用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11, 自行,15分,女,可以點揀!
go

11, 自行,15分,女,可以點揀! [複製鏈接]

如題,謝謝!
   2    0    0    0

回覆樓主:

有冇人幫到忙, 謝謝

Cherry2012 發表於 17-9-8 16:21
有冇人幫到忙, 謝謝

我見無人答你,或者我試下答:
1)11網,得15分,其實自行都唔需要諗太多,唔中多過中,只有寄望大抽獎;
2) 因為寄望大抽獎,有少少策略上考慮,包括:
    - 有無細佬跟尾---> 男女校;   
    - 對返學路程遠近有無所謂---> 搭校車,跨區諗唔諗;
    - 囡囡性格係點---> 家長覺得適合傳統教學定活動教學;
    - 有無考直私---> 進取定保守;
    - 宗教---> 基督教/天主教/無;
    - 學校有無1-1-1優先---> 真優先定講一套做一套;
    - 要唔要升中保障---> 聯繫/直屬/龍校;
    - 家長對學校期望---> 家長總有三幾間喜歡學校;   
    - 家長底線---> 邊間學校係家長最後可以接受到畀囡囡去讀;   
3) 如果係獨女/有細妹跟尾,我會建議先考慮11網女校;
    或者,跟2)去諗,如果留守11網,劃走唔要既,應該無幾多間剩。
    或者,揀啲無咁熱門,但都ok就唔使去咁遠,又可以避開唔知派左去邊。

希望幫到你。

nkf 發表於 17-9-8 18:17
我見無人答你,或者我試下答:
1)11網,得15分,其實自行都唔需要諗太多,唔中多過中,只有寄望大抽獎;
2 ...

Thank you so much

Cherry2012 發表於 17-9-8 19:12
11網既小學,比較鍾意係9月份既星期六日搞開放日/體驗日,建議你抽時間去睇下,聽下,了解下,最好揾機會同校長老師傾兩句。

Cherry2012 發表於 17-9-8 19:12
下星期六英一及英二開放日, 有時間可以去參觀了解一下.

nkf 發表於 17-9-8 19:32
11網既小學,比較鍾意係9月份既星期六日搞開放日/體驗日,建議你抽時間去睇下,聽下,了解下,最好揾機會同 ...

Ok, thanks!

SingMom 發表於 17-9-8 21:21
下星期六英一及英二開放日, 有時間可以去參觀了解一下.

Ok thanks

SingMom    發表於 17-9-9 18:54
‹ 上一主題|下一主題