用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報中學要求交中英文作文
樓主: chanwendy
go

報中學要求交中英文作文 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-9-8 15:45
我哋全部英作攞返屋企當功課做。

吓,咁考唔到學生哦,可能考到家長。

我地英文writing worksheet 都係拎返屋企當功課做架, 每兩星期寫一次 journal, 又每兩個星期做一次閱讀報告, 只係得 writing worksheet 係有分數.  反而中文作文比較少, 四年級都仲見到四五份學期尾派返嚟, 五年級就得兩份, 仲要兩份都係未能完成, 第一次見到佢未能完成的作文.  平時小練筆都唔係寫得密, 如果學校可以將中文寫作的密度同英文看齊就好喇.

greentea000 發表於 17-9-8 16:03
吓,咁考唔到學生哦,可能考到家長。
家長要做, 害咗既係自己仔女, 咎由自取。我哋中英文考試, 要獨立考作文的。

little_yolky 發表於 17-9-8 16:43
家長要做, 害咗既係自己仔女, 咎由自取。我哋中英文考試, 要獨立考作文的。 ...
我小朋友當年間小學...係會將作文獨立顯示係成績表...中英各有7個小項
從升中過程直覺觀察...咁仔細既顯示方式係有助於考學校...一目了然
雖則佢地唔太多學生會用得著...只係部份前/後列學生會考中學~~~

mcl203 發表於 17-9-8 17:30
我小朋友當年間小學...係會將作文獨立顯示係成績表...中英各有7個小項
從升中過程直覺觀察...咁仔細既顯示 ...

我哋都係咁, 試卷、作文、默書、會話、聆聽五項全部細列。不過最慘係我哋學校老師作文俾分好手緊, 80分係好唔錯了, 人哋唔知仲以為小朋友作文好屎。阿女上次作文考試寫一篇文章關於爸爸, 開正佢果籠, 寫得感情真摯, 攞到90分, 從未如此高分過, 全班得兩個, 開心到佢呢, 聖經100分都無咁開心, 笑咗幾日。

little_yolky 發表於 17-9-8 17:38
我哋都係咁, 試卷、作文、默書、會話、聆聽五項全部細列。不過最慘係我哋學校老師作文俾分好手緊, 80分係 ...

我地加埋普通話,書法,英國文學,所以hea d做功課都無所遁形~

mcl203 發表於 17-9-8 17:42
我地加埋普通話,書法,英國文學,所以hea d做功課都無所遁形~
嘩, 英國文學好有型呀!其實小學課程點解唔學下簡單既中國文學同英國文學呢呵?

回覆 little_yolky 的帖子

古詩文算唔算中國文學?我個女果間,除咗教科書,學校自己出本"古詩文",低年級讀唐詩,高年級除咗唐宋詩詞,去到六年級會教簡單文言文。

leafun 發表於 17-9-8 17:54
回覆 little_yolky 的帖子

古詩文算唔算中國文學?我個女果間,除咗教科書,學校自己出本"古詩文",低年級 ...
你哋就好啦。

IloveJJ 發表於 17-9-11 11:01
同我哋一樣喎!
你哋咁好既, 唔駛自己教。

IloveJJ 發表於 17-9-11 11:26
我好似聽講好多學校都有喎,幫中學文言文打底嘛!你哋學校中文咁好,又會無既?
...
咪係囉, 無喎!

‹ 上一主題|下一主題