用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報中學要求交中英文作文
樓主: chanwendy
go

報中學要求交中英文作文 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-9-7 23:20
係學校老師,幫忙另出題目和批改?咁學校又幾幫手喎!

唔好意思呀!眼快快當正你係需求助的jm添!

IloveJJ 發表於 17-9-8 07:20
我係問你學校啫,我哋唔係,我哋一向有作文,如果要交,都問題不大。

我發現我校上年下半年起開始多番DD作文,可能知道需求越來越大呢!

asweetmom 發表於 17-9-7 23:26
這樣算做假嗎?

我未發覺有,因為老師只作一改就完結事情,學生不能作任何修改動作呢!

回覆樓主:

要睇返平時既作文係咪唔相信考試成績呢?1年流流長,進步/退步都可以好大。

YmOra 發表於 17-9-7 21:22
我校有同學一早就有經驗得知心儀的中學要學生嘅"作文範本",所以預先找中英文老師們幫忙""出題目"" 和 ""批 ...

其實我有諗過用五上考試的作文卷, 但係又好似隔得太耐咁.  但係五下六上都係呈分唔會有卷, 只能用五上的卷.

回覆 chanwendy 的帖子

唔係要用試卷, 係要平時的作文

妹妹頭 發表於 17-9-8 10:19

我指寫作卷裡面的作文部分喎, 都係作文嚟架喎.

chanwendy 發表於 17-9-8 10:11
其實我有諗過用五上考試的作文卷, 但係又好似隔得太耐咁.  但係五下六上都係呈分唔會有卷, 只能用五上的卷 ...

完全明白呢!正正就是這些時間上的不配合而導致迫住要呈上小五上學期的作文文章,這點可能是使到孩子稍遜的影響,因為時間比較無咁貼近面試日,小六就十分之適合呢!你試想想,若然其他競爭對手能夠提供小六的文章,兩者比較之下或許已經高下立見呢!個人認為,仍然可以為孩子努力嘅不防去找找班主任傾傾你們的難處,你以上的說話內容已經道出你們的因難所在了,我估學校會明白且協助孩子完成心儀中學的要求呢!有一例子,我區的"迦密中學"又是要求準備中英文作文文章各一,學校十分細心呢!只要求响面試時才一併帶去交予校方,因為面試日期已經是小六第二次考試考畢且有結果和分發到孩子手上就能夠帶往見面與呈上呢!

妹妹頭 發表於 17-9-8 10:19

考試卷有"短作"部分,亦有"長作"部分呢!

YmOra 發表於 17-9-8 10:42
完全明白呢!正正就是這些時間上的不配合而導致迫住要呈上小五上學期的作文文章,這點可能是使到孩子稍遜的 ...

英文写得好少,一年八,九篇吧,中文如果学校作的都系十几篇,吾知中文老师要求的小練筆可不可以,上年的小練筆大概写左40篇,每篇三百字以上,老师也有批改的

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 11:23

英文写得好少,一年八,九篇吧,中文如果学校作的都系十几 ...

每篇有三百字已經是小六中文作文的要求了,我記得由小一開始嘅五十字每年遞增50字,直至小六要求嘅300字呢!貴校中文每年有成十幾篇都算好成績,有一定程度的"磨鍊"呢!你們有大把得揀,選最好的文章才交都得呢!

YmOra 發表於 17-9-8 11:32
每篇有三百字已經是小六中文作文的要求了,我記得由小一開始嘅五十字每年遞增50字,直至小六要求嘅300字呢! ...

五年級轉左這中文老師以來,每星期要寫几次小練筆,其他班是沒寫的,今年都是她教,應該會繼續不斷寫,只系個女太吾鐘意作文,所以未見她好太大進步

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 12:02
五年級轉左這中文老師以來,每星期要寫几次小練筆,其他班是沒寫的,今年都是她教,應該會繼續不斷寫,只 ...

原來係遇著個好老師,咁樣作係好事,奈何你女兒對寫作不感興趣而已,我女初小時都係對寫作反應麻麻地,不過後來掌握到少少寫作技巧之後就有多些改善了,自信心逐少逐少增加之下才慢慢增加對中文寫作的興趣呢!我校的作文次數實在太少了,不可能讓孩子輕易就寫上300字的文章,所以我倆老決定小三那年開始就送她外出的"寫作班"學習寫作技巧,因為怕孩子越是大個兒越是不願意提起支筆來寫作呢!

YmOra 發表於 17-9-8 12:18
原來係遇著個好老師,咁樣作係好事,奈何你女兒對寫作不感興趣而已,我女初小時都係對寫作反應麻麻地,不過後 ...

她本來也有上寫作班,後來五年級中文老師要求個個星期作,變左補習老師說一叫她作就苦口苦面,依家耐吾耐先叫她作一篇,說怕她太反感

回覆 YmOra 的帖子

我亦同你有同感, 所以我更早, 阿女小一下學期已經出面上中文寫作, 一星期至少要作一篇, 佢完全冇反抗, 仲覺得越寫越開心, 所以到小三時加埋英文寫作, 到依家都係繼續, 讀中作同英作, 一星期至少會作2篇

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 12:21
她本來也有上寫作班,後來五年級中文老師要求個個星期作,變左補習老師說一叫她作就苦口苦面,依家耐吾耐 ...

對寫作有反感好難攪呢!對外還可以叫停寫少D,但對著小學老師又不能不服從呢!那縻,你要多給點耐性鼓勵她好了,要先去除對寫作的反感,別讓這諗法滋生下去,會好影響中學的進程呢!或許,可以考慮下方間一些"範本文章",題目都係大路嘢!讓她"參考",而非"抄下",你要佢把合用的句子改頭換面取其精髓,但求參考人家的內容是如何創作而已,那就像多看課外書學習作者的寫作技巧一樣呢!

妹妹頭 發表於 17-9-8 12:27
回覆 YmOra 的帖子

我亦同你有同感, 所以我更早, 阿女小一下學期已經出面上中文寫作, 一星期至少要作一篇, ...

所以學校非常注重作文,占分好重,佢老師話上到中學要經常寫,現在就要佢地習慣
‹ 上一主題|下一主題