用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 可提供ICA (Island Christian Academy)評語 (好與不好都 ...
go

可提供ICA (Island Christian Academy)評語 (好與不好都想聽) 嗎? [複製鏈接]

考慮報Year 2
   1    0    0    0

先講cons:

1.  校舍細, 而家y1 ~ y7都同一間學校, 對低年班影響不大.

2. 設施唔夠大校.

3.  而家個校長麻麻地, 冇物唔好, 但就冇物作為.

4.  中文program轉來轉去, 年年都換課程, 之前教簡體, 今年又突然轉哂繁體.  以我過去經驗, 我仔讀native班, 但課程編得好差, 基本上我都係自己係屋企教.  反而中級同低級可能編得好d.

Pros:

1.整體來講是有愛心的學校, 雖然話可收到25人一班, 但低年班過往都係收20人左右, 高年班會多d人.

2.  小朋友比其他學校單純好多, 整體都友善好多. Parent community 都好close.

3.  家長有好多機會參與學校活動 (如果你係鍾意參與的話).

4.  一般來講家長想搵老師傾返幾句都好容易.

5.  學術上我覺得同英基差唔多 ,但老師能比個別學生的時間就比較多. 如你個小朋友需要多點關照係幾好的.  比較自動自覺的小朋友, 其實係邊到讀都分別不大.

6. 功課真係幾少下, 去到y5/y6都唔太多.  不過我知上堂時佢地係做好多野的, 我唔知算好定壞, 睇你點睇.

7. 過往兩年y6畢業生如選不在ica繼續讀, 去外邊涵接都冇物問題.  最多就係ESF, 其他學校都有.  包括CDNIS, HKIS等.

至於老師, 同任何學校一樣, 有家長唔鍾意, 其他家長又覺得ok.  有一兩個嚴厲d又或冇其他老師咁caring實有, 有人因為咁轉校我都見過.  但整體而言都係好少數.

回覆樓主

Ica有中學部嗎?

今年開到y7了,打算開到Y8  或 Y9, 因好多學校到Y9/Y10 都有位.

elmostoney 發表於 17-9-8 11:08
先講cons:

1.  校舍細, 而家y1 ~ y7都同一間學校, 對低年班影響不大.

謝謝你~作為參考非常實用(emoji)

回覆 elmostoney 的帖子

Did they change the principal? how long has the current principal been in this role for? What changes/difference have you noticed? thanks

呢個校長唔係新,我諗都做左兩三年。中規中矩,不過我覺得以一間五年的新校來講,一個積極性強d的校長對學校長遠發展有利。

elmostoney 發表於 17-9-8 11:08
先講cons:

中文真係教得好差,今年仲差。我覺得請香港人教仲好,嗰D 所謂老師只不過係有普通話認證資格,冇讀過edu, 根本唔掂。

我女有個朋友係讀過ICA,那個小朋友的英文和德育都幾好,但佢媽媽就話中文係完全靠屋企教。

英文, 數學都幾好, 德育very good tim, 我敢講係我地遊走左3間學校中最好的. 中文真係一殼眼淚, 上堂都無謂, 自己係屋企教好過.  所以我係到5年, 學校中文課完全唔理, 自己係屋企教.  今年我2個都走哂, 細個個係新校考到高班中文, 全靠我自己勤力教, 靠學校個d中文唔洗考.  

所以今年起又轉左中文課程, 實際如何我唔太知, 不過有聽舊同學家長講.

elmostoney 發表於 17-9-20 12:18
英文, 數學都幾好, 德育very good tim, 我敢講係我地遊走左3間學校中最好的. 中文真係一殼眼淚, 上堂都無謂 ...

請問ICA有測考嗎?
定係持續評估?
國際學校是否一般也沒有測考?

持續評估. 大部份國際學校都應是這樣吧, 特別是小學階段.
‹ 上一主題|下一主題