用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IELTS 成績
go

IELTS 成績

想問下各位有經驗的家長,如大學要求IELTS 成績 minimum 6.5,呢個係當overall result,定要每一部份都要有6.5呢? Thanks

J'smama 發表於 17-9-8 08:20
想問下各位有經驗的家長,如大學要求IELTS 成績 minimum 6.5,呢個係當overall result,定要每一部份都要有 ...

一般大學正常要6.5 (除醫療及法律課程), 最普遍要求係總分6.5, 每個band 不少於6, 如果另有求大學會寫出來。

ricetaster 發表於 17-9-8 08:27
一般大學正常要6.5 (除醫療及法律課程), 最普遍要求係總分6.5, 每個band 不少於6, 如果另有求大學會寫出來 ...

我囡現讀中五,overall 有7,其中written 攞6,諗緊需唔需要重考?考試費都頗貴

呀仔試過要overall 6.5, 平均有6, 但成績是有三科7.5, writing 6。重考後,三科連writing 7.5, 另一科是6。大學話不可combine, 但最終UCAS 放榜後,大學接受,不用再考。

noel2010 發表於 17-9-8 09:29
呀仔試過要overall 6.5, 平均有6, 但成績是有三科7.5, writing 6。重考後,三科連writing 7.5, 另一科是6。 ...
補充,大學要求writing 要有6.5。

noel2010 發表於 17-9-8 09:30
補充,大學要求writing 要有6.5。

謝謝你!聽你咁講,都係考多次穩陣啲。而且有咗經驗,考試時個人都冇咁驚。

回覆樓主

School counselor 其實話唔使考,有問題學校會同 university 爭取 exemption.  

我唔想出 offer / 辦簽證時節外生枝,所以叫個女考多次,最後不但 writing 高分咗,overall 亦高咗,佢好開心之餘,仲話啲同學宜家都有啲驚,唔知考好唔考好。

J'smama 發表於 17-9-8 09:22
我囡現讀中五,overall 有7,其中written 攞6,諗緊需唔需要重考?考試費都頗貴
...

可以預要上網查吓心儀大學及科目嘅要求,如果Top 5大學,6.5就唔得,有可能總分7, 但sub-band 嘅Writing, Speaking 唔可以低於7.

Chole 發表於 17-9-8 10:40
School counselor 其實話唔使考,有問題學校會同 university 爭取 exemption.  

我唔想出 offer / 辦簽證 ...

請問學校会就個別同學向大學申請exemption? 以往有成功例子?

我是UCAS 未放榜前,拿著2張成績表去問Firm Choice 大學,獲批未達要求,因為總結兩張每科有7.5,學校話只呈交一張便可,不用補考。

如果Firm Choice 不接納,亦夠時間補考,而Insurance Choice 達標,所以博下問firm Choice 大學。

poonseelai 發表於 17-9-8 17:55
請問學校会就個別同學向大學申請exemption? 以往有成功例子?

學校counselor 實牙實齒咁講,但我曾在某UK u open day 問,又話一定要,仲提我大學十月至開學,要兩年validity from school term 唔好太早考。

我覺得好 confused , 二千蚊考咗佢唔使煩。

Chole 發表於 17-9-8 19:43
學校counselor 實牙實齒咁講,但我曾在某UK u open day 問,又話一定要,仲提我大學十月至開學,要兩年val ...

我未聽過可以由學校出面爭取exemption, 所以想問清楚,知有個案讀Eng as the first language, 港大一樣要求IELTS, 所以孩子學校councillor建議考,免last minute rush

Chole 發表於 17-9-8 19:43
學校counselor 實牙實齒咁講,但我曾在某UK u open day 問,又話一定要,仲提我大學十月至開學,要兩年val ...

所謂 exemption ,多數係個別個案求情所得結果,唔好以為次次都求到。
自己衡量啦。

回覆樓主

或者我用exemptions 呢個字唔啱,其實除咗考試之外,仲有好多可以證明英語能力嘅方法,例如之前兩年喺一間英語高中讀書,IB SL 有5分等等,所以counselor 話唔使考 IETLS.  

不過我唔理,亞女已經考完,安樂哂!

poonseelai 發表於 17-9-8 20:33
我未聽過可以由學校出面爭取exemption, 所以想問清楚,知有個案讀Eng as the first language, 港大一樣要 ...

係咪讀IB?  HKU IB Eng Lang A 4分 已ok.  

Chole 發表於 17-9-9 12:17
係咪讀IB?  HKU IB Eng Lang A 4分 已ok.

Yes, IB  Eng A but HKU still requires IELTS, don't know which subject