用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資李國寶中學
樓主: lily1113
go

直資李國寶中學  

wongkaka 發表於 17-9-7 21:39
我係EK多年,感恩在這裡得到很多資訊,臨近呈二,亦代表入紙直資的時間漸近,以過來人的身份,家長要學習過 ...

對學校了解十分清楚透徹呢!登你開心,孩子找到一所十分"適合"的好中學呢!

wongkaka    發表於 17-9-8 11:45

Lovemi0819 發表於 17-9-8 02:16
我是用家!
每間學校都會有唔好流傳,人傳人可能變了第二樣野。
回想當時第二輪收我仔,真是十分開心和喜出 ...

你囝囝找到了屬於他的那片天空,恭喜曬!

回覆 lily1113 的帖子

我女都係用家, 來自好普通家庭, 阿女憑實力先入到, 我唔覺得咩家境咩家長學歷會有關, 如果有關, 阿女應該入唔到...., 宜家讀左1年喇, 都好好

我阿仔都是今年用家,學校由7月開始舉辦了bridging course , training camp……到现在9月上旬,阿仔每天上學都很開心!由其是英文科,可能老師鼓勵他参加朗誦比賽,。學校是小班教學,3科主科是分set上課,又有增潤拔尖班,每天亦有各科老師在课室堂值,協助解答同學各科上的問題。
9月尾已有個 parents meeting,所以我覺得學校都做到好贴心。

回覆 大件仔 的帖子

我女只係返咗幾日學,暫時好開心!其他資料可能要高年級家長答你

lily1113 發表於 17-9-7 13:31
心儀直資李國寶,但朋友話佢地好睇家長職業,住址,自行即時收咗佢女都唔讀。又話俾“籌“個陣已用唔同顏色 ...
.......

wongkaka    發表於 17-9-8 11:46
twhkleung    發表於 17-9-8 11:20

心儀直資李國寶,但朋友話佢地好睇家長職業,住址,自行即時收咗佢女都唔讀。又話俾“籌“個陣已用唔同顏色 ...

我仔已讀高中, 學校從來唔理會同學家底有唔有錢, 都唔知出面d人點解咁傳
依家讀到高中對學校歸屬感濃厚, 特別比好多機會比學生發展所長, 可能是直資料資源較好的關係, 不論你成績好或差老師都鼓勵參與活動或任務, 今年知道來了幾個交流生像是德國, 日本, 法國的, 在班上非常興奮
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

作為家長, 我對呢間中學感覺良好.  校長, 老師都很好有心想辦好學校。 無論學術, 個人發展及德行都照顧到.  

學生多海外升學or考DSE呢?

CACACAROL 發表於 17-9-8 16:58
學生多海外升學or考DSE呢?

學生大部分考DSE
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

Diane俊俊媽 發表於 17-9-8 21:01
學生大部分考DSE
TKS

請問面試會考中英及普嗎? 可否分享下問什麼問題?

你朋友似乎諗多咗,我女上年考第一輪已收,完全吾覺有佢講果d野。我其實打算已90%入讀,但她自行女津校in得好,所以放棄。

PP媽媽 發表於 17-9-9 22:44
請問面試會考中英及普嗎? 可否分享下問什麼問題?

我都想知,謝謝

klnbbq 發表於 17-10-1 09:07
我都想知,謝謝
會, 中文考 *文言文*英文是分组考,考對答
普通話,老師會比一篇文章叫考生朗讀,但篇文章沒有拼音。

小兒今年P6,對此學校都很有興趣,希望大家多點交流啦

ptm 發表於 17-10-2 12:58
會, 中文考 *文言文*英文是分组考,考對答
普通話,老師會比一篇文章叫考生朗讀,但篇文章沒有拼音。

謝謝你呀!不知學校幾時有簡介會或open day?

PP媽媽 發表於 17-10-6 10:14
謝謝你呀!不知學校幾時有簡介會或open day?
可上學校網頁看看。

25-26 Nov
留意學校網上公佈, 要留定

我是前員工,我侄仔今年讀緊LKP中二,我之後都打算俾小五仔仔報讀。好認同樓上分享呢間學校老師,副校,校工都非常好。

係入面工作時,知道連校評都讚揚老師好。更加覺得老師們無論學生叻唔叻都用十足心機去教,一定不會理家長職業,我自己都好想仔仔可以有咁多人關心佢。

咁當然有缺點,唯一擔心係學校行政混亂,會令好老師離開。
原因是就算一個秘書,校長助理薪酬竟然高過主任級老師, 而老師薪酬就要凍結,老師團隊士氣低落。更甚既係我親眼看到該位只有35年政府工作經驗而毫無前線教育工作經驗既校長助理,辱罵副校,令到好多老師怕麻煩,唔敢招惹。

當然我有向校董反映,咪敷衍下話直資有權決定薪酬。

直資資源真的比較好,如果能夠留住好老師就更好。始終老師同學生係最close。學校open day 你去感受下就知。