用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗定九龍城區好?
go

深水埗定九龍城區好?

c_fun_all_c 發表於 17-9-8 09:26
住深水埗,返緊九龍城區小學,我同老公各選一區,問囡想係邊區讀中學,佢又話無所謂,佢band 2,揀邊區好呢 ...
B2女仔留係九龍城選擇多好多..... 好派仲可以抽入B1中學添
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

女仔應該深水埗好D

c_fun_all_c 發表於 17-9-8 09:26
住深水埗,返緊九龍城區小學,我同老公各選一區,問囡想係邊區讀中學,佢又話無所謂,佢band 2,揀邊區好呢 ...

建意留番响"九龍城區"呢!加上你的是女孩子呢!

向上看有機會搏(B1c)英中;穩陣DD可選(B2a)中中;想兩者之間亦可選擇(B1c-B2a)中學呢!

不過,若然發覺有更"適合"孩子嘅中學响"深水埗區",那就要更加認真地""考慮""清楚的呢!

0030 發表於 17-9-8 11:14
女仔應該深水埗好D

不過樓主話女兒屬Band2生呢!

YmOra 發表於 17-9-8 11:21
不過樓主話女兒屬Band2生呢!

Band 2, 九龍城網,有真光及培道,而深水埗就只有德雅

YmOra    發表於 17-9-8 16:46

回覆樓主:

band 2女仔一定係九龍城區。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

gracelam 發表於 17-9-8 17:59

不好意思,我和樓主的case 有些相似.  
小女大概屬band1尾 band2頭的成績,所以都想大家過來人比D意見.

1)想請教如果係女仔,九龍城會好D?

2A) 如深水埗區:銘賢 vs 黃棣珊 vs 瑪利諾神父 vs 德雅
2B) 如九龍城區:丘佐榮 vs 聖嘉 vs 培道 (中中)vs 九龍塘學校 (中中)

*這8間學校你們可有評語.

3)另外有關大學收生率,可以在那裏找得到 ?

謝謝大家 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 gracelam 的帖子

gracelam 發表於 17-9-8 17:59
想知點解!

TONGKITYI 發表於 17-9-11 00:38
小女大概屬band1尾 band2頭的成績,所以都想大家過來人比D意見.
如果你係小6既女女, 九龍城區實在無需要太早諗九龍塘學校。聖家有直屬小學, 放出嚟既位相對較少, 你要衡量下風險。仲有一間九真可以考慮。如果考完呈二、呈三係B1, 仲可以諗下銀禧添。

如果你小朋友係小5對落, 就要小心D, 因為學童開始回升了。最後如果邊緣人邊咗去B2, 咁聖家同丘佐榮都會有風險。

little_yolky 發表於 17-9-11 14:58
如果你係小6既女女, 九龍城區實在無需要太早諗九龍塘學校。聖家有直屬小學, 放出嚟既位相對較少, 你要衡量 ...

今年小5,所以非常閉翳 !

TONGKITYI 發表於 17-9-11 17:15
今年小5,所以非常閉翳 !
唓, 小5啫, 仲乜咁快閉翳, 呈一都未考。

TONGKITYI 發表於 17-9-11 00:38

剛看見原來你囡囡才小五,若然你截至現在你對女兒的評估為(B1c-B2a)的說話,我先建議你親還有時間鼓勵囡囡努力多少少讓自己能夠"坐穩B1c"位置,到時你會發現好揀好多呢!努力呀!