用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協和 vs 華英
樓主: asweetmom
go

協和 vs 華英   [複製鏈接]

孺子牛 發表於 17-9-11 22:52
回覆 asweetmom 的帖子

這個年紀的小朋友有時好固執, 但改變主意起又好快...

暫時也唯有我自己多做功課,希望哪天她問我的時候用的上。

孺子牛 發表於 17-9-11 22:52

這個年紀的小朋友有時好固執, 但改變主意起又好快...

對呢!若然兩間英中差不多,孩子又唔係唔努力學習,仍然為想入讀的B1a英中努力,係好難改變其諗法呢!既然也是向著"好"的方向走又何需執著呢!迫得太緊,自行免強選擇自己不喜歡的中學,到面試時""放軟手腳""見你亦無佢符呢!

自行階段, QE 比華英更難入。

little_yolky    發表於 17-9-22 17:39

孺子牛 發表於 17-9-11 22:10
選自行好似冇咁早, 應是1月, 好多學校都出到呈分2成績, 咁睇埋呈2成績才作最後決定.  如呈2好, 你唔想俾佢 ...
重點係黃大仙b1 位唔夠分,b1 生有部分要讀b2中中,所以自行唔同玩法。

asweetmom 發表於 17-9-9 07:58
所以青青說要考三甲你不潑她冷水?你預計有可能?

有無可能要試過先知,我唔會想東想西,亦都無時間想東想西(佢小三中文呀),既然佢有目標我地咪一齊破斧尋舟囉!

回覆樓主:

佢一定有講過,未必係講去華英/伊利沙伯原因,而係唔去協和理由。只係你當時唔為意/唔接受,到而家佢唔想同你傾啦!

asweetmom 發表於 17-9-10 10:17
今早,她說自一華英自二伊利沙伯,完全沒有商量的態度。

你係要商量定係要決定權呢?如果係後者,咁同無商量無分別。

IYY 發表於 17-9-12 11:10

朋友个仔级二,同区华英吾收,QE收左,本区自行华英好难,几个朋友不同小学考前十自行有选都入吾到

我有一個想法,如果我是校長,乙部收本區band 1唔難的話,咁自行收本區band 1定他區band 1A生呢?

CMMANDY 發表於 17-9-12 20:37
我有一個想法,如果我是校長,乙部收本區band 1唔難的話,咁自行收本區band 1定他區band 1A生呢? ...

有趣的思考題呢!

我覺得都係按成績次弟較高的優先考慮,而成績較高次弟的一批學生中總會有來自不同地區之B1a學生穿插在其中呢!若然本區英中選擇在自行階段只取錄本區B1a學生,那麼是否會錯過咗好多個其他區域較優勝的B1a學生呢!

CMMANDY 發表於 17-9-12 20:37
我有一個想法,如果我是校長,乙部收本區band 1唔難的話,咁自行收本區band 1定他區band 1A生呢? ...

為何是本區B1 vs 他區B1A呢

YmOra 發表於 17-9-12 20:51
有趣的思考題呢!

我覺得都係按成績次弟較高的優先考慮,而成績較高次弟的一批學生中總會有來自不同 ...

即是已經假設他區B1A生更優勝

IYY 發表於 17-9-12 11:10

我看到報導,QE只選in200人。

greentea000 發表於 17-9-12 14:28
你係要商量定係要決定權呢?如果係後者,咁同無商量無分別。

你那時候有和父母商量再共同決定嗎?

greentea000 發表於 17-9-12 14:22
佢一定有講過,未必係講去華英/伊利沙伯原因,而係唔去協和理由。只係你當時唔為意/唔接受,到而家佢唔想同 ...

我沒有印象,今晚問一下老公。

asweetmom 發表於 17-9-12 20:59

這個不是"假設",是一個""機會率自然現象""呢!

我覺得跨區1A生加上頭五的教统局次第,華英和伊中才有機會,還要有一,二項強項的課外活動

如果唔係1A,唔會搏他區1A

asweetmom 發表於 17-9-12 20:59

我諗YmOra唔係咁諗,而我的諗法是因他區B1A生只能自行收到,而本區B1A生有機會抽獎都會揀返華英,因九龍城區,除了Maryknoll同LS之外,最top都係華英同迦密,但Maryknoll同LS咁少位,去到乙部大家都唔敢搏,好自然抽獎都多數會擺華英或迦密在乙一,如果我係校長,我都會在自行先收他區B1A,搏本區band 1A生大抽獎也放他們在乙一,增加整校收到B1A生的機會

wonglily    發表於 17-10-2 14:42

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-12 21:51
我諗YmOra唔係咁諗,而我的諗法是因他區B1A生只能自行收到,而本區B1A生有機會抽獎都會揀返華英,因九龍城 ...

如果係早兩三年嘅"沙田區",當時我都係咁諗,由於她們有""君子協定""且沙田Band1英中希望多收跨區B1學生才不至於影響區內為爭B1生而頭痛,可留待大抽獎時才收下這些B1學生呢!而响"九龍城區"就大不同了,若以"迦密"為例,最top嗰批學生必定是迦密想要的尖子,而這批學生又好大機會有這兩種選擇情況(自1迦密+自2華英) 或者 (自1華英+自2迦密),無論哪種可能性,若然迦密採取响自行階段"稍後取錄本區B1a"策略,怕會演變成"讓賽",華英可能好容易就得到該批B1a尖子呢!

另外,讓我補充下我上面的意思,假設"華英"有100名申請者响自行遞表格,就算當中只有三分二人屬B1a學生,姑且當為70人是B1a學生,他們的次弟由最高分排第1名至最後一位第70名學生中,我認為唔會出現剛剛好是自行收生額38學位皆是來自"九龍城區B1a學生"呢!頭38名學生中總有些來自其他區域的B1a學生呢!

‹ 上一主題|下一主題