表於 17-9-11 16:12
不如叫EDB好似D大商場管理公司咁, 要求全港官津學校, 每隔幾年要搬學校去其它區, 可為其它區家長提供機會,  ...
乜咁似領滙嘅

Felix223 發表於 17-9-10 18:24
如果咁講取消宗教分,要不要有宗教辦學團體的學校取消埋宗教/聖經科?
...

香港教育最不公平的是小一入學制度,如果取消舊生的10分後,另外要改革的是將教育重點放在"學習"而不是"一年多次的考試、考試、再考試"。課程內容及輕量,重要性比較低。

Forgetmenot999 發表於 17-9-11 16:58
咪就係偷步買車嗰位亞松伯,佢最推崇直資,身體力行唔係個個官員做得到,可能任期短得制,無乜機會比佢再 ...
佢個仔最後都由直資轉咗去際學校啦!

4eyesDad 發表於 17-9-11 17:00
我相信"小學學卷制度"對香港的大多數人冇乜幫助,最重要的原因是香港的貧窮與富裕家庭的收入差距太大, ...
辦學團體覺得有需要保留的話, 其實又點到你話唔公平呢?

到底係邊個要負責收學生同教導學生?

因你個人意願要求辦學團體放棄學校希望舊生對學校"文化傳承"既要求, 又公平咩?

大多數人永遠都係, 自我需求, 大於一切, 不符我要求, 就係唔公平囉!

4eyesDad 發表於 17-9-11 17:05
香港教育最不公平的是小一入學制度,如果取消舊生的10分後,另外要改革的是將教育重點放在"學習"而不是 ...
學校要有幾多次考試, 關小一入學咩事呢?

有官津校一年4考, 亦有一年2考, 甚至有個別官津學校, 到小二, 甚至小四先有考試, 完全係辦學團體既要求.

唔好亂咁扯東扯西了!

4eyesDad 發表於 17-9-11 17:05
香港教育最不公平的是小一入學制度,如果取消舊生的10分後,另外要改革的是將教育重點放在"學習"而不是 ...
其實我好有興趣想知, 點解取消咗小一自行分配既舊生分, 就可以令到小學學習變得輕鬆, 唔駛咁多考試.

願聞其詳, 請賜教!

醒目開學勳章 王國長老

我相信"小學學卷制度"對香港的大多數人冇乜幫助,最重要的原因是香港的貧窮與富裕家庭的收入差距太大, ...

如果,好似幼稚園咁:
1.學校選擇join唔join學券 (或者而家叫優質計劃啦)
2.Join左都可以收學費
3.唔join嘅就=私校,再無津校存在
4.唔再有小一派位,改為全部自己搵學校

咁:
1. 贏在起跑線效應只會更犀利。唔谷點考!抽都無得抽啦。結果只係有資源嘅贏晒。學樓上話齋補習社就賺到笑
2. 學費點監管?又發生臨開學加學費咁點算
3. 有學校突然決定唔join,(好似真光蘇浙咁),家長好無保障wor
4.有學券都可以收學費,同而家直資有咩分別?如果讀直資叫無錢,用學券一樣要睇住個budget做人啫

Charlotte_mom 發表於 17-9-11 10:44
「減少或取消"直資"的支援(除非明確公開"支援低收入家庭"的實際情況)」
唔明白
...

直資小學向學生收學費,除此之外,據說政府每年都會向"直資小學"派發金錢資助,以小學生人頭計的,大約是數千元一名學生,但是好似有條件的,其中一條是接受金錢的"直資小學",每年需要資助該校冇能力交學費的學生。

你可以想像到,愈出名的直資小學,愈多"高收入"家庭申請,仍成這類直資小學(例如黃竹坑某男女小學),原則上可以在某時間完全沒有學生需要學費資助的,他們沒有像外國的學校,大大小小的數據,全部公開。

我記得審計署曾經作出查詢及批評,但是,沒有跟進。這些直資小學,實際不需要資助,慨然他們不公布詳情,政府手上的公眾資源,可以分配到其他有更大需要的小學,減少教育制度的不公平。

香港貧富差距縣殊, 不過好在仲有12年免費教育, 讓大部份香港小朋友可以免費讀書囉!

而且, 讀咩學校, 至少係自行同統一派位階段仲有得揀喎? 不如你問吓你D美國朋友 (如果有), 佢地小朋友如果想讀公立學校, 有冇得揀吖!

我又真係好唔明, 舊生個10分, 個貧富縣殊有D咩關係/問題呢?

4eyesDad 發表於 17-9-11 17:23
直資小學向學生收學費,除此之外,據說政府每年都會向"直資小學"派發金錢資助,以小學生人頭計的,大約 ...
咁多好似..... 明顯地你對香港教既育制度都唔瞭解囉

香港有邊幾類學校你又知唔知?

Charlotte_mom 發表於 17-9-11 17:18
如果,好似幼稚園咁:
1.學校選擇join唔join學券 (或者而家叫優質計劃啦)
2.Join左都可以收學費
讀直資同學券至少有一樣大分別:

只要你夠窮, 讀直資學校一定可以學費全免, 但用學券呢? 你幾窮都要俾費. (福署好似無話可以幫你俾學券以外要交既學費)
‹ 上一主題|下一主題