用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報中學要求交中英文作文
樓主: chanwendy
go

報中學要求交中英文作文 [複製鏈接]

Haz-mama 發表於 17-9-8 14:39
我地一年十零篇中作,我女每次都有350字以上
英作更少,10篇都無,英作仲要分幾part做,一個學期得1-2篇 ...

如果間間小學都能夠看重中英文寫作就好了,亦唔駛讓孩子們去到中學時才俾老師話"唔掂"呢!

Haz-mama 發表於 17-9-8 14:43
有我陪你
我女都有補中文,因為有d修辭手法我都唔識,教錯左仲衰……
...

佢二年級開始補的,補習老師講試過好多種方法教佢都提升吾到佢對呢科既興趣,所以由始至終中文成績去吾到好top,但吾差,如果吾補我估佢可能C

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 14:41
但系佢睇呢D對寫作無幫助,佢好鐘意睇推理,查案果D

都未必架! 我記得阿女的補習老師話過,要寫嘢隨心所欲就要"睇得雜"咩書都願意睇才行呢! 我每年暑期都好努力擴闊女兒的書種範圍.

YmOra 發表於 17-9-8 14:45
如果間間小學都能夠看重中英文寫作就好了,亦唔駛讓孩子們去到中學時才俾老師話"唔掂"呢!

...
明知學校英作水平低,但又唔作出改善。英文老師反而叫學生去選中中,唔好揀英中,聽到都有d shock 和失望

YmOra 發表於 17-9-8 14:52
都未必架! 我記得阿女的補習老師話過,要寫嘢隨心所欲就要"睇得雜"咩書都願意睇才行呢! 我每年暑期都好努力 ...

其實我都有成日帶佢去買書,佢次次買反來D書(都系自選果D),睇左一次就擺系度吾會再睇第二次,所以有時候真系好難逼佢做D乜

Haz-mama 發表於 17-9-8 14:54
明知學校英作水平低,但又唔作出改善。英文老師反而叫學生去選中中,唔好揀英中,聽到都有d shock 和失望:i ...

叻果D都叫選中中嗎?我女學校英作都少咖,一年都系8至9篇,我覺得好少

Haz-mama 發表於 17-9-8 14:54
明知學校英作水平低,但又唔作出改善。英文老師反而叫學生去選中中,唔好揀英中,聽到都有d shock 和失望:i ...

直頭火都嚟啦!最火就係學校不盡本份教好寫作,下下暗示你哋最好出外找"補品吃",其他jm唔知仲以為自己嗰個作文表現好好添?!

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 14:55
其實我都有成日帶佢去買書,佢次次買反來D書(都系自選果D),睇左一次就擺系度吾會再睇第二次,所以有時候真 ...
我女近年買親都係福爾摩士、公主傳奇呢類書,暑假因為要做讀書報告,反而睇多左其他作者的書

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 14:56
叻果D都叫選中中嗎?我女學校英作都少咖,一年都系8至9篇,我覺得好少
因為學校英文水平低,根本唔夠外面的學校爭,就算區內二線學校的英文都有可能超越我地……

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 14:55
其實我都有成日帶佢去買書,佢次次買反來D書(都系自選果D),睇左一次就擺系度吾會再睇第二次,所以有時候真 ...

正常喎!佢喜歡的種類睇一次就完咗個驚嚇或驚喜,好難會再看第二次呢!睇書千奇唔好迫,"誘導"會好好多呢!

試下由鬼故書慢慢轉睇有異能能力的書,氹佢轉書種,樣樣方法都要試呢!當然,我講緊嘅係長遠睇書的方向而非現在忙於呈分選校的日子呢!

Haz-mama 發表於 17-9-8 15:08
因為學校英文水平低,根本唔夠外面的學校爭,就算區內二線學校的英文都有可能超越我地…… ...

佢地都話阿囡學校英文淺,二線小學嘛,佢補習社拿反來附近幾間普通小學的卷我有睇過下,好似大同小異,佢都識做啊,我覺得系適中

YmOra 發表於 17-9-8 15:08
正常喎!佢喜歡的種類睇一次就完咗個驚嚇或驚喜,好難會再看第二次呢!睇書千奇唔好迫,"誘導"會好好多 ...

是啊,現在時間緊迫,應付左呈二先算

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 14:56
我見我女d英作分開幾part做,分幾次(1-2星期)才完成,第一part寫大綱,第二part起稿作文,之後由同學批改(同學的gramma有機會係錯),第三part先正式寫在作文紙上,由老師批改。一篇英作花左太多無謂時間去做……

Haz-mama 發表於 17-9-8 15:17
我見我女d英作分開幾part做,分幾次(1-2星期)才完成,第一part寫大綱,第二part起稿作文,之後由同學批改( ...

以上呢D步驟同阿女學校一樣

回覆 Haz-mama 的帖子

以前中學老師有試過,不過發現進度太慢(而且通常我一 take 過冇錯 grammar),所以轉返突擊作文,之後又發覺唔得,分數太低,所以變返一堂起稿,一堂作文。

Haz-mama 發表於 17-9-8 15:17
我見我女d英作分開幾part做,分幾次(1-2星期)才完成,第一part寫大綱,第二part起稿作文,之後由同學批改( ...

次次學校作左老師改埋先拿回家

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 15:14

佢地都話阿囡學校英文淺,二線小學嘛,佢補習社拿反來附近 ...
我見有1,2間的英文都深過我地。其實校內所謂英文好的學生,全部都係外面補習,無可能單靠學校所教就有好成績……

Haz-mama 發表於 17-9-8 15:23
我見有1,2間的英文都深過我地。其實校內所謂英文好的學生,全部都係外面補習,無可能單靠學校所教就有好成 ...

一定系的,成日同阿囡講靠學校吾夠要學多D,最近我又去同她補習老師講叫她再教深D

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 15:19
以上呢D步驟同阿女學校一樣
所以,咪覺得太花時間lor,變左進步空間不大

1998Ruby1998 發表於 17-9-8 15:22
回覆 Haz-mama 的帖子

以前中學老師有試過,不過發現進度太慢(而且通常我一 take 過冇錯 grammar),所以 ...
我哋全部英作攞返屋企當功課做。
‹ 上一主題|下一主題