用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協和 vs 華英
樓主: asweetmom
go

協和 vs 華英   [複製鏈接]

asweetmom 發表於 17-9-19 01:35
在那邊不方便問你,換工作這麼大的事情,你完全不問父母的意見嗎?一人計短,三人計多嘛!
...
除非轉工會影響家人 (如可能影響幫佢地供樓之類, 又或者依家份工係靠父母關係取得), 否則有乜需要問父母?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

asweetmom 發表於 17-9-19 01:35
在那邊不方便問你,換工作這麼大的事情,你完全不問父母的意見嗎?一人計短,三人計多嘛!
...

問阿媽會有咩好結果,由細到大都無咩重要既事我同佢睇法一致/達成共識。問左佢,之後唔聽佢支笛,會話我唔尊重佢意見,既然唔尊重佢意見就一早唔好問佢,免得佢勞心傷神。。。。。。blablabla

問老豆,佢係會認真同我討論,如果我地有共識/聽佢意見改變左主意,之後未如理想佢會好內疚,我唔想佢有呢個心理負擔。

今次呢件事贏面唔係太大,而且我即走要賠3個月人工,新公司無舊公司大同福利好,又唔係升職,正常人都唔走,無謂問。

回覆樓主:

同你女自一自二一樣,佢唔問你,乾坤獨斷,你唔開心。問左你,又係維持原判,你會唔會更唔開心?

順便講埋,當年報志願填左兩份。當住阿媽面協恩第一志願,背後另一份其他男女校第一志願。返到學校你估我交左邊份?結果派左去男女校,阿媽唯有認命。好在當年唔興叩門咋,唔係又要鬥一翻。

IloveJJ 發表於 17-9-19 12:53
哈哈,甚麼年代,換工作竟然要問老豆?既已工作,就是成年人了,如非結婚,有咩事要問老豆呀?
...

換工作是大事呢,父母幫忙參詳一下嘛!

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:41
除非轉工會影響家人 (如可能影響幫佢地供樓之類, 又或者依家份工係靠父母關係取得), 否則有乜需要問父母?
...

如果是剛工作那幾年,太輕易換工作難免蹉跎歲月,不能放任不管。但也有可能換了我也不知道,現在小孩子都要自己作主,把父母扔一旁。

greentea000 發表於 17-9-19 17:44
問阿媽會有咩好結果,由細到大都無咩重要既事我同佢睇法一致/達成共識。問左佢,之後唔聽佢支笛,會話我唔 ...

勝算不大你為何要走呢?

greentea000 發表於 17-9-19 18:07
同你女自一自二一樣,佢唔問你,乾坤獨斷,你唔開心。問左你,又係維持原判,你會唔會更唔開心?

順便講埋 ...

背後另填一份是誰的主意呢?你爸爸既然覺得幾間學校都不錯,為何不建議你選擇女校呢?你媽媽放你心儀那間第幾志願呀?

回覆樓主:

這個帖還是不能讓我女兒看見,別學了green妹的招數。

IloveJJ 發表於 17-9-19 18:45

因為要佢哋去證婚囉!

証婚人不一定是父母,我有兩位朋友都找朋友簽名的,因為父母不滿意她們的另一半。

IloveJJ 發表於 17-9-19 23:33
你點知個女唔知你講呢樣野呢?或者佢知,但有其他更好原因呢?

自行這件事她到現在都沒有解釋清楚,我如何放心 ?

IloveJJ 發表於 17-9-20 03:18
我知,當然假設是你想父母作證婚人,才要他們同意啦!

那時候朋友父母反對結婚,還要脅不做証婚人和不參加婚禮,我覺得很幼稚。但是現在我擔心自己在升中這件事上也會很幼稚,有一刻我希望小女兒的評估不好打消她的念頭,雖然只是一閃而逝也夠可怕的。

asweetmom 發表於 17-9-12 20:58
為何是本區B1 vs 他區B1A呢
就算本區B1a vs外區B1a,我諗有d學校都係先收外區生,本區生自行揀得自己區果間到抽獎填番果間係不二之選,到時便可盡收精英。

asweetmom 發表於 17-9-19 23:37
自行這件事她到現在都沒有解釋清楚,我如何放心 ?
樓主吾好太擔心啦,阿女自行的目標就當作她呈分試的動力。如果呈二名列前茅咪依阿女意思囉,起碼佢試左吾會怨你,但若呈二都係咁上下,可以試下請老師幫口勸下女。加油祝順利!

升中派位, 父母緊張, 係理解的, 不過當他們升上高中, 真是無得唔放手, 工作, 伴侶等, 我們係相信和關心他們, 不能再插手, 魚唔過塘唔肥, 有本錢才會有能力轉份更好,更適合自己的
‹ 上一主題|下一主題