用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資李國寶中學
go

直資李國寶中學   [複製鏈接]

心儀直資李國寶,但朋友話佢地好睇家長職業,住址,自行即時收咗佢女都唔讀。又話俾“籌“個陣已用唔同顏色分區分了,收定唔收。

失望中。。。。

有過來人或在讀家長分享下嗎?謝謝!
   17    0    0    0

回覆樓主:

我就唔會信呢 d 流言。我老公其實老細,不過職業只寫係 上售貨員,我女一樣有收,雖然最後我地冇讀。

Chowying 發表於 17-9-7 13:37
我就唔會信呢 d 流言。我老公其實老細,不過職業只寫係 上售貨員,我女一樣有收,雖然最後我地冇讀。
...
小朋友在中學如何了?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-7 13:44
小朋友在中學如何了?

多謝關心。女兒好喜歡現在既中學,好積極

hkpapa852    發表於 17-9-7 13:51

我女上年去李國寶面試,唔覺老師有呢種眼光和區分,反而覺得老師友善,開放日和簡介會都感覺良好
申利:我女有被取錄,不過無註冊

Chowying 發表於 17-9-7 13:37
...

冇錯,呢D流言真系全不对,所我舊年經验,一啲都感有唔到,返而,面试家长果时我角得几重要,如in得好,我角得有决定性影响。

twhkleung 發表於 17-9-7 15:16
冇錯,呢D流言真系全不对,所我舊年經验,一啲都感有唔到,返而,面试家长果时我角得几重要,如in得好,我 ...

多謝你地分享!

我仔剛上五年班,成績中上,開始諗點備戰呈一,向幾間心儀直資中學進發。

聽到呢個說法,心好唔舒服。其實只想選適合阿仔程度,教學方法的學校。卻被說成這樣“黑暗“,真的不知所措。

難道真係要因為咁而搬屋,轉工,改地址?真係要為上心儀學校歇斯底里地狂比賽,狂上補習,狂攞證書,狂做練習。

迷失中。

vvmon 發表於 17-9-7 15:15
我女上年去李國寶面試,唔覺老師有呢種眼光和區分,反而覺得老師友善,開放日和簡介會都感覺良好
申利:我 ...

各位,點解最後你地唔入讀嘅?

twhkleung 發表於 17-9-7 15:16
冇錯,呢D流言真系全不对,所我舊年經验,一啲都感有唔到,返而,面试家长果时我角得几重要,如in得好,我 ...

冇錯呀 面試時好認真,老師好友善,副校長重勉勵我女,冇論去邊間讀書都要比心機

to 樓主: 我 prefer 津校,所以冇揀佢

回覆樓主:

樓主,我可以話你知你聽到果d唔係真,我老公都唔係做咩高尚職業,都第一輪就收我女,所以我覺得成績同面試表現最重要,但最終我地都冇讀。

我女今年廿個同學入讀, feedback 好正面喎。

況且, LKP成績在上升中。

我女比較喜歡培基

回覆 vvmon 的帖子

培基好嗎?校風如何? 亞仔B2頭, 粗心大意型, 內向, 喜音樂,電腦,社交一般, 合適嗎?

我係EK多年,感恩在這裡得到很多資訊,臨近呈二,亦代表入紙直資的時間漸近,以過來人的身份,家長要學習過濾資訊,多聽多問多看

我女兒今年入讀LKP S1, 我和她喜歡這校3年,她第一輪考入,興奮莫名
學校老師、校長,甚至門口姨姨都好友善
女兒由適應課至今,都很喜歡學校,一天比一天多說學校內的歡樂學習經驗。

入正題
上年面試過程好順利,估計按申請次序分組面試,女兒順利收到通知有second in, 女兒來自極普通小學,成績平均,英文較出色,操行4-6年級A並有全級操行優異奬。至於家底極普通,冇私家車,全身冇名牌的媽媽……,女兒獲取錄,絶對是靠孩子面試,孩子4一6年校內外成績表現,second in家長孩子面試,了解我們認同學校理念。絶不會因家庭背景不好,而冇機會。衹有唔申請才是Zero Chance.

因此,想讀建議25~26 Nov參觀open day, 親身去感受

Eat_Sleep_Play    發表於 17-9-10 00:29
admiral1008    發表於 17-9-8 11:07
ptm    發表於 17-9-8 08:57
Ktfk    發表於 17-9-7 21:55

wongkaka 發表於 17-9-7 21:39
我係EK多年,感恩在這裡得到很多資訊,臨近呈二,亦代表入紙直資的時間漸近,以過來人的身份,家長要學習過 ...

Wongkaka, 謝謝你花時間詳細解答,嚟緊開放日一定會參加的

wongkaka    發表於 17-9-8 08:42

回覆 lily1113 的帖子

Yes ar.....留意學校網上公佈,簡介會要留座的,額滿即止

lily1113 發表於 17-9-7 18:48
多謝你地分享!

我仔剛上五年班,成績中上,開始諗點備戰呈一,向幾間心儀直資中學進發。
這些担心是不必要的, 真的! 努力考好程二和三更实際. 放心吧.
我小朋友成績如下:
- 荃灣非一線小学
- 級40% 之後
- B1c 致 B2a 之间
- Conduct B-
- 沒特異功能
- 只有一个不知名公開賽獎
- 參加第二輪申請, 只收24人
- 小朋友面試時,他自己說几好(唔知真唔真), 但我角得我就面得几好
- 普通打工仔家庭, 冇車冇家傭

放心吧!

lily1113 發表於 17-9-7 18:50
各位,點解最後你地唔入讀嘅?
報直資一定不会只報一间, 我報了5间, 這里有网友說報了> 10 間.

當是三分一有offer, 咁最後也只能選一間, 其餘点部要放返出泥.

所以, 听到自己心儀的中學, 有人收到offer, 但最后放棄, 一点也不奇怪. 只会恭喜网友小朋友找到更合選学校

lily1113 發表於 17-9-7 13:31
心儀直資李國寶,但朋友話佢地好睇家長職業,住址,自行即時收咗佢女都唔讀。又話俾“籌“個陣已用唔同顏色 ...

我是用家!
每間學校都會有唔好流傳,人傳人可能變了第二樣野。
回想當時第二輪收我仔,真是十分開心和喜出望外,小兒在小學不是太愉快,因為他很怕羞,面試考試都是十分緊張,成績2A,操行A!
其實我仔小學是有聯繫中學,但是我們卻放棄,因為他每次去到都覺得老師一般。反而去了李國寶面試出來開心都十分興奮和喜歡這校,而且希望能入,因為他覺得老師有善和好俾機會學生。
入讀二年了,都覺得冇選錯。無論成績叻唔叻老師都放很多時間心機給學生,而且老師十分關注學生身心,阿仔中二上學期,壓力大瘦了一些, 班主任亦很細心發現和家長了解他在家學校淸況,留意住學生需要幫助的地方。我當時是派了自行一但放棄,也和一位派乙一的朋友,一同放棄津中選擇,因為直資資源真的比較好和豐富!亦得知自己母校(1c-2a) 的舊老師把仔女選入李國寶,不入自己教的津中。所以你不要比傅言影響你的決定。

YmOra    發表於 17-9-8 08:54
wongkaka    發表於 17-9-8 08:52

回覆 lily1113 的帖子

我可以好確定咁話你知,李國寶中學從來也沒有以家長嘅職業、住址嚟挑選學生;「籌」嘅顏色唔同只係因為一隻色用完,唯有用另一隻

YmOra    發表於 17-9-8 08:58
‹ 上一主題|下一主題