用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協和 vs 華英
樓主: asweetmom
go

協和 vs 華英   [複製鏈接]

大把在手(收表都500份),你咁想,我也不會讓赛

華英可能看中英數加smart d的類型
迦密可能看重中英多-点,書卷味濃d

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-12 21:51
我諗YmOra唔係咁諗,而我的諗法是因他區B1A生只能自行收到,而本區B1A生有機會抽獎都會揀返華英,因九龍城 ...

阿囡補習老師都糸呢個睇法,所以佢覺得自行本區華英,迦密難

asweetmom 發表於 17-9-12 21:02
你那時候有和父母商量再共同決定嗎?

阿媽想我去女校,協恩或者坑眞。老豆覺得華英、迦密、伊利沙伯、協恩、坑真都唔錯,是但一間都得。我唔想讀女校/着旗袍。你認為我同阿媽會有咩共識?

其實樓主的女兒全級約考多少? B1B-C都要有個水位估, 讀咗咁多年, 應該大約有條數.

1) 首先, 考埋呈2先;
2) 睇完再問自行係咪華英搭QE 無得傾;
3) 請女兒看看這一版的家長留言;
4) 都是要照去馬, 咁由佢, 書佢讀, 難得仲有鬥心;
5) 照家長一般睇法, 自行高難度, 咁一定要想好對策. (個人意見, 自行真的是好多高手, 我小朋友去見一間1A中學,  同人傾過偈及正式面試, 發覺有啲真係好勁) . 我覺得普通小學自行B1B-C選B1A是有高難度的, 要有爭勝心但要有輸的準備.
6) 到大抽獎, 咁樓主千金心水華英及QE都不是在你個區, 最多都只是摶埋甲部; 乙部就選唔到, 對不? 咁保一在貴區,  其他如呂明才等還可以, 選擇根本不多.  副牌就係咁, 難道佢會填間比不如協和的中學做第一志願嗎?

佢要選心水的機會都俾晒佢, 自行甲部都尊重佢了, 過到人過到自已.

YmOra    發表於 17-9-13 08:13

孺子牛 發表於 17-9-13 00:00
其實樓主的女兒全級約考多少? B1B-C都要有個水位估, 讀咗咁多年, 應該大約有條數.

1) 首先, 考埋呈2先;

級2x,班主任說最起碼10之內才去挑戰那兩間。就是知道機會渺茫我才心急如焚呀,無奈她不聽也不想談。

greentea000 發表於 17-9-12 23:32
阿媽想我去女校,協恩或者坑眞。老豆覺得華英、迦密、伊利沙伯、協恩、坑真都唔錯,是但一間都得。我唔想 ...

你如何說服你媽呢?

CMMANDY 發表於 17-9-12 23:10
華英可能看中英數加smart d的類型
迦密可能看重中英多-点,書卷味濃d

看中哪一點我小女兒都沒有

回覆樓主:

我先和老公商量吧,呈二之後再和小女兒談,現在打擊她更不利。

多謝大家的意見

回覆 asweetmom 的帖子

佢真係咁堅持, 你可以唔俾嗎? 而家啲細佬好易想唔開....佢試過, 唔得便死心唔怪你.  
向好方面想, 你個區最出名是保一呂明才, 大抽獎佢唔會選間差過協和的, 是嗎?
或者可能佢抽入保一呢.

級2x,已是b1b~c, 應該不是黃大仙龍頭小學了。另外補充,黃大仙有保一,但沒呂明才(抽獎他區位就未看資料有沒有)。

asweetmom 發表於 17-9-13 00:07
你如何說服你媽呢?

你點解認為我需要說服我阿媽呢?

相量, 一家人相量, 小妹妹只有12,13歲, 可以將想法說出, 不過, 仍然需要父母的允許, 不竟, 上學如果需要乘車的話, 妳的安全, 係父母會擔心的, 中學六年生涯, 梗會有遲放學的時候, 交通轉唔轉接, 學校地方是否偏僻呢? 明白嗎?

回覆樓主

我認為唔好叫阿女睇呢版,十一、二歳嘅女仔已經好感敏,佢睇完可能會覺得媽媽網上唱佢,以後冇計傾。
其實時間尚早,報自行時候可以找老師傾下俾意見,老師講一句好過媽媽講十句。

不要緊,大人和青少年, 有不同想法是正常, 青少年看到大人留言, 大人看到青少年的留言, 各有, , 不過, 從中體會, 感受, 原來如此, 磨合磨合, 最後一定找到共識的

回覆樓主:

除左協和、保一,剩返就得何蔭棠。

greentea000 發表於 17-9-13 19:32
除左協和、保一,剩返就得何蔭棠。

感覺協和比何蔭棠好些,但如果失落協和,何蔭棠我也接受。

CMMANDY 發表於 17-9-13 19:00
不要緊,大人和青少年, 有不同想法是正常, 青少年看到大人留言, 大人看到青少年的留言, 各有:wahaha ...

今天大女兒告知,小女兒有問她意見。還好,我只怕小女兒一人獨斷。

kennyklt 發表於 17-9-13 18:43
我認為唔好叫阿女睇呢版,十一、二歳嘅女仔已經好感敏,佢睇完可能會覺得媽媽網上唱佢,以後冇計傾。
其實 ...

班主任也是建議協和,那麼小女兒應該不會聽了。

CMMANDY 發表於 17-9-13 18:27
相量, 一家人相量, 小妹妹只有12,13歲, 可以將想法說出, 不過, 仍然需要父母的允 ...

是否上了中學就要給個天空讓她飛,我還沒想好。
‹ 上一主題|下一主題