用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中大學生會會費...可以唔交嗎?
樓主: hinhin_ma
go

中大學生會會費...可以唔交嗎?  

ChiChiPaPa 發表於 17-9-15 07:35
無。女兒不歡迎父母進入自己的地盤。

Morningside 就是开学时,有奖学金盼奖礼,有邀父母前去,招呼父母果餐已经好难食,阿仔話已经比平日好咗啲!真係好恶啃!

善衡响隔离,美心主理,他们时不时去隔离食。

和声我食过中餐,没有试过西餐及上海莱,好普通!甜品店阿仔带我们去试过,最正!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

Alange 發表於 17-9-15 08:25
作為中大校友為什麼沒有資格批評?我愛中大比那些口口聲聲話自己係中大學生的人更甚!
你知道“支那”是侮 ...
請問你知道周姓中大生話內地生之前,他們發生什麼事嗎?  

Alange 發表於 17-9-15 08:25
作為中大校友為什麼沒有資格批評?我愛中大比那些口口聲聲話自己係中大學生的人更甚!
你知道“支那”是侮 ...

hahahahaha, 正經八股的,我覺得有香港都仲有言論自由,每個人都有資格批評,你見到中文學生不當言論,有comment 係正常,我覺得大家都站在道德高地鬧鬧鬧,都要睇吓另一邊嘅言論,先可從多角度了解事件,同雙方嘅睇法。

既然你對歴史咁上心,你應該好清楚某一啲人點解咁對中共咁有介心。

難得689下台後大家想靜靜,忽然又為呢個係咪應該放到咁大嘅topic 鬥得沸沸揚揚,都唔知做乜,可唔可以集中返啲讓社會進步暇實務呢?!

老實講,本人甚少爆粗,但我相信去到要我爆嘅moment,我應該唔會諗自己係乜身份……

醒目開學勳章

Alange 發表於 17-9-15 08:31
二十年幾前己經諗過是否交會費,可惜苦無辦法。今時今日中大學生會淪為爛仔學會,我相信更多中大生唔想俾 ...
你話你係中大人,你究竟知唔知學生會會費是用來做什麼的?

ANChan59 發表於 17-9-14 10:30

我試過,在科學園或中大開完會,WA佢有冇時間吃午餐,有咪 ...
My personal experience is try to avoid all connections while they are over sixteen when they are in contact of their mates, including real or virtual social media and occasions. Even I did have chance to visit them in their campus for lunch, I tried somewhere far away from their usual meeting points with others, not because of my face and personality but their and our privacy. Unlike while they were in primary or junior secondary, I always invited their pals together when occasions emerged.
Either way sounds good, though.

Doray 發表於 17-9-15 09:05
hahahahaha, 正經八股的,我覺得有香港都仲有言論自由,每個人都有資格批評,你見到中文學生不當言論,有c ...
Well said.
But hardly to be realistic, as what invasion, culturally, spells.

Alange 發表於 17-9-15 23:42
其實世界咁大任你行,既然對中共有介心點解唔求他去?
香港是中國的一部份這不會改變,中共統治中國暫時亦 ...

係啦。點解民主牆無討論收復台灣或兩岸統一?應該同時討論,竟見才平衡。

回覆樓主:

中大有睛54002055,另中大輔導39437208/39433493。。有疑難,盡快聯絡

ANChan59 發表於 17-9-14 13:51
The best is Sin Hang - Maxim.
The worst is next door, Morningside.
我仔試咗一次星巴克朱古力奶,但卻覺得麻麻唔值$2x,打算買部迷你雪櫃可以放下果汁鮮奶之類,帶罐朱古力粉自己沖朱古力奶飲
Discuz!

回覆 ivantissue 的帖子

Some overseas students use the fridge to store wines and spirits ...   
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

brother4 發表於 17-9-16 13:36
中大有睛54002055,另中大輔導39437208/39433493。。有疑難,盡快聯絡
關中大有晴咩野事?!  

ivory0915 發表於 17-9-18 12:44
關中大有晴咩野事?!

是什麽組織?

醒目開學勳章

brother4 發表於 17-9-18 13:04
是什麽組織?
你不知是什麼組織的話, 請不要胡亂叫人聯絡 !

ivory0915 發表於 17-9-18 20:49
你不知是什麼組織的話, 請不要胡亂叫人聯絡 !

以為會知,食完tea路過俾張卡,估佢當我是學生見大家對中大咁多疑問,希望幫到大家

brother4 發表於 17-9-18 21:10
以為會知,食完tea路過俾張卡,估佢當我是學生見大家對中大咁多疑問,希望幫到大家
...

四哥,唔該你,諗下點知唔知自己講乜!
你提供的資料,40% 九唔搭八, 40% 錯,得 20 % 叫係真嘢。
你唔知唔好出聲當幫忙。

ivory0915    發表於 17-9-20 12:15
Yanamami    發表於 17-9-20 08:24

nintendo 發表於 17-9-19 16:18
你提供的資料,40% 九唔搭八, 40% 錯,得 20 % 叫係真嘢。
你唔知 ...

你又來講錯講對又如何? 自己知得罪人多,請多多包涵

nintendo 發表於 17-9-19 16:18
你唔知 ...

咁關心/留意自己的人,表示誠意,繼續發声
肺腑之言,不要記仇,帶着仇恨的路,對健康不好,再求原諒吧,大人不記小人過。。