用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中大學生會會費...可以唔交嗎?
樓主: hinhin_ma
go

中大學生會會費...可以唔交嗎?   [複製鏈接]

回覆 brother4 的帖子

講錯講對又如何? 自己知得罪人多

Wrong or misleading info, may affect some parents made wrong decisions, some of those decision no U-turn and can be very costly.

You should take those info seriously.

Please!!!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-9-19 17:45

不好意思,有中文版,自己英文有限。。。

brother4 發表於 17-9-19 18:07

不好意思,有中文版,自己英文有限。。。

Wrong or misleading info, may affect some parents made wrong decisions, some of those decision no U-turn and can be very costly.錯誤或者誤導性的資料,可能影響一些家長作出錯誤的決定,部分決定是不可逆轉,或者要付出高昂代價。

You should take those info seriously.
你要慎重處理有關資訊!

Please!!!
唔該

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-9-19 17:45

先自己不會當自己的專家,只會愈辯愈明之心態。。。也明白發問想了解多一點,估不會自己的想法影响它們,除此處外,問朋友,問agent,寫信給專家,上網一看,去其它討論區一問。。。自己講出自己想法吧!。。(又得罪人啦)

brother4 發表於 17-9-19 18:29
先自己不會當自己的專家,只會愈辯愈明之心態。。。也明白發問想了解多一點,估不會自己的想法影响它們, ...

可惜,你大部分的內容不是發問,一直扮演專家,發放的資訊是錯多過正確!

你認為是發問,可能就是網友所描述唔知你講乜。

你不是得罪那些好心勸你收口的好心網友,你是得罪那些真的誤信你的網友,會死得寃枉及好慘。

我都好少講到咁白,你都是唔明,或者咋儍扮懵,我只可以說 - 你贏了!

ANChan59 發表於 17-9-19 18:39
可惜,你大部分的內容不是發問,一直扮演專家,發放的資訊是錯多過正確!

你認為是發問,可能就是網友所 ...

好明白,I like我喜歡坦白的人,麻煩有錯請更正
更正從來不會當自己是專家,可能大家誤解。。自己25歲才 會考,表達能力自認不達標,不可和你們比較的,只想表達吓個人意見。。。請再一次講錯請更正

brother4 發表於 17-9-19 18:42

好明白,I like我喜歡坦白的人,麻煩有錯請更正: ...

你試試先閱讀,爬吓文,唔好信哂EK的資訊,信多些官方資訊,儲多些正確資料,然後先學發問。

你好多時,一段之中夾雜不同的問題,資訊/錯誤訊息,分段或者分帖出,可能會清楚些。

ANChan59 發表於 17-9-19 18:39

你認為是發問,可能就是網友所 ...

在你面前扮專家,就象學生對着校長一樣,只喜多講吓自己的想法,校長不滿意,請多更正一下吧。。。

ANChan59 發表於 17-9-19 18:52
你試試先閱讀,爬吓文,唔好信哂EK的資訊,信多些官方資訊,儲多些正確資料,然後先學發問。

你好多時, ...

sorry,網上用工具是白痴,不懂分段,不懂格行,不懂。。。等,基本文章一段過,能力上沒有進步,真係大部份資料從網上得來的,和大家分享吧!明白之前講你相關的職業問題,得罪咗會計師及大家,只想分享吓,多多包涵

ANChan59 發表於 17-9-19 19:10

題外話,很奇怪被你們教導中,今個月工作上難題同時今日解决二個,不廢吹灰之力,是蝴蝶效應定你地是我貴人,剛剛最後問題也解决了 ,就好像要介紹產品給別ㄧ間公司,要對方簽約過程需時,現不用等對方願意合作,實在太順利,十年未上一潤,。。希望以後坦白大大力教導我!

nintendo 發表於 17-9-19 16:18
四哥,唔該你,諗下點知唔知自己講乜!
你提供的資料,40% 九唔搭八, 40% 錯,得 20 % 叫係真嘢。
你唔知 ...

題外話,今日多謝你,可能是我的貴人,以後繼續提點。。

回覆樓主:

有趣!
有趣!

mg:" />緮雜到一個文字表達唔到嘅程度。

ivory0915    發表於 17-9-20 12:20
Yanamami    發表於 17-9-20 07:49

Mattison 發表於 17-9-15 14:35
My personal experience is try to avoid all connections while they are over sixteen when they are in  ...
我同意……甚至-上中学我女已唔俾我係学校附近出沒,直至中五六先稍為放鬆~而家入大学,我更加好似同佢活係唔同空间禁~唔係唔关心佢,只係有感佢自觉大个女,乜都想自己搞掂唔想經我,就唯有由得佢~
睇左个帖禁耐,真心觉得幾有趣~我觉得18歲成人身份證都攞咯,应該“教”法同中小学唔-样啩~大学就係社会既buffer区,社会都有唔同声音,認同与否係-回事,佢地到十三四歲其实都开始有自己諗法,旁人甚至父母有时亦难左右。佢地唔想做既事逼唔到佢地做,佢地要做既事亦阻止唔到~係我个人既無奈体会。18歲了,个人都係会為自己行為同決定負責。而家社会上  沸沸騰騰,慚愧我係置身道外既人。我估大概大学既係社会缩影,自然正如楼上講,绝大部份学生都掛住拍拖揾零用讀書旅行……有d人勇d, 有d人激d, 有d人怕死d, 有d人冷漠抽離d......

ABC-DAD 發表於 17-9-20 02:06
mg:" />緮雜到一個文字表達唔 ...
你呀~行文如流水都用唔到文字表達,直情幽默到-个点啦~

回覆樓主:

題外話,托你們的福,再下一城,公司要工作今早0930前完成,如完成唔到計劃延遲半年還可能擱置,最慘浪費同事心血,今日公司交托己完成了,現可輕鬆上網。。。以後希望大家要坦白D大大力指導。。。

專心工作啦,拜託。

真心覺得funny.  但我都欣賞brother4 對咁多責罵嘅replies.
不過奇怪陳sir 呢期有啲燥同有啲灰..……

醒目開學勳章

nintendo 發表於 17-9-19 16:18
四哥,唔該你,諗下點知唔知自己講乜!
你提供的資料,40% 九唔搭八, 40% 錯,得 20 % 叫係真嘢。
你唔知 ...
樣樣都 (段) 估, 估又估錯, 完全靠害 mode.
‹ 上一主題|下一主題