用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中大學生會會費...可以唔交嗎?
樓主: hinhin_ma
go

中大學生會會費...可以唔交嗎?   [複製鏈接]

本人曾在城市論壇看見有人罵張炳良為漢奸。為何他能做教大校長和司長 ? 政治風向不定,何謂對錯 ?

Alange 發表於 17-9-12 13:39
哈哈!
那麼學生不用教或指導了。
教導就是希望人不要犯同一樣的錯,並傳授知識。
這裏談的是大學時期的學習

醒目開學勳章

Alange 發表於 17-9-12 13:39
哈哈!
那麼學生不用教或指導了。
教導就是希望人不要犯同一樣的錯,並傳授知識。
道可道,非常道

回覆 hinhin_ma 的帖子

呢個網有教點樣唔交, 可以參考下
http://cuhkinfo.blogspot.com/2017/09/blog-post_13.html

中大精神話當年撰文: 撐久硬淨 | 發佈日期: 11.09.17 | 最後更新: | 2017-09-11 04:36:35

先旨聲明:本人撐久硬淨的政治立場就是「政治乃百年之事,關我屁事」,我們在這現代生活已經如此艱難,無謂再去參與那些咁高層次的所謂政治。這是我的個人立場,冇打算影響任何人,但任何人也莫想要砌我埋堆。

又好似港獨咁。撐久硬問晒身邊從四十後五十後六十後到七十後八十後九十後,從來無人真係話想港獨。「乜港獨唔係當初689用來遮掩自己民望低劣時老點中央的作大招數咩?」今日D學生第一個訴求係講吓「港獨」都唔得?「提出議題都唔得咩?」香港最寶貴係言論自由,不過有人話「好多年前就已經無咗了」,唔係中共唔俾你,係班契弟先於一國兩制就奮勇出嚟自我審查做先鋒,以為自己係雷鋒。

最近我間母校中大又榮升最搞事榜首大學,日日見報上電視。聽見好多人批評中大學生質素,我心諗,你班旁觀者,依牙鬆槓關你屁事?

首先你哋知唔知中大係間點樣嘅大學呢?

中文大學由四間書院組成,各書院有其各自的書院精神,成間大學一開始就是聯合國,後來採學分制,推動通才教育,大學畢業須修滿120學分的話,一般學科的專業學分大概只佔到六七成約七八十分,其他請你修讀其他科,學吓其他嘢。學校鼓勵通才,學生多所涉獵各方面的知識,校方採開放態度,給學生最大的自由空間,培養獨立思考,自由提問的能力。所謂大學就是踏足社會前最後的學習期和蜜月期,你可以天真搞理想,可以放蕩去嫖賭飲吹,不過十之八九的人會選擇正常地去讀書考試、兼職賺錢、拍拖打波和儲錢遊車河或出國旅遊,呢D都唔係咩嘢秘密。

咁學生會其實係最有社會夢想又最辛苦嗰班,佢哋要引人注目才能引起同學們的熱議,想想百分之八九十同學都在讀書賺錢拍拖打波而你想佢地去關注社會,你行為唔夠激,根本無乜人理你。歷來學生會搞事必定愈搞愈大鑊,最後大鑊到另一班學生忍唔住出來打對台,大不了在百萬大道搞個辯論擂台,最後大家洩晒D火,事件就和平落幕。學生會其實好慘架,平時得十幾丁友,為撐個活動幾十晚冇覺好瞓,全靠一腔熱情。當晚十幾人俾幾十人圍,得個落咗莊嘅前會長出手,勢孤力弱俾人當小丑,仲有D外國政治勢力大叔大嬸出來阿之阿左,還有一堆媒體攝影機虎視耽耽。

以前呢D問題,都只係學生之間的問題,最後學生自己就會解決。搞到變成種族問題,個層次當堂low晒。以前中文大學每年收納香港左派學生一二百人,好多人鄉音未改,也有其不同的社會觀念,但年輕人好快就打成一遍,一齊打波一齊溝女,唔會叫佢地阿燦學生或大陸學生。以前,一九九三年,高錕校長出席最後一場學期前的學生月會,當年唔記得校園內又在嘈乜嘢,我身邊阿西傑(花名有個西字,可想像其言行),一時興起大叫「高錕,我X你老母!」高錕校長遠遠望過來,笑笑揮手,轉頭就走。事後訪問高錕,他氣定神閒說,六七十年代他在美國唸書,更激烈都有。學生咁樣係好正常。

廿幾年滄海桑田,之後大家講起高錕校長的風度,都十分敬佩,依家D校長及其下之契弟們所謂校務人員,望塵莫及。至於講粗口,香港地邊個男人唔講粗口,邊個話在大學校園或在攝影機前就不能講粗口? 大學生步入社會前的蜜月期,只要無害於他人,諗得盡D,做得盡D,話知佢啦。(最好明天中國宣布取消一國兩制解放軍入境全面接管香港原因是因為中大學生在中大校園搞港獨,再作大D啦笨)...有心人借題發揮是另一件事,惟望各位中大學生,包括學生會和內地留學生,記得彼此其實是同學,將來是校友,記得中大精神係叫你獨立思考,自我承擔就好啦。

乜而家嘅大學生參加學生會與否,竟然係由父母決定?!

醒目開學勳章

KK07 發表於 17-9-14 00:47
乜而家嘅大學生參加學生會與否,竟然係由父母決定?!
如果你去大學 campus 行吓, 有啲父母陪 lunch 添, 沒有最 . . . . 只有更 , , , ,

ivory0915 發表於 17-9-14 09:41
如果你去大學 campus 行吓, 有啲父母陪 lunch 添, 沒有最 . . . . 只有更 , , , ,

我試過,在科學園或中大開完會,WA佢有冇時間吃午餐,有咪去中大一齊食,我又唔覺得有什麼問題?

你會否敏感咗呢?

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 17-9-14 10:30

我試過,在科學園或中大開完會,WA佢有冇時間吃午餐,有咪 ...
有無見過家長幫子女霸定位 (人地搭枱都唔俾) ?  斟定杯水, 取餐 . . . .

ivory0915 發表於 17-9-14 11:13
有無見過家長幫子女霸定位 (人地搭枱都唔俾) ?  斟定杯水, 取餐 . . . .
I see.

A bit overkill. May be that's the only chance they can meet with their kids.  
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ivory0915 發表於 17-9-14 11:13

中大有酒樓(覇位)?另中大檸檬批好食?中大食堂那個好?

brother4 發表於 17-9-14 12:21

我仔暫時最喜歡去善衡canteen食
Discuz!

回覆樓主:

善衡在中間位置,自己為咗方便去近大學站的canteen 食完番工

ivantissue 發表於 17-9-14 12:43
我仔暫時最喜歡去善衡canteen食
The best is Sin Hang - Maxim.
The worst is next door, Morningside.  
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

brother4 發表於 17-9-14 12:21

http://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/tasteslowly/2016/12/4%E9%96%93%E9%A4%90%E5%BB%B3%EF%BC%8C%E7%94%B1%E6%9C%9D%E9%A3%9F%E5%88%B0%E9%BB%91%EF%BC%8C%E5%85%BC%E6%9C%89%E9%9D%9A%E6%99%AF%E5%98%86%EF%BC%8C%E9%99%84%E5%AF%A6%E6%99%AF%E7%9F%AD%E7%89%87/

【食在中大|和聲書院】4間餐廳,由朝食到黑,兼有靚景嘆,附實景短片

Woo Sing has more choices and not the best taste - from some professors.

I tried the worst canteen in CUHK - Morningside College.

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 17-9-14 17:58
Woo Sing has more choices and not the best taste - from some professors.

I tried the worst canteen  ...
I believe the worst one should be 敬文.

ANChan59 發表於 17-9-14 17:58

I tried the worst canteen  ...

https://www.openrice.com/zh/hongkong/restaurants?where=%E4%B8%AD%E6%96%87%E5%A4%A7%E5%AD%B8

Openrice的排名 -- 中文大學內的餐廳

Did you try some of them ?

ANChan59 發表於 17-9-14 23:57
Did you try some of them ?

無。女兒不歡迎父母進入自己的地盤。
‹ 上一主題|下一主題